Magazin

Ti-au mai ramas resturi de cozonac dupa sarbatori si nu stii ce sa faci cu ele? Iata o idee geniala de tort

Publicat: 02 ian. 2017
1
Ti-a ramas cozonac dupa sarbatori si nu stii ce sa faci cu el, dar nu te induri sa-l arunci sau sa-l dai la porumbei? Vezi cum sa prepari un tort special din resturile de cozonac!
Ingrediente pentru tortul de cozonac cu ciocolata:
1 cozonac de casa
500 ml apa
3 linguri de zahar
Arome: esenta de rom, vanilie, portocale
500 ml frisca lichida

Pentru crema ganache de ciocolata:

250 grame ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
50 grame unt moale
Pentru a reconditiona cozonacul ramas dupa sarbatori, blatul trebuie insiropat.
Astfel, se pun la incalzit intr-un ibric 500 ml apa cu 1 lingura de esenta de rom, vanilie si 3 linguri de zahar. Se amesteca bine pe foc, pana ce zaharul se topeste, apoi se lasa deoaprte siropul. Daca cozonacul are frcute confiate, puteti folosi esenta de portocale si vanilie in loc de rom si un pic de coaja de lamaie sau portocala.
Pentru a lega blatul de cozonac vechi, se face o crema de vanilie sau ciocolata de tip ganache.
Rupe ciocolata amaruie si amesteca bucatile putin cu untul moale, la temperatura camerei.
Pune frisca lichida pe foc si cand este fierbinte, toarna peste ciocolata si unt si amesteca viguros cu un tel. Se da crema la rece cateva ore. Daca o bateti cu mixerul electric, culoarea va fi prea deschisa, dar depinde de gust.
Se bate frisca lichida cu putin zahar, daca nu este deja indulcita si se lasa deoaprte.
Se taie cozonacul pe lung in doua sau trei felii lungi egale, dupa gust. Partea cea mai de sus se pune pe un platou cu coaja in jos. Se insiropeaza bine blatul de cozonac cu circa o treime din siropul aromat racit. Se pune un strat de ganache de ciocolata. Se pune urmatorul blat si se insiropeaza cu grija, apoi se mai pune ganache, respectiv frisca, in functie de cate straturi are tortul de cozonac.
Se orneaza cu frisca, jumatati de nuci, ciocolata razuita sau bomboane si cirese confiate si se serveste de la frigider.




Adauga un comentariu