Arheologie

Tezaur dacic, descoperit in Ucraina

Publicat: 30 apr. 2015
3

Descoperire de exceptie facuta de arheologi in Ucraina. Cel mai mare tezaur de aur dacic, dupa cele de la Sarmisegetuza, a fost scos la lumina intr-un sat de langa granita cu Romania. Este vorba de bijuterii din aur masiv, vechi de doua mii de ani. Cunoscuta doar in cercurile stiintifice, comoara nu a fost expusa niciodata in public.

Intinsa pe trei hectare si jumatate, cea mai nordica fortificatie ce a apartinut regatelor dacice se afla intr-o zona impadurita din satul ucrainean Mala Kopanya, la 30 de kilometri de granita cu Romania. Cetatea a fost descoperita intamplator la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar sapaturi au fost facute sporadic in zona. Abia in anii ’70 arheologul ucrainean Vjaceslav Kotigorosko a inceput sa studieze sistematic fortificatia.

„Prima etapa a cetatii este legata de epoca lui Burebista, iar a doua perioada are legatura cu perioada razboaielor daco-romane, cu perioada lui Decebal„, spune Vjaceslav Kotigorosko, directorul Institutului de Cercetare a regiunii Transcarpatia a Universitatii Ujgorod.

Vezi si A vrut sa sape o canalizare, dar a dat peste o comoara!

„In 1977 au inceput lucrarile la cetatea propriu zisa in 2007 este atestat un nou loc, Celenita, unde s-au gasit morminte de incineratie dacica cu foarte multe obiecte”, a detaliat Liuba Irina Horvat, cercetator la muzeul din Satu Mare.

In urma cu trei ani, la Mala Kopanya a fost scos la lumina un tezaur de aur dacic, cel mai mare dupa comorile descoperite la Sarmisegetuza.

„Aici avem cele mai mari cantitati de aur gasite intr-un sit dacic cu exceptia Sarmisegetuzei, cele mai grandioase piese din aur”, sustine Liviu Marta, directorul muzeului judetean Satu Mare.

Vezi si In Peru se afla ultimul pod incas

Printre pandative si bratari din aur a iesit in evidenta un colan numit de arheologi „torques”. Acesta s-a pastrat fragmentat in 20 de bucati, care au in total peste un kilogram. „Aceste podoabe, torques, erau purtate doar de un conducator de rang inalt”, precizeaza Vjaceslav Kotigorosko.

Piesele sunt pastrate in depozitele muzeului din Ujgorod si sunt accesibile doar specialistilor. „Aceste obiecte sunt cunoscute cercetatorilor din circuitul stiitific, dar de filmat nu au fost filmate niciodata. Nu au fost expuse pentru ca au nevoie de o paza speciala si de un loc adecvat”, dezvaluie Josyp Kobal, muzeograf al muzeului din Ujgorod.

Arheologii sunt de parere ca la Mala Kopanya este vorba despre un adevarat complex de cladiri, de mare importanta pentru studiul istoriei dacilor.

„Aici s-au gasit atat de multe materiale cat nu s-a gasit in nicio alta asezare sau cetate, cantitatea de obiecte este enorma”, spune directorul Institutului de Cercetare a regiunii Transcarpatia a Universitatii Ujgorod.

Din acest motiv, autoritatile ucrainene vor sa includa cetatea dacica intr-un circuit turistic. „Am vrea sa fie vizitabil pentru ca avem foarte multe nationalitati si confesiuni diferite”, explica Gal Sviatoslav, directorul departamentului de turism Vinohradiv, scrie digi24.ro.

Arheologii ucraineni cred ca in cetatea de la Mala Kopanya exista chiar si o monetarie, care asteapta sa fie descoperita.

Adauga un comentariu