National

Ti se pare normal asa ceva? Se intampla la doar 100 de kilometri de Iasi

Publicat: 10 dec. 2013
1

In contextul violentelor de weekendul trecut de la Pungesti, judetul Vaslui, tot mai multe persoane care au fost prezente la protest sustin ca jandarmii ar fi comis abuzuri de neimaginat. In aceasta situatie se gaseste si Costel Varnacea, un barbat care a ajuns duminica seara la spital, cu capul spart si o mana rupta.

Costel Varnacea a ajuns duminica seara la Spitalul Judetean Vaslui cu capul spart si cu o mana rupta, desi, sustine el, in acea zi nu ar fi participat la protest si nu s-a apropiat de campul unde utilajele Chevron amplaseaza prima sonda de explorare a gazelor de sist.

El a povestit ca mergea pe drum cu niste vecini, pe la 18.30, cand ar fi fost luati la intrebari de jandarmi. Vasluianul sustine ca oamenii legii, care patruleaza continuu pe ulitele satului si legitimeaza pe toata lumea, ar fi trecut la violente.

„Am cazut la pamant si am fost lovit cu bocancul in cap. M-au batut si m-au lasat acolo, pe jos, inconstient. Cand mi-am revenit, m-am tarat pana la un vecin si apoi am ajuns la spital”, a povestit Costel Varnacea pentru libertatea.ro.
Sunt acuzati de abuzuri

Ieri erau inregistrate la politie peste 20 de plangeri la adresa jandarmilor acuzati de lovire sau alte abuzuri.

Simona Niculescu, cetatean francez, si avocata Oana Iovu au anuntat ca incearca sa obtina in justitie dreptul constitutional pe care locuitorii din Pungesti l-au pierdut in ultima vreme: acela de a circula liber prin propria localitate.

Vlad Ioachimescu (35 de ani), asistent universitar cercetator la UNATC I.L. Caragiale, in Bucuresti, s-a aflat si el weekendul trecut printre protestatarii de la Pungesti.

Acesta povesteste ca, in timp ce filma o confruntare intre jandarmi si sateni, oamenii de ordine i-au sucit mana, i-au stricat aparatul foto si l-au dus la politie.

Comuna vasluiana Pungesti a fost transformata intr-o zona aflata in stare de asediu. Fortele de ordine – politisti si jandarmi -, au ocupat asezarea considerata a fi de risc maxim si, fara sa le explice nimic localnicilor, ii legitimeaza la orice ora din zi si din noapte.

La mijlocul lunii noiembrie, seful Politiei municipiului Vaslui a semnat ordinul prin care Pungestiul a devenit, pentru cine stie cat timp, „zona speciala de siguranta publica”.

Satui, probabil, de mitingurile anti-Chevron din zona, mai-marii politiei au decis, in premiera pentru Romania, sa ia aceasta decizie.

Din acel moment, jandarmii si politistii s-au mutat la Pungesti si au inceput „campania” de verificari stradale ale tuturor, fie localnici, fie musafiri. Nici politistii, nici jandarmii, care isi paseaza unii altora responsabilitatea unor explicatii oficiale, nu au catadicsit sa stea de vorba cu localnicii pe care ii „vaneaza” continuu.
Nu au mai fost luate asa masuri

„La Pungesti exista riscul de tulburare grava a linistii si ordinii publice, de aceea a fost transformata in zona speciala de siguranta publica. În tara nu au mai fost luate asemenea masuri. Jandarmeria coordoneaza actiunea. Politia doar a aplicat ordinul, care se va revoca cand situatia va reveni la normal. Cei legitimati vor ajunge intr-o baza de date a Internelor”, ne-au dezvaluit surse apropiate Internelor.

„Astazi, romanii traiesc in tara lor cum traia pe vremuri Nelson Mandela in tara sa, cel care a suferit zeci de ani in numele dreptatii. Va indemn pe toti cei care ganditi la fel sa aveti rabdare, sa atacam in instanta. Credinciosii de acolo, din Pungesti, nu au nici o vina. Ei nu fac decat sa-si apere pamanturile si cer ca apele sa nu le fie otravite. Toti preotii din judetul Vaslui au fost pedepsiti, nu mai primesc nici un ban de la buget pentru ca sunt impotriva proiectului”, a spus parintele protopop Vasile Parcalabu, in timpul unei predici.

Comentarii
 • USL iubeste Romania …

  Jandarmii sint viteji fata de oamenii simpli, in timp ce clanurile de interlopi isi fac de cap.

  „Bravo” jandarmilor. „Bravo” politiei. „Bravo” USL.

 • „eco” anarhisti si ciudatii, adunati din toata tara nu pot fi altfel opriti din excesele lor,ei oricum nu au nici un respect fata de lege si nu cred ca exista modalitatii civilizate de-ai opri din excesele care-i caracterizeaza in lume,argumentele logice ,stiintifice,economice,sociale nu-i intereseaza,haosul, aducator de nou absolut, e marea lor dorinta,totodata ei sunt usor infiltrabili de persoane ce pot directiona scandalul intr-o anumita directie,de folos pentru cineva,exercitand o presiune asupra unor guverne ce iau hotarari care pot dezavantaja un interes privat sau de stat!

  • Bine draga gpavel,

   Drept premiu cumpara-ti o bere la pet, seminte si pune-ti o manea.

   Si dupa asta te invitam sa te muti dumneata linga acele sonde, sa ai o viata „curata” si „linistita” acolo.

 • COMUNISMUL N-A MURIT…..
  TRAIASCA NEOCOMUNISMUL!!!!!!!!!!!!

  gpavel…oamenii sunt usor dee manipulat,nu „infiltrabili”.daca nu stii semnificatia unor cuvinte,nu le folosi.sesizez in exprimarea ta si o usoara nuanta de limba de lemn.
  „”Drept premiu cumpara-ti o bere la pet, seminte si pune-ti o manea.”
  subscriu la idee.

 • Acestea sunt multumirile si rasplata lui Ponta, a parlamentasrilor PSD si a USL-eului pentru moldovenii prosti care ii voteaza de peste 20 de ani si tot nu au invatat nimic.

Adauga un comentariu