International

Timbru american foarte rar, recuperat dupa ce a fost furat in urma cu 60 de ani

Publicat: 03 iun. 2016
1
Un exemplar dintr-un timbru american foarte rar, denumit „Inverted Jenny„, a fost vandut recent pentru mai mult de un milion de dolari. Acum un procuror din New York a anuntat ca a fost gasit inca un exemplar al acestui timbru numit „Inverted Jenny”, acesta fiind gasit la 60 de ani dupa ce a fost furat.  „Inverted Jenny” este un timbru devenit faimos pentru ca avionul pe care il reprezinta a fost imprimat invers, cu susul in jos. Erorile de imprimare suscita, in general, interesul colectionarilor si confera timbrelor respective un caracter de raritate filatelica. 
Acesta este cazul timbrului „Inverted Jenny”, care reprezinta avionul biplan Curtiss Jenny JN-4HM si care a fost editat in cateva sute de exemplare in anul 1918, avand valoarea nominala de 24 de centi. La o licitatie care a avut loc marti la New York, la casa de licitatii „Robert A. Siegel”, un exemplar din acest timbru a fost vandut pentru 1.175.000 dolari. 
Furat de la un filatelist, Ethel B. Stewart McCoy, care avea patru exemplare, la o reuniune a colectionarilor tinuta la Norfolk in septembrie 1955, pretiosul dreptunghi de hartie a disparut pana in luna aprilie a acestui an. Casa de licitatii „Spink” a semnalat autoritatilor ca o persoana a vrut sa vanda timbrul. Interogat de FBI, Keelin O’Neill a dat asigurari ca a primit acum mai bine de doi ani acest timbru „Inverted Jenny”, de la bunicul sau, care ulterior a decedat.  Informat cu privire la provenienta timbrului, el a fost de acord sa-l predea autoritatilor care l-au donat in mod oficial bibliotecii americane de cercetare filatelica (American Philatelic Research Library, APRL). 
Adauga un comentariu