Local

Țiganii din Zanea, băgați în boale de Garda de Mediu și jandarmi! Satul din comuna ieșeană a fost răscolit, în căutarea de mașini dezmembrate. S-a lăsat cu victime colaterale – FOTO/VIDEO

Publicat: 20 mai 2021
Țigani, jandarmi și comisari de la Garda de Mediu, lângă cimitirul de mașini din satul Zanea
Țiganii din comuna Ciurea au fost călcați de comisarii de la Garda de Mediu. Au fost verificate activitățile ilegale de dezmembrare a mașinilor

Familiile de țigani din satul Zanea, comuna Ciurea, județul Iași au trebuit să dea explicații comisarilor de la Garda de Mediu. La ora controlului, curțile, dar și drumurile din sat erau pline cu mașini dezmembrate. Țigăncile au sărit pe autorități să le spună că activitățile sunt legale

Zarvă mare în cursul zilei ieri, 19.05.2021, în satul Zanea, din comuna Ciurea, județul Iași. Comisarii de la Garda Națională de Mediu, structura națională, dar și cea locală, au întreprins o acțiune ce a avut ca scop identificarea persoanelor care desfășoară activități neautorizate de dezmembrare a mașinilor, dar și de prelucrare a materialelor, proces ce afectează mediul înconjurător. Mai precis, au fost verificate familiile de țigani care obișnuiesc să ardă diverse deșeuri pentru a obține materiale ce pot fi valorificate. La apariția jandarmilor și a comisarilor, zeci de țigănci au ieșit în stradă să spună că toate mașinile dezmembrate sunt cumpărate cu acte în regulă și că sunt radiate.

„Toți țiganii aducem mașini. Nu le-am furat, le-am luat de la oameni”, a sărit una dintre țigănci, în momentul în care autoritățile verificau fierul vechi depozitat pe ulițele din sat.

În consecință, oamenii legii au dispus ca toate caroseriile mașinilor dezmembrate să fie confiscate, pentru eliberarea zonei. Mai mult, s-au ridicat și plăcuțe de înmatriculare pentru a stabili dacă autoturismele au fost furate. De precizat că, de multe ori, pompierii au fost anunțați că în zona Ciurea erau provocate incendii din cauză că erau topite cabluri pentru obținerea cuprului. Scandaluri au fost provocate și în comuna Grajduri, unde familiile de țigani refuzau să semneze contractele pentru furnizarea energiei electrice.

Țiganii au luat la rost jandarmii, au cerut mandatul de percheziție

La un moment dat, comisarii de la Garda de Mediu au identificat o magazie plină cu deșeuri.

„Ia uitați, deșeuri periculoase, catalizatori. Sunt deșeuri arse care afectează mediul, deșeuri de echipamente electrice și electronice”, a spus un comisar prezent la control.

Atunci, proprietara magaziei a intervenit să ceară socoteală organelor de control.

„Mandat de percheziție aveți? Pentru ce-i treaba asta? Ce căutați în magazie? Cu asta ne ocupăm noi. Credeți că ne îmbogățim? Trăim de pe o zi pe alta, ca să avem de lapte praf, de ceva de mâncare. Am fost operată de hernie, nu pot să mă duc să muncesc”, a spus o tânără țigancă.

„Spuneți-mi pe românește, că nu am prea multă carte”, adaugă femeia. „Îți dau amendă. Ați fost sancționată anul trecut, ați spus că nu mai faceți. Vom salubriza toată zona”, a lămurit-o un comisar de la Garda de Mediu.

După controlul comisarilor de la Garda de Mediu, au căzut în plasă și victime colaterale

În timp ce curțile țiganilor din Zanea erau răscolite de comisari și jandarmi, echipaje de Poliție opreau mașinile aflate pe strada prinicipală care făcea legătura cu cartierul verificat. Au fost oprite mai multe autoutilitare încărcate cu marfă. După mai multe verificări, a căzut în plasa polițiștilor un șofer care transporta anvelope uzate. Bărbatul nu a putut să justifice proveniența anvelopelor, motiv pentru care a fost amendat.

„Dacă știam, nu treceam pe aici. Nu sunt ale mele, mașina este a mea”, s-a plâns amatorul de chilipiruri.

Nu în ultimul rând, au fost oprite două mașini care transportau fier vechi, tot fără documente care să ateste proveniența mărfurilor. Într-un final, a fost chemat un camion care să transporte cantitatea de fier vechi descoperită în urma controlului.

Sesizare penală pentru țiganii din Zanea încă de anul trecut

Controlul din satul din comuna Ciurea a fost efectuat după ce anul trecut au fost identificate aceleași probleme, activități ilegale de dezmembrări. Atunci, a fost transmisă și o sesizare penală pentru poluarea mediului înconjurător. Acțiunea Gărzii de Mediu a început încă din data de 17.05.2021 și a vizat județul Iași, acolo unde se desfășoară activități de dezmembrări. În cazul situației de la Ciurea, Garda de Mediu a dispus Primăriei din localitate să elibereze deșeurile situate pe domeniul public. Pe lângă Garda de mediu și Jandarmerie, la control au mai participat Poliția Locală Ciurea și Serviciul de Investigații Criminale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași. Acțiunile de control vor fi încheiate în curzul acestei zile, 20.05.2021. De precizat că multe terenuri din comuna Ciurea nu sunt deținute de țigani. Chiar și așa, au construit palate.

Comentarii
  • Sa vina Garda de Mediu și în Bucium la intersectia strazii Petre Vancea cu IC Constantineanu unde sunt depozitate o mulțime de rable dezmembrate sau ciocnite. Arata ca un cimitir de mașini și poluarea e în floare. Poliția Locală cu siguranță știe dar se face ca nu vede ….

  • A trebuit să vină comisarul general de la Bucureşti (BERCEANU ) ca să i scoată din amorţeală pe putorile de la Garda de mediu
    Să vă fie ruşine !!!
    Cît priveşte poliţia locală Ciurea ,este mînă în mînă cu infractorii de la Zanea

  • Sa vina si la Mogosesti la Ciobanu Catalin sa vada ce dezmembrari se fac acasa. Copchiul asta nu e zdravan la cap, ma mir ca are permis. O sa omoare pe cineva intro zi cu ciuveele alea de masini pe care le conduce de zici ca e la raliu.

  • Aproape saptamanal dau foc, tiganii astia nenorociti, la diverse lucruri. Se ia negru de pe gemuri de la fumul produs in urma arderilor provocate de ciorile astea spurcate! Is curios ce se va schimba!? Dom’ PRIMAR LUPU doarme pe el si e mana in mana cu boraturile. Va fi salubrizata toata zona? Ar trebui ras tot acolo, cu tot cu pasarile de castel!!!!

  • Rezultatul acțiunii =zero. Praf în ochii fraierilor. Acțiunea a costat o groază de bani și forte de ordine. La țigani s-au dat 1-2 amenzi pe care nu o să le plătească în veci și o să continue să dea foc la gunoaie în continuare iar salubrizarea zonei s-a făcut tot pe banii noștri.

  • Ba pentru ce jigniti rasa de tigani da ce sumtem amimale si stiti ca se pedepseste cestia asta jignire de rasa baa romanilor

Adauga un comentariu