Magazin

Tine-te bine si ai mare grija de starea psihicului tau! SE APROPIE CEA MAI DEPRIMANTA ZI DIN 2014

Publicat: 19 ian. 2014

Conform calculelor desfasurate de un psiholog britanic, ziua in care am face bine sa ne luam liber in acest an si sa dormim, pentru a trecem usor peste ea, este data de 20 ianuarie. 

„Aproape jumatate din tentativele de sinucidere din Romania (42.86%) au loc la sfarsitul saptamanii iar in timpul saptamanii se inregistreaza un maxim in ziua de marti cand sunt tratate cam 20% din tentativele de sinucidere. 20 ianuarie este considerata de psihologi drept cea mai deprimanta zi din an, cu risc major suicidar, in special datorita asocierii factorilor precipitanti si favorizanti ai tentativelor suicidare precum reintoarcerea la un program de munca mult mai solicitant dupa vacanta de sarbatori, acumularea conflictelor sociale si la locul de munca, termenele scadente de plata a datoriilor sau ratelor, impozitele de la inceput de an, lipsa de motivatie si faptul ca se intrevede ca dorintele si planurile facute la sfarsit de an nu au mari sanse de a fi realizate precum si variatiile termice neobisnuite sau meteosensibilatea.
 
 Pentru evitarea unor gesturi suicidare, mai ales pentru persoanele vulnerabile, recomandam evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activitati fizice in aer liber si consultul psihologic la cei care se remarca modificari comportamentale. Ingestia de medicamente este cea care domina aceasta patologie iar frecvent utilizate sunt hipnoticele, sedativele si anxioliticele. Ca noutate constatam cresterea numarului tentativelor de sinucidere pe fondul consumului de droguri  precum si utilizarea din ce in mai frecventa a medicatiei cardiovasculare si oncologice (legat de disponilitatea acesetei medicatii prin prevalenta acestor boli in patologia genarala) sau a asocierilor medicamentoase, ducand la forme clinice extrem de grave. In cazul toxicelor domestice pe primele locuri se situeaza intoxicatia cu insectid si corozive urmate de cea cu detergenti.

Mai bine de jumatate din tentativele de sinucidere prin intoxicatii (54,66%) au loc in timpul saptamanii dar se constata zile „pentru suicid” in care tentativele sunt numeroase, mai precis duminica – 16.67%, joi – 14.91% si marti – 14.29%. Pot fi considerati drept factori precipitanti ai tentativelor suicidare conflictele casnice asociate subsolicitarii de la sfarsitul saptamanii precum si  varfurile de adaptare – solicitare din cursul saptamanii. Depresia este boala ce va domina acest secol iar interrelatia sinucidere-depresie va necesita noi abordari in preventie si terapie. Vom propune printr-un proiect legislativ introducerea asistentei psihologice in UPU si a liniilor telefonice la care sa fie asigurat suport psihologic pentru cei aflati in dificultate. Sunt necesare si alte modificari in legislatia privind asigurarea asistentei psihologice si ii invit si azi pe cei care lucreaza in acest domeniu sa ne ofere solutiile pentru ca aceasta asistenta sa poata fi asigurata unitar”, spune medicul iesean Tudor Ciuhodaru.

Citeste si: Femeile sunt mai predispuse la depresie decat barbatii 

Britanicul a creat o formula ce ii permite sa calculeze care este cea mai deprimanta zi din an. Pentru a denumi aceasta zi s-a creat sintagma „Blue Monday„, introdusa in limbajul de specialitate de psihologul Cliff Arnall, conform newswire.ca. Interesant este felul in care s-a ajuns la stabilirea acestei date. Astfel, au fost puse in ecuatie vremea, datoriile sau ratele, depresia de dupa Sarbatori, lipsa de motivatie si dorintele facute la sfarsitul anului care nu se vor indeplini. In acest fel s-a ajuns la concluzia ca ziua cea mai deprimanta din an va fi la 20 ianuarie.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu