Magazin

Timpul omenirii se schimba din 30 iunie. Ce se va intampla

Publicat: 20 iun. 2015
1
Omenirea va primi o secunda in plus, pe 30 iunie, care va fi adaugata in dispozitivele care masoara timpul universal, pentru a compensa incetinirea vitezei de rotatie a Terrei in jurul propriei axe.
Intrucat Terra are nevoie de o secunda in plus fata de anul 2008 pentru a efectua o rotatie completa, acea secunda suplimentara va trebui sa fie adaugata in dispozitivele de masurare a timpului, potrivit descopera.ro.
Astfel, pe 30 iunie, la ora 23 59 de minute si 59 de secunde, omenirea va primi o secunda suplimentara. Nu va fi insa pentru prima data cand acest lucru se va petrece. Din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adaugate timpului universal in 2005 si in 2008.
Aceasta este o consecinta a incetinirii rotatiei Terrei sub efectul disiparii energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Or, incepand din 1967, timpul universal, cel afisat de ceasuri si computere, nu mai este conectat la rotatia terestra si la astre, ci este calculat in functie de radiatiile izotopului de cesiu 133. Dintr-o data, a aparut astfel o diferenta intre timpul universal si rotatia terestra. Intrucat incetinirea rotatiei Terrei in jurul propriei axe este de o secunda, fata de anul 2008, acea secunda va trebui adaugata dispozitivelor care afiseaza ora exacta. Daca aceasta corectie nu ar fi realizata din cand in cand, atunci ziua si noaptea vor ajunge sa fie „inversate” (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.
Adauga un comentariu