Secretele istoriei

Thomas Jefferson, unul din parintii fondatori ai SUA

Publicat: 03 apr. 2014
3
Thomas Jefferson (n. 13 aprilie 1743 – d. 4 iulie 1826) a fost al doilea vicepresedinte si al treilea presedinte al Statelor Unite ale Americii (1801 – 1809), autor al Declaratiei de Independenta (1776), si unul dintre cei mai influenti dintre „parintii fondatori” ai Statelor Unite. Evenimentele majore din timpul presedintiei sale includ Louisiana Purchase (Achizitia Louisianei) (1803), Actul Embargoului din 1807 si Expeditia lui Lewis si Clark (1804 – 1806).

Vezi si Idila secreta a lui Thomas Jefferson

Thomas Jefferson a fost un filozof al politicii care a promovat liberalismul clasic, republicanismul si separarea bisericii de stat. Jefferson a fost autorul lucrarii Statutul Virginiei pentru libertatea religioasa (1779, 1786), care a fost baza scrierii Primului Amendament al Constitutiei Statelor Unite si totodata parte a seriei primelor zece amendamente ale Constitiei Statelor Unite (The Bill of Rights, 1791).
Numele lui Jefferson a devenit omonimul conceptului de democratie jeffersoniana, iar Thomas Jefferson a fost atat fondatorul, cat si liderul Partidului Democrat-Republican, care avea sa domine scena politica americana pentru circa un sfert de secol, fiind precursorul Partidului Democrat de astazi din Statele Unite.

Vezi si Acesta este testamentul lui Thomas Jefferson

Jefferson a fost de asemenea al doilea guvernator al Virginiei (1779 – 1781), primul secretar de stat (1789 – 1795), si al doilea vicepresedinte al Statelor Unite (1797 – 1801).
Ca o completare armonioasa a carierei sale politice, Jefferson a fost agricultor, arheolog, horticultor, arhitect, plantator, etimolog, paleontolog, criptoanalist, autor de studii, scriitor, statistician, avocat, inventator, violonist si fondator al Universitatii din Virginia. Thomas Jefferson este considerat ca fiind printre cei mai remarcabili ocupanti ai fotoliului de presedinte al Statelor Unite ale Americii si printre cei mai de seama patrioti ai revolutiei americane. Pentru Jefferson, ruperea totala de Anglia insemna nu doar obtinerea independentei, ci calea spre crearea unui nou tip de stat bazat pe principiile suveranitatii si egalitatii naturale a oamenilor.
Cu ocazia primirii a 49 de laureati ai premiului Nobel la Casa Alba, in anul 1962, presedintele John Fitzgerald Kennedy a facut o referire la Thomas Jefferson si la acei savanti spunand: „Cred ca aceasta [adunare] este cea mai extraordinara colectie de talente si de cunostinte umane care a fost vreodata adunata in Casa Alba, cu exceptia posibila a [momentului] cand Thomas Jefferson lua masa [de unul] singur,” conform originalului in engleza: „I think this is the most extraordinary collection of talent, of human knowledge, that has ever been gathered at the White House, with the possible exception of when Thomas Jefferson dined alone.”
Adauga un comentariu