Local

Tezaurul de UNESCO al judetului – FOTO, VIDEO

Publicat: 06 aug. 2010

@ Locul din judetul Iasi unde arheologii au descoperit una dintre cele mai vechi civilizatii, aparute acum cateva mii de ani, se gaseste tocmai in comuna Cucuteni @ Localitatea este eponima pentru cea mai veche cultura arheologica din estul Europei, dar si din intreaga lume, comparabila cu formele de civilizatie descoperite in Egipt sau in culturile aztece sau mayase @ Vestigii de mii de ani pot fi gasite tocmai la muzeul special creat pe locul, denumit generic, Dealul Regilor, deoarece se pare ca aici s-au descoperit mai multe morminte ale unor capetenii geto-dacice @ Datorita importantei locului si a urmelor descoperite, in ultimii ani, autoritatile locale au facut toate demersurile pentru ca zona sa fie inclusa in patrimoniul UNESCO

Un loc linistit aflat in inima judetului, departe de tumultoasa lume civilizata este considerat a fi leaganul culturii europene. Este zona cea mai bogata in vestigii, istorie si civilizatie laolalta, amintind de stravechile civilizatii aparute acum mii de ani si care au lasat in urma lor un adevarat tezaur. Una dintre cele mai mari comori pe care le are judetul este adapostita in comuna Cucuteni, o localitate cu doar 1.400 suflete. Chiar daca este cea mai mica localitate din judet, comuna adaposteste o bogatie de neimaginat, vestigii vechi de mii de ani, alaturi de necropole ce adapostesc capetenii din vremea neoliticului. Prima civilizatie a Europei, cultura Cucuteni, a fost descoperita acum mai bine de o suta de ani, in 1884, cand primele sapaturi au scos la iveala artefacte vechi de 5.000 ani. Istoria descoperirilor la Cucuteni este cunoscuta, insa ar merita evocat mult mai des. Un periplu pe Dealul Regilor, asa cum este cunoscuta zona in care s-au descoperit mai multe morminte ale unor capetenii geto-dacice, ar face pe oricine sa vada altfel istoria. Zona este una sfanta pentru oamenii locului, dealul respectiv fiind, pentru ei, locul din care a pornit civilizatia. Timpurile au schimbat insa multe. Istoria, desi nu a fost uitata, a lasat urme. Oamenii nu vor decat ca locul sa fie redat lumii si inclus in circuitul mondial al monumentelor istorice. „Constructia nu este pe deplin inscrisa in circuitul national. Pe aici au fost zeci de delegatii romanesti si straine, si toti au spus ca avem un tezaur demn de lista UNESCO. Este o lucrare de UNESCO, dar fara UNESCO… asa spun toti. Acesta este si oful nostru. Am dori ca intreaga zona sa fie introdusa in circuitul valorilor istorice, caci ceea ce se gaseste aici trebuie redat lumii intregi”, a spus Mihai Tun, fostul primar al comunei, cel care ne-a fost si ghid in periplul pe Dealul Regilor.

Bogatie si istorie

In 1884, s-au facut primele descoperiri in zona de catre Teodor Burada, folcloristul iesean care s-a intors din periplul sau bisericesc pentru a se dedica istoriei cucuteniene. Dar ceea ce face ca aceasta vatra sa fie spectaculoasa sunt mormintele descoperite acum cativa zeci de ani si care adapostesc urme de civilizatie geto-daca. Renumitul profesor Dinu Marin si arheologul Mircea Petrescu Dambovita au descoperit in 1976, in timp ce faceau sapaturi arheologice, cateva morminte din piatra care adaposteau capetenii ale triburilor geto-dacice. Constructia tumului are peste 1.500 ani, adapostind morminte geto-dacice si pline de ornamente de diferite tipuri, de la vase de lut pana la margele aurite. Tumulul principal, care adaposteste mormantul capeteniei, are o inaltime de aproape patru metri si o latime de alti 35. Se spune ca, la moartea conducatorului, au fost depuse in mormant podoabe peste podoabe, vase sparte, totul fiind un adevarat ritual migalos al civilizatiei acelor timpuri. Mormantul nu este unul singular, la baza lui descoperindu-se altele, despre care se spune ca adaposteau sotiile celui decedat. Si aici, istoria reflecta modul in care erau ingropati dacii. Cand o capetenie murea, cea mai iubita dintre sotiile acestuia era ingropata odata cu el, nu inainte de a fi injunghiata de ruda cea mai apropiata, in semn de recunoastere pentru iubirea pe care i-o purta raposatului. Acest ritual era contopit cu traditia culturii vremurilor, mormintele fiind frumos decorate in interior, pentru ca decedatului sa nu-i lipseasca nimic in viata de apoi. Langa acele morminte, a fost gasit un tezaur din aur care cantarea peste 2,7 kilograme, cu mai mult de o suta de piese, toate frumos desenate. Descoperirea acelui tumul nu a fost singulara. Se presupune ca pe deal au mai fost ingropate alte opt capetenii, insa mormintele acestora au fost distruse, in timp, de catre proprietarii de terenuri care foloseau piatra gasita pe camp la constructia unor locuinte. Acum, nu a mai ramas decat mormantul acela imens si un alt tumul mai mic, aflat la cativa zeci de metri distanta, pastrat in conditii foarte bune in aer liber. „Istoric vorbind, asa cum o familie stabila este inchegata din mama si tata, si noi avem aici radacini stravechi din daci si romani. Cultura aceasta ascunde o civilizatie straveche, iar marturie stau zecile de artefacte descoperite. Aceste tumuluri au fost distruse cu trecerea timpului, insa ele raman asa cum le stim, incarcate de istorie si de sacru. Dealul a fost plin de morminte, insa ele au fost decimate de mosierii care aveau terenuri in zona”, a spus Mihai Tun.

Mastodontul

Tumulul gigant este protejat de o constructie ridicata in anii ’80. Oamenii locului compara monumentul cu un forum roman, devenit un veritabil muzeu al culturii Cucuteni. Constructia speciala a fost ridicata în anul 1984, cu prilejul centenarului descoperirii culturii Cucuteni. Cladirea nu face parte din patrimoniul national, insa este mandria satenilor. Suprafata construita a cladirii este de 907,8 metri patrati, iar aria desfasurata este de peste 1.300 metri patrati. Constructia este una circulara, de piatra naturala, cu acoperis pe structura metalica.

Comentarii
  • Pentru toti indivizii care, in spatele unor biete calculatoare, tot comenteaza in mica lor frustrare si sufera de matarangeala intelectuala: materialul este foarte bine documentat la fata locului si prezinta, asta pentru unii dintre dumneavoastra, o serie de elemente despre cultura Cucuteni si valoarea ei ca una dintre primele civilizatii existente pe glob. Asta, asa, sa nu credeti cumva in momentul in care va aflati in fata unor artefacte Cucuteni sa credeti ca este vorba despre oalele si ulcelele din care va hraneati in hrubele de unde proveniti. Pe langa acest aspect, va invit ceremonios sa demonstrati ca aveti ceva in creierele alea pline cu rumegus si unde bietul neuron s-a plictisit deja de inactivitate!!!In rest, sa fiti sanatosi si burduhosi astfel incat sa continuati a face umbra pamantului in conditiile astea caniculare!!!Nu de alta, dar sa fiti si voi utili la ceva!

  • numai mancatori de c.a.c.a.t. Voi stiti cat efort a depus reporterul pentu acest material? a mers prin soare,a incercat sa puna intrebari coerente, a notat pe agenda etc. Sa va fie rusine. Doamna Rotaru

  • Ia nu mai faceti ********. Uitati-va putin numai cat de bine este filmat si montat filmuletul. Se vede ca are scoala la Moscova… Cioflingarilor, va este ciuda. Invatati sa faceti arta, ca la BZI!

Adauga un comentariu