News Flash:

Tetarom a primit titlul de parc industrial

7 Mai 2008
1104 Vizualizari | 0 Comentarii
Tetarom
• Societatea comerciala Tetarom a primit, marti, titlul de parc industrial pentru terenul aferent Tetarom III • Acest statut permite companiei finlandeze sa primeasca ajutor de stat regional, daca valoarea investitiei nu excede limitele UE

Societatea comerciala Tetarom a primit, marti, titlul de parc industrial pentru terenul aferent Tetarom III, unde Nokia a inceput, in urma cu trei luni, productia de telefoane mobile, statut care permite companiei finlandeze sa primeasca ajutor de stat regional, daca valoarea investitiei nu excede limitele UE. Titlul de parc industrial a fost acordat prin ordin al ministrului Internelor si Reformei Administrative si este valabil pe perioada de existenta a firmei Tetarom. Pe baza acestui titlu, companiile care investesc pe terenul in suprafata de 154,5 hectare al Tetarom III din comuna Jucu, din judetul Cluj, incluzand Nokia, pot beneficia de ajutor de stat regional pentru investitiile realizate in parcul industrial. Acestea, conform legislatiei, sunt sprijinite printr-o serie de facilitati fiscale, precum anularea taxelor pentru scoaterea terenului din circuitul agricol si scutire de la plata impozitului pe cladiri si teren.

Ajutorul de stat
este acordat companiilor care se obliga sa mentina investitia pe o perioada minima de cinci ani de la data finalizarii, in cazul intreprinderilor mari, si de trei ani, pentru intreprinderi mici si mijlocii. Directorul Tetarom, Viorel Gavrea, a declarat in urma cu aproximativ o luna ca Nokia ar putea pierde facilitatile fiscale de la Tetarom III, in conditiile in care oficialii companiei iau in calcul posibilitatea majorarii investitiei la fabrica din comuna Jucu. Directorul a explicat ca dintr-o analiza atenta rezulta ca Nokia va realiza o investitie in cheltuieli eligibile mai mare de 50 milioane Euro, limita superioara impusa de regulile Comisiei Europene pentru ca un investitor sa beneficieze de facilitati. Cheltuielile eligibile reprezinta investitia in cladiri, infrastructura, aparatura tehnologica, dotare, care se calculeaza din totalul investitiei. Din acest total, se scad cheltuieli neeligibile, actiuni diverse ale Nokia, precum cheltuieli cu terenul - topografie, analize de sol sau apa, avize, autorizatii, proiectul, actiuni de consultanta, sume considerate cheltuieli admise. Directorul Gavrea a aratat ca, in pofida noilor conditii, Tetarom va continua demersurile pentru obtinerea titlului de parc industrial deoarece este vorba si de alti investitori de la Tetarom III, precum furnizorii Nokia sau alte firme care vor investi in viitor. Compania Nokia a inceput, in februarie 2008, productia de telefoane mobile la fabrica din judetul Cluj, unde va fi asamblat modelul 1200 pentru pietele din Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Romania a notificat Comisia Europeana, in luna octombrie 2007, ca va acorda, pana in 2014, ajutoare de stat regionale firmelor ce investesc in parcurile industriale din cele opt regiuni de dezvoltare, in limita unui buget total de 268,6 milioane lei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

parc industrial tetarom iii nokia telefoane mobile jucu cluj europa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1287 (s) | 22 queries | Mysql time :0.017292 (s)