Info Turism

Tichetele de vacanta, refuzate de hoteluri si pensiuni din cauza birocratiei

Publicat: 25 iul. 2018
9

Sistemul tichetelor de vacanta starneste reactii diferite. Unii proprietari de hoteluri si pensiuni s-au grabit sa se inscrie la agentia de rambursare, care in 2 luni le vireaza banii, in locul voucherelor primite de la turisti.

Altii spun ca s-au lovit de o birocratie imensa si costuri ascunse, asa ca prefera sa accepte doar bani lichizi. In iunie s-au emis de 12 ori mai multe vouchere de vacanta fata de mai. Peste un milion doua sute de mii de salariati au tichete, in valoare de minimum 1450 de lei si maximum 11 mii .

In hotelurile si pensiunile din Predeal e liniste, semn ca nu e bine pentru turismul local. Vizitatorii pot plati doar cash sau cu cardul, nu sunt acceptate tichetele de vacanta. Proprietarii spun ca nu isi permit sa astepte pana la 60 de zile, cat dureaza schimbarea lor in bani.

De ce 60 de zile? De la turist, tichetele ajung la hotel. De la hotel, prin curier, la emitent. De la emitent pleaca spre agentia de rambursare care, la randul ei primeste banii de la angajatorul turistului. Abia atunci banii fac cale intoarsa spre hotel, prin diferite conturi si banci.

„Majoritatea agentilor economici astazi refuza aceste tichete de vacanta. Ar trebui gasit un sistem de pre-order pentru cei care folosesc aceste tichete. Inainte sa primesti turistii cu tichete de vacanta trebuie sa faci o cerere sa te afiliezi Agentiei de Rambursare. Tot acest proces este total anevoios si necesita timp de recuperare a banilor”, spune un proprietar de pensiune.

Proprietarii de pensiuni propun ca perioada de recuperare a banilor sa curga din momentul in care clientul isi face rezervarea, si nu din momentul in care isi achita serviciile folosind tichete. In plus, pentru a trimite la rambursare tichetele aduse de un bugetar, in valoare de 1450 de lei, platesc 20 de lei la curier.

Sa nu uitam ca si angajatii firmelor private pot primi tichete de vacanta in valoare de cel mult sase salarii minime brute pe tara, echivaland cu 11.400 de lei. Un buget generos, care, venind poate acoperi o vacanta in capitala. Totusi, in centrul istoric din Bucuresti nu am gasit nici macar un hotel sau un hostel care sa accepte vouchere de concediu. Managerii spun ca ar fi nevoie de contabilitate separata si, pentru cativa clienti in plus, nu merita efortul.

Agentiile de turism pot intermedia plata cu voucherul pentru unitatile care nu vor sa treaca direct prin proceduri. Acestea propun, pentru la anul, ca banii destinati vacantei salariatilor sa fie stocati pe carduri, cu care sa poata achita direct.

Dragos Anastasiu, reprezentant agentie: „Voucherele care vin pe hartie trebuie sa aiba pe spate trecuta data, trebuie facute hartii, trebuie asigurate, curier… Lucrurile nu sunt foarte simple birocratic si s-ar simplifica masiv daca ar fi carduri. “

Reprezentantii Ministerului Turismului nu au fost disponibili pentru declaratii privind problemele unui sistem care functioneaza efectiv, abia la 9 ani dupa ce a fost legiferat.
 

Adauga un comentariu