Eveniment-Social

Tineri rapusi de un crunt diagnostic! Medicii asista uneori neputinciosi la astfel de situatii

Publicat: 03 mart. 2016
1

@ Tot mai multe persoane tinere care ajung la spital descopera in cele din urma ca sunt diagnosticate cu boli in stadii avansate @ Aceste afectiuni sunt din ce in ce mai prezente printre persoanele tinere, iar medicii asista neputinciosi in unele cazuri

Pot fi mai multe cauze care duc spre aceasta concluzie, insa cea mai importanta identificata de medicii specialisti pentru diagnosticarea unui neoplasm este faptul ca exista o predispozitie genetica. De asemenea, si exlozia nucleara de la Cernobil pare sa fie o alta cauza, insa studiile stiintifice nu pot dovedi acest lucru, deocamdata.

„Noi, medicii oncologi, avem impresia ca ne confruntam cu cazuri mai multe la tineri. In timp, s-a sugerat ca ar fi o legatura cu Cernobilul, dar fara suficiente argumente ca e asa, nu putem afirma. Aceasta impresie trebuie sustinuta cu dovezi, cu studii statistice, dar momentan nu putem demonstra ca este o avalansa”, declara prof. dr. Lucian Miron, seful Sectiei de Oncologie din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iasi. Tinerii care stiu ca in familia lor au existat cazuri de cancer, indiferent de tip, sunt nevoiti ca periodic sa mearga la un consult de specialitate, pentru a putea preveni sau a putea sti din timp daca exista riscul de o astfel de patologie si pentru ei. Tocmai pentru aceste lucruri se poate apela si la programele de screening, menite sa descopere cancerele in stadii asimptomatice. Lucrurile care duc la un astfel de diagnostic sunt multiple, dar in special absenta unei informari corecte, a educatiei sanitare si a controlului periodic.

Citeste si: Concluzia medicilor ieseni: „Avem o populatie bolnava, in stadii avansate”

„Daca vorbim despre tineri, trebuie sa invocam o predispozitie genetica. Majoritatea cancerelor apar sau avanseaza dupa varsta de 50 de ani. La un tanar sub 30 de ani, deja trebuie sa investighezi situatia familiala, daca sunt antecedente. Exista programele de screening pentru col uterin, san sau cancerul colorectal. Te ajuta sa depistezi un cancer care exista, dar este asimptomatic. Important de stiut este faptul ca, nu toate cancerele pot fi depistate prin screening”, continua prof. dr. Lucian Miron.

Simptomatologia poate fi foarte usor confundata cu alte afectiuni

Faptul ca tot mai multi tineri sunt diagnosticati in stadiu avansat este pus si sub motivul ca aceasta boala poate mima mai multe patologii, iar simptomele pot duce in eroare pacientii. Exista si cazuri in care bolnavii nu se prezinta la control, ci prefera automedicatia. Chiar si unele simptome minore pot fi semne de un stadiu avansat de cancer. Si medicii se pot confrunta cu situatii in care, desi analizele ar identifica prezenta cancerului, acestia sa ofere tratament pentru o altfel de afectiune, chemand pacientul la o data ulterioara pentru control.

Citeste si: Toate femeile trebuie sa ajunga la acest cabinet! Stereotaxia mamara poate depista cancerul de san si in faze incipiente

Cancerul digestiv are toate patologiile digestive: diaree, disconfort, cancerul bronhopulmonar poate avea simptomele unei bronsite ani de zile. Cancerul este o patologie foarte inselatoare. Poate fi vorba si de intarzierea diagnosticului, in momentul in care medicul rateaza un cancer si te cheama alta data la control. Dar, ca formatie medicala, trebuie sa te gandesti prima data la un cancer, pentru a scoate din schema daca nu se confirma. Cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite la tineri sunt cancerul hepatic, la tinerii infectati cu virusul hepatitic B sau C, cancere colorectale, care sunt din cauza factorilor ereditari si trebuie supusi unor investigatii genetice, bolile maligne ale sangelui, leucemiile acute, limfoamele maligne sunt mult mai crescute in randul tinerilor in ultima perioada. Destul de frecvent intalnim si cancerul bronhopulmonar si cele gastrice”, continua medicul oncolog.

Comentarii
  • „Tinerii care stiu ca in familia lor au existat cazuri de cancer, indiferent de tip, sunt nevoiti ca periodic sa mearga la un consult de specialitate, pentru a putea preveni sau a putea sti din timp daca exista riscul de o astfel de patologie si pentru ei.” Daca transmiterea genetica e sub 3% ( dupa unii sub 5% !) de ce atata agitatie ? E clar ca ati gresit cauza dar indoctrinati lumea cu prostii realizand o neuroprogramare lingvistica periculoasa pt . cei mai multi dintre noi . Cu alte cuvinte sustineti ca transmiterea bolilor genetic e mai mare decat transmiterea SANATATII genetic … Ups ! Mai studiati domnule si ganditi putin ca nu e greu …

Adauga un comentariu