National

Tiberiu Nitu, propus ca procuror general, si Ioan Irimie, propus ca sef la DNA – FOTO

Publicat: 01 nov. 2012
1

Procurorul Nitu Tiberiu Mihail este propunerea pentru functia de procuror general al Romaniei, a anuntat joi ministrul Justitiei, Mona Pivniceru

Potrivit legii, numirea procurorului general se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Procurorul Irimie Ioan este propunerea pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a anuntat joi ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.
Potrivit legii, numirea procurorului-sef al DNA se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. 
 
Nitu Tiberiu Mihail, propus pentru functia de procuror general al Romaniei

Procurorul Nitu Tiberiu Mihail este propunerea pentru functia de procuror general al Romaniei, a anuntat joi ministrul Justitiei, Mona Pivniceru. Acesta s-a nascut pe 31 iulie 1971. Este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (1991-1995); master la Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Drept (2004-2006). Si-a inceput cariera de magistrat in 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, unde a fost procuror stagiar (nov. 1995-nov. 1997), procuror (dec. 1997 – ian. 1999), prim-procuror adjunct (febr. 1999 – febr. 2002) si prim-procuror (febr. 2002 – febr. 2005).
Procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Biroul Teritorial Prahova (mart. 2005 – iul. 2006) si procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova (aug. 2006 – aug. 2007).
Prim-adjunct al Procurorului General (sept. 2007 – iun. 2011), apoi procuror (iul. – sept. 2011) la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Din octombrie 2011, Mihail Tiberiu Nitu este inspector judiciar la Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Ioan Irimie, propus pentru functia de procuror-sef al DNA

Procurorul Ioan Irimie este propunerea pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a anuntat joi ministrul Justitiei, Mona Pivniceru. Ioan Irimie s-a nascut la 22 iulie 1954. A absolvit Liceul Teoretic ‘George Baritiu’ din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca (1978).
A fost profesor asimilat la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1992-1997), Facultatea de Drept a Universitatii ‘Bogdan Voda’ Cluj-Napoca (1994-1998), Facultatea de Drept a Universitatii ‘Dimitrie Cantemir’ din Cluj-Napoca (2000-2002).
Ioan Irimie a lucrat la parchetele din Cluj, la Parchetul General (cand a fost cooptat in echipa de procurori care au instrumentat dosarul lui Miron Cozma privind mineriada din 1990). A fost seful Serviciului Teritorial Cluj al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), functie din care a fost revocat in octombrie 2005 de procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. In anul 2006 a fost procuror pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu. Pana la finele lui 2006, a ramas procuror in structura DNA, dupa care si-a cerut transferul la Parchetul Curtii de Apel Cluj. In ianuarie 2010, procurorul-sef Daniel Morar l-a rechemat la DNA, in structura Serviciului Teritorial Cluj, unde se afla si in prezent. Ioan Irimie a instrumentat mai multe dosare importante, printre care cel al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru, dosarele „Costesti” si „Stoenesti”, care vizau evenimente petrecute in timpul mineriadelor din 1999. A primit, prin Decret prezidential, Diploma „Meritul Judiciar” Clasa a II-a (1995).

Reactia Ambasadei SUA

Comentariile in aceasta etapa a procesului de nominalizare a conducerii DNA si ICCJ sunt ”premature”, inainte de a se pronunta CSM si Presedintia, a precizat Ambasada SUA, la solicitarea NewsIn, dupa ce ministrul justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat propunerile pentru sefia celor doua institutii.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat marti ca in Romania vor urma provocari ”extrem de mari”, iar primul test va fi numirea noului procuror general si a noului procuror-sef al DNA.

”Urmeaza provocari extrem de mari. Romania se apropie de o serie de alegeri dificile care este posibil sa dezbine poporul. Sincer, sunt ingrijorat. Dupa incheierea razboaielor politice, vor reusi politicienii romani sa se intoarca la o forma de coabitare civilizata si stabila? Primul test in acest sens va fi numirea noului procuror general si a noului procuror-sef al DNA”, a precizat Mark Gitenstein, la conferinta care a incheiat programul ”Busola in cariera”.
Ambasadorul a mai avertizat ca noii sefi ai celor doua institutii trebuie sa fie ”la fel de competenti si de curajosi precum predecesorii lor”, dar acest lucru nu se va intampla daca ”cei mai buni si mai inteligenti” nu se inscriu in competitie.
”Este vital ca cei numiti in aceste inalte functii sa fie sustinuti de toate marile partide politice, ca ei sa fie procurori independenti, apolitici si, mai presus de toate, sa fie la fel de competenti si de curajosi precum predecesorii lor. Acest lucru nu se va intampla daca cei mai buni si mai inteligenti ezita sa se inscrie in competitie. Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selectie va fi un criteriu foarte important care va influenta perceptia asupra parteneriatului nostru strategic cu Romania”, a mai spus diplomatul SUA.

Adauga un comentariu