Local

Tinerele din Iași apelează la o metodă inedită pentru a râmâne însărcinate exact când își doresc. Întâi pun accent pe carieră, iar apoi pun totul la cale

Publicat: 14 mai 2022
Medicul și procedura de congelare
Tot mai multe femei din Iași apelează procedura de congelare a ovocitelor

Zeci de femei apelează la congelarea ovocitelor! Acestea fie pun cariera pe primul loc și își doresc să facă un copil după vârsta de 40 de ani, fie starea de sănătate le obligă să apeleze la această procedură.

Tot mai multe femei care își doresc o carieră de succes, iar pentru care familia este pe planul al doilea, apelează la procedura de congelare a ovocitelor. Acestea merg la medic pentru a-și conserva ovocitele până la vârsta maximă de 30 de ani pe care să le folosească mai târziu. Această procedură care aduce numeroase avantaje este una simplă și costă doar puțin peste 10 euro pe lună.

„Există două categorii de femei care ajung în clinica noastră cu solicitarea de a-și congela ovocitele. Prima categorie sunt femeile care apelează la conservarea fertilizării. Sunt acea categorie de femei care sunt conștiente și foarte bine informate despre faptul că după vârsta de 30 de ani scade feritilitatea și vor să se asigure că vor avea ovocite foarte sănătoase pentru momentul în care hotărăsc să devină mame. Astfel, în jurul vârstelor de 25-28 de ani, acestea se prezintă la medic, pentru procedura de congelare a ovocitelor. În cele mai multe cazuri, aceste femei sunt cele care pun cariera pe primul loc și lasă pe mai târziu sarcina și viața de familie. Aceste ovocite înghețate sunt ca asigurare pentru o sarcină reușită și un copil sănătos”, a declarat dr. Adrian Borș, specialist în tratarea infertilității de la Omini Clinic Iași.

Femeile cu cancer apelează și ele la procedura de congelare a ovocitelor

La clinică ajung de cele mai multe ori și femeile diagnosticate cu cancer. Acestea vor să se asigure că ovocitele lor sunt în siguranță și că după terminarea tratamentului specific bolii, pot deveni mame. Trebuie precizat că înghețarea e gratuită în astfel de cazuri.

„Cea de-a doua categorie de femei care apelează la înghețarea ovocitelor sunt cele diagnosticate cu cancer. Această procedură reprezintă prezervarea fertilității în cazul pacientelor cu cancer. O femeie care află că are cancer ia decizia de a le îngheața înainte de începerea tratamentului, acestea să nu fie afectate de substanțele de tratare a cancerului. Un caz fericit a fost cel al pacientei care s-a chiuit trei ani să rămână însărcinată după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân. Există aceeași procedură și pentru bărbații diagnosticați cu cancer. Aceștia își pot îngheța sperma. Avem, în prezent, aproximativ 30 de pachete de ovocite în depozit”, a precizat dr. Adrian Borș, specialist în tratarea infertilității de la Omini Clinic Iași.

O femeie bolnavă de cancer a reușit să devină mamă

Medicii din Iași au avut parte de un caz deosebit. La cabinetul doctorului Anca Ștefan, în urmă cu trei ani, a ajuns o tânără care își dorea din tot sufletul să devină mamă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, era nevoie de fertilizare in vitro. Specialiștii au început controalele amănunțite, care se fac înainte de începerea procedurii. Ce au descoperit medicii a dat totul peste cap. Viitoarea mamă suferea de cancer la sân, în stadiu incipient. Totul s-a oprit în ceea ce însemnă procedura de fertilizare. Medicul care a supravegheat întregul caz este dr. Anca Ștefan, din cadrul Clinicii de obstetrică-ginecologie Omini Clinic Iași.

Aceasta a scris și pe pagina de Facebook despre cazul miraculos pe care l-a avut în atenție și care s-a încheiat cu multe zâmbete. Cazul cu final fericit a fost posibil datorită ovocitelor congelate.
Adauga un comentariu