Sanatate

Ți-a apărut o umflătură subraț? Iată ce afecțiuni poate ascunde

Publicat: 05 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ți-a apărut o umflătură subraț Iată ce afecțiuni poate ascunde
De cele mai multe ori, abcesele axilare sunt generate de reacția inflamatorie la o bacterie sau parazit.

Dacă ți-a apărut o umflătură subraț, nu te îngrijora! Mai întâi, mergi la medic și informează-te despre cauzele care pot duce la apariția umflăturilor axilare și, apoi, dacă este cazul, ia măsurile necesare.

La un moment dat, majoritatea oamenilor se confruntă cu umflături la nivelul pielii. Acestea pot apărea fie la nivelul axilei, fie în zona genitală, anală sau sub ochi. Prin urmare, își pot face apariția peste tot în organism, având cauze diverse.

O umflătură subraț este generată de creșterea în dimensiuni a unui ganglion limfatic, ca răspuns la infecție sau boală. Acesta își revine la normal după vindecare. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, poate fi vorba despre o afecțiune serioasă. Iată ce boli se ascund în spatele unei umflături axilare.

o femeie care își arată subrațul
La un moment dat, majoritatea oamenilor se confruntă cu umflături la nivelul pielii.

Ce boli se ascund în spatele unei umflături la subraț?

Afecțiunea care provoacă umflături în zona axilei poartă denumirea de limfadenită și este reprezentată de inflamarea unui ganglion limfatic. Ganglionii limfatici sunt noduli mici, care sunt distribuiți în grupuri, de-a lungul vaselor limfatice. Având formă ovoidală, aceștia acționează ca niște filtre, care absorb germenii sau celulele tumorale.

Printre afecțiunile care determină inflamarea sau mărirea unui ganglion limfatic subraț, se numără: infecțiile bacteriene (tuberculoza), infecțiile virale (HIV/SIDA, mononucleoza, herpesul, pojarul, varicela), tumorile, leucemia, limfomul Hodgkin și non-Hodgkin, melanomul, cancerul de sân, bruceloza (febra mediteraneană) sau boala ghearelor de pisică (afecțiune transmisă de pisicile infectate cu bartonella, care se manifestă prin oboseală, febră, cefalee și pierderea poftei de mâncare).

Ganglionii limfatici se mai pot inflama și din cauza leziunilor prezente la nivelul axilei, braței sau mâinii, implanturilor mamare cu silicon sau din cauza efectelor adverse temporare ale unui vaccin.

Fiindcă aproximativ 75% din limfa prezentă în zona sânului drenează în ganglionii limfatici axilari, o umflătură în zona axilei poate fi provocată de existența unui cancer mamar. Astfel, supravegherea ganglionilor măriți de volum poate fi un semn că boala se află într-un stadiu avansat.

o umflătură la subraț
Afecțiunea care provoacă umflături în zona axilei poartă denumirea de limfadenită și este reprezentată de inflamarea unui ganglion limfatic.

Alte cauze ale umflăturilor la subraț

O altă cauză a apariției umflăturilor axilare este reprezentată de chistul sau abcesul subtegumentar. Acesta poate da naștere unor noduli dureroși, de mari dimensiuni. Responsabili de formarea unor astfel de noduli sunt epilatul în zona axilară și folosirea de antiperspirante.

De cele mai multe ori, abcesele axilare sunt generate de reacția inflamatorie la o bacterie sau parazit. Rareori, acestea se pot forma și în urma pătrunderii unui corp străin în organism (de exemplu, un ac).

Un chist axilar poate apărea și din cauza: rasului în zona axilei, utilizării de antiperspirante sau deodorante, umezelii sau lipsei de lumină în regiunea axilară, infecțiilor fungice și virale, limfomului Hodgkin și non-Hodgkin, transpirațiilor nocturne, reacțiilor alergice la vaccinurile împotriva oreionului, variolei, febrei tifoide, rubeolei, pojarului, hidrosadenitei supurative, lipomului, acumulării de keratină.

Nu în ultimul rând, o umflătură în zona subrațului, care seamănă cu un nodul mic, atașat la tegument, poate fi și o aluniță. Aceasta se dezvoltă în zonele în care există frecare între tegumente sau între tegument și un obiect de îmbrăcăminte.

În orice caz, dacă ai sesizat o umflătură la subraț, nu mai sta pe gânduri și mergi la medic. Ar putea fi vorba despre o problemă serioasă.

o femeie în maiou alb care își arată subrațul
De cele mai multe ori, abcesele axilare sunt generate de reacția inflamatorie la o bacterie sau parazit.
Adauga un comentariu