International

The New York Times: „Criza politica din Romania s-a adancit”

Publicat: 07 iul. 2012

Criza politica din Romania s-a adancit vineri dupa ce Parlamentul de la Bucuresti a votat pentru suspendarea presedintelui Basescu, în contextul criticilor internationale tot mai ample referitoare la ceea ce pare sa fie o tentativa a Guvernului de a uzurpa puterea si de a submina tanara democratie a tarii”, scrie publicatia americana The New York Times.

Suspendarea a fost doar primul pas printre multi altii pe care criticii sustin ca premierul Victor Ponta i-a facut în ultimele luni pentru a-si consolida autoritatea. Coalitia aflata la guvernare i-a schimbat deja pe presedintii ambelor camere ale parlamentului – o actiune pe care opozitia a numit-o neconstitutionala – si l-a înlocuit pe Avocatul Poporului, care are puterea de a sesiza Curtea Constitutionala în privinta legislatiei de urgenta, noteaza publicatia americana.

The New York Times scrie ca judecatorii Curtii Constitutionale au fost amenintati cu înlaturarea, desi ulterior s-a renuntat la idee dupa valul de indignare internationala starnit. Cu toate acestea, premierul Ponta a redus puterea Curtii si a mers mai departe cu procedura de suspendare, adauga cotidianul american.

Urmeaza ca votantii din Romania sa decida printr-un referendum programat la 29 iulie daca Basescu va ramane sau nu presedinte. Vineri, Comisia Europeana s-a declarat „îngrijorata în ceea ce priveste evolutia situatiei din Romania”, în special în ceea ce priveste reducerea puterii institutiilor independente, remarca The New York Times. Si Berlinul s-a declarat „foarte îngrijorat” de evenimentele din Romania.

De asemenea, publicatia aminteste ca Traian Basescu, pe care îl caracterizeaza drept un cruciat al luptei anticoruptie, dar si un personaj politic care a creat polarizare, a mai trecut printr-o astfel de situatie. In 2007, cand a fost suspendat prima data, 74% din alegatori s-au opus demiterii presedintelui.

Totusi, comenteaza The New York Times, asocierea lui Basescu cu programe de austeritate detestate a dus la scaderea popularitatii acestuia, iar sondajele de opinie indica faptul ca, de aceasta data, ar putea pierde.

Parlamentul a votat deja o lege care va face mai usoara înlaturarea presedintelui prin referendum, demiterea sefului statului necesitand votul majoritatii celor care participa la vot si nu a celor înscrisi pe listele electorale.

Recentele tulburari politice si avertismentele severe din partea liderilor externi au facut ca moneda nationala sa atinga un nou minim istoric fata de euro, adauga The New York Times.

Situatia din Romania este doar ultimul exemplu de instabilitate si de slabire a institutiilor democratice din fostul bloc comunist, comenteaza publicatia americana, adaugand ca grupurile societatii civile l-au criticat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru subminarea democratiei în tara sa. Insa atentia liderilor europeni pare sa fie atat de absorbita de criza din zona euro, încat problemele din alte parti par sa atraga atentia numai cand ajung la un punct critic.

„Exista o tendinta politica tot mai pronuntata de a pune accentul numai pe zona euro”, a declarat pentru sursa citata Hugo Brady, cercetator în cadrul Centrului pentru reforma europeana. „Aproape ca e ca si cum ar exista o Uniune Europeana formata din 17 membri si celelalte tari cu problemele lor”, a adaugat acesta.

Romania a dat semnale tot mai puternice în ceea ce priveste instabilitatea politica. Guvernul precedent a cazut la sfarsitul lui aprilie, la doua luni dupa ce s-a instalat, iar Victor Ponta a devenit al treilea premier al Romaniei în acest an, conchide The New York Times.loading...

Adauga un comentariu

Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit