Evenimente culturale

Tezaur dacic, intrat oficial in colectia Muzeului Judetean Mures

Publicat: 28 nov. 2014
3

Unicat in judetul Mures, tezaurul dacic constand din 14 piese de argint cu o puritate de 99%, care a fost descoperit de detectoristul Ioan Gal in localitatea Madaras, a intrat oficial in colectia Muzeului Judetean Mures.
Marea parte a obiectelor fac parte dintr-un set de podoabe de 12 piese, format din 3 colane de argint torsionate, de diferite dimensiuni, la care se adauga o pereche de cercei, o bratara si 6 inele care se atasau pe costumatia doamnelor din inalta societate, de la acea vreme. 
 
Vezi si Tezaur dacic, descoperit in Mures

Tezaurul dacic cantareste 315 grame si cuprinde, potrivit inventarului, 11 fragmente de coliere torsadate, sapte inele de bucla, trei cercei de argint si doua fragmente de sarma de argint, toate confectionate manual in Epoca Fierului si a fost achizitionat cu suma de 10.000 de euro, potrivit romania-actualitati.ro.
 
Vezi si Tezaurul de la Staffordshire

Presedintele Consiliului Judetean Mures, Ciprian Dobre a declarat ca data fiind importanta acestei descoperiri arheologice, tezaurul dacic va fi expus pe data de 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, in Palatul Culturii, pentru a putea fi vazut de mureseni.

Adauga un comentariu