Boli si tratamente

Testul ocular care ar putea prezice boala Parkinson

Publicat: 21 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Testul ocular care ar putea prezice boala Parkinson
Cercetătorii de la University College London au publicat două studii despre persoanele cu boala Parkinson, dezvăluind că persoanele cu probleme de vedere sunt mai susceptibile de a dezvolta demență cateva luni mai târziu.

Cercetătorii de la University College London au publicat două studii despre persoanele cu boala Parkinson, dezvăluind că persoanele cu probleme de vedere sunt mai susceptibile de a dezvolta demență cateva luni mai târziu.

Multe studii au menționat deja faptul că un simplu examen ocular ar putea detecta un semn de avertizare al bolii Alzheimer, care duce la plăci amiloide pe retină. Același test de vedere ar putea fi folosit și pentru prognosticul bolii Parkinson, a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă după boala Alzheimer, care este, de asemenea, o cauză majoră de dizabilitate la vârstnici.

Un test ocular ar putea prezice boala Parkinson

Cercetătorii de la University College London au publicat un studiu susținând că modificările vizuale pot preceda declinul cognitiv care apare la mulți oameni cu boala Parkinson.

Persoanele cu boala Parkinson care au probleme vizuale sunt mai susceptibile de a dezvolta demență, iar acest lucru pare a fi din cauza modificărilor de bază în cablarea creierului. Testele de vedere ar putea oferi o posibilitate de a prezice demența Parkinson înainte de a începe, ceea ce poate ajuta la oprirea declinului cognitiv înainte de a fi prea târziu, spune autorul principal al studiului, dr. Angeliki Zarkali. Cercetătorii au studiat 77 de persoane cu boala Parkinson și au descoperit că un test de vedere poate spune care pacient va dezvolta demență un an și jumătate mai târziu.

O legătură între declinul cognitiv și cel al vederii

Demența este o caracteristică comună a bolii Parkinson, care se estimează că afectează aproximativ 50% dintre oameni în decurs de 10 ani de la diagnosticarea bolii. Aceste rezultate adaugă greutate studiilor anterioare, care sugeraseră că efectuarea testelor de vedere, care implică diagrame oculare utilizate frecvent și imagini distorsionate de pisici și câini, a fost legată de riscul declinului cognitiv, subliniază cercetătorii. Studiul a constatat, de asemenea, că cei care au dezvoltat demență Parkinson au avut pierderi în cablarea creierului, inclusiv în zone legate de vedere și memorie.

Astfel, pacienții cu boala Parkinson și cu disfuncție vizuală au prezentat performanțe cognitive mai slabe și au fost mai predispuși să dezvolte insuficiență cognitivă ușoară în comparație cu cei cu vedere normală. Un al doilea studiu publicat în Communications Biology a implicat 88 de persoane cu boala Parkinson, dintre care 33 au avut disfuncții vizuale și, prin urmare, au fost considerate a avea risc crescut de demență, și 30 de adulți sănătoși. Toți participanții au fost de acord să facă o scanare RMN cerebrală, astfel încât cercetătorii să poată căuta schimbări în conectivitatea structurală a creierului.

Ajutor valoros pentru studiile clinice

În creierul sănătos, există o corelație între puterea conexiunilor structurale (fizice) dintre două regiuni și măsura în care aceste două regiuni sunt conectate funcțional. Această cuplare nu este uniformă în creier, deoarece există un anumit grad de „decuplare”, în special în zonele implicate în procesarea de ordin superior, pentru a oferi flexibilitatea necesară in vederea permiterii raționamentului abstract. Dar decuplarea excesivă pare să fie legată de rezultate cognitive slabe, deoarece cercetătorii au descoperit că persoanele cu boala Parkinson au avut un grad mai mare de decuplare în tot creierul.

În plus, pacienții cu boală Parkinson care prezentau disfuncții vizuale au prezentat o decuplare mai mare în anumite regiuni ale creierului, în special în regiunile legate de memorie. Aceste două studii ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în creierul persoanelor cu boală Parkinson care suferă un declin cognitiv, deoarece se pare că se datorează unei defecțiuni a cablajului care leagă diferite regiuni ale creierului, spune prof. Angeliki Zarkali. În timp ce sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate, cercetătorii speră că descoperirea lor se va dovedi utilă în studiile clinice la pacienții care au boala.

Într-adevăr, testele de vedere ar putea ajuta cercetătorii să identifice persoanele care ar trebui să beneficieze prioritar de noi medicamente pentru a încetini progresia bolii. Și dacă noile tratamente sunt actualizate, atunci aceste teste ar servi și pentru a-i ajuta pe specialisti să identifice pacienții care ar trebui să beneficieze de acel medicament.

Adauga un comentariu