Economic Local

Tinerii ieșeni întorși din diaspora primesc banii europeni de la AFIR pentru înființarea unor afaceri, în mediul rural. Alte proiecte depuse de fermieri, în acest an, sunt evaluate de specialiști

Publicat: 16 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tinerii ieșeni întorși din diaspora primesc banii europeni de la AFIR pentru înființarea unor afaceri în mediul rural. Alte proiecte depuse de fermieri în acest an sunt evaluate de specialiști
Sediul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, instituția care gestionează acordarea fondurilor europene

Tinerii ieșeni care s-au întors din diaspora investesc fonduri europene în valoare de 80.000 de euro în afaceri de succes, în mediul rural. Specialiștii din cadrul AFIR evaluează proiectele depuse în acest an de ieșeni în cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”. Cererile pentru accesarea fondurilor europene se mai pot depune până la începutul lunii mai 2021

Doi antreprenori din Iași care au depus proiecte în cadrul submăsurii 6.1 vor primi de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est 80.000 de euro, fonduri nerambursabile pentru înființarea unor afaceri, în comunele natale. Aceștia au proiecte eligibile la finanțare, astfel că vor primi banii imediat ce vor depune cererea de plată, fiecare proiect valorând 40.000 de euro. Prima tranșă de plată pe care o vor primi fermierii reprezintă 25 la sută din valoarea totală a proiectului eligibil la finanțare. Alte 4 proiecte depuse de tinerii din Iași, în acest an, vor fi evaluate de specialiștii în acordarea fondurilor europene.

Din cele 24 de proiecte depuse până în prezent din toată țara, 6 sunt din Iași. Cei care sunt interesați să deschidă ferme zootehnice, apicole sau vegetale cu banii europeni mai pot depune cererile de finanțare pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la începutul lunii mai 2021. Aceștia trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a accesa fondurile nerambursabile 100 la sută. Ghidul solicitantului privind obținerea banilor europeni a fost modificat pentru a ușura procesul de obținere a fondurilor europene, după ce anul trecut niciun proiect nu a fost depus în submăsura 6.1.

Tinerii ieșeni care s-au întors din diaspora mai pot obține fonduri europene pentru instalarea tânărului fermier

Potrivit ghidului solicitantului, tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, pot obține banii. Sprijinul public acordat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/ ).

De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie-4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Faptul că punctajul este mai ușor de atins, a determinat tinerii să depună proiecte, după ce, timp de două luni de zile de la deschiderea sesiunii de finanțare, nu s-a depus niciunul din Iași.

Tinerii fermieri din Iași au investit fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro, în afacerile din mediul rural

Interesul pentru acordarea fondurilor europene pentru instalarea ca tineri fermieri din Iași a crescut anual. Astfel, aceștia au depus sute de proiecte în ultimii 5 ani. Din cele 227 de proiecte depuse în cadrul acestei submăsuri, 80 la sută au fost aprobate la finanțare și sunt în diverse stadii de implementare a proiectelor. Valoarea totală a proiectelor este de peste 6 milioane de euro. În ultima sesiune de finanțare deschisă în vara anului 2020, ieșenii au depus 11 proiecte, toate eligibile la finanțare.

În acest an, AFIR a plătit fonduri europene de aproximativ 200.000 de euro pentru tinerii care au accesat bani nerambursabili în ultimii doi ani, în submăsura 6.1. Ieșenii au investit banii în ferme zootehnice, apicole sau vegetale și îi vor investi în afaceri inedite, cum este ferma cu struți pe care vrea să o înființeze un ieșean în comuna Strunga, cu fonduri nerambursabile în valoare de 50.000 de euro. CRFIR Nord-Est a făcut plăți pentru fermierii din Iași în valoare de peste 3 milioane de euro, în acest an, iar în anul 2020 beneficiarii din Iași au primit fonduri nerambursabile în valoare de 20 de milioane de euro.

Adauga un comentariu