Eveniment-Social

Tinerii ieseni prefera sa isi atribuie titlul de „somer”. Aproape o mie de absolventi se multumesc doar cu banii de somaj

Publicat: 17 ian. 2019
1

Pe principiul "Munca nu a omorat pe nimeni, dar de ce sa risc eu?" merg tot mai multi tineri ai judetului Iasi. Dupa absolvirea unui liceu, a unei scoli profesionale sau a studiilor universitare, putini sunt cei care chiar aleg sa munceasca in perioada imediat urmatoare absolvirii. Tot mai multi sunt cei care aleg sa se inscrie in cadrul Agentiei Judetene Pentru Ocuparea Fortelor de Munca pentru a beneficia de indemnizatia de somaj.

Aproximativ 6.000 de tineri au absolvit in anul 2018 nivelul de instruire liceal, iar dintre acestia mai bine de jumatate nu au promovat examenul de Bacalaureat. Cei mai multi opteaza pentru acei 250 de lei pe luna. Statul acorda aceasta suma pentru absolventii de liceu, cu sau fara diploma de Bacalaureat, care nu aleg sa urmeze o Facultate si care nu au nicio slujba. Cu toate ca Agentia Judeteana Pentru Ocuparea Fortelor de Munca ofera cursuri de formare profesionala gratuite, aproape jumatate dintre absolventi aleg sa nu munceasca in favoarea somajului.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortelor de Munca a intregistrat 858 de proaspat absolventi de liceu care au primit pe o perioada de sase luni, suma de 250 de lei.
Tinerii sunt cei care se incadreaza cel mai bine in tiparul somerului. Au peste 16 ani, starea de sanatate ii face apti pentru munca, si, teoretic, acestia sunt in cautarea unui loc de munca. Practic, acestia se bucura cat de mult posibil de banii primiti de la stat. Motivele sunt dorinta de a nu avea responsabilitati, comoditatea sau faptul ca nu se pot inca decide in ce domeniu vor sa munceasca.

AJOFM incearca de cativa ani sa reduca rata somajului, care a scazut cu cateva procente in ultimii ani, insa reprezinta in continuare o problema, mai ales cand vine vorba de tineri. "Anul acesta s-au inregistrat mai putini tineri decat anul trecut. Acestia au la dispozitie foarte multe posibilitati de incadrare, iar unii chiar profita de acest lucru", a declarat Adriana Sirghie, consilier superior al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortelor de Munca.

Sunt tineri care apeleaza la cursurile de formare profesionala pe care agentia le ofera gratuit. Si pentru persoanele din mediul rural aceste cursuri sunt gratuite, intrucat transportul le este decontat in intregime. Aceste cursuri sunt variate, dar proaspetii absolventi aleg in general ramura serviciilor.
 

Comentarii
  • Foarte bine. Ați văzut ce pretenții au privații ? vor ca un salariat să fie policalificat, să realizeze cât mai multe sarcini, pe salar de rahat. Candidatul ideal: studii superioare în domeniu, cunoașterea a două limbi de circulație internațională la nivel avansat, deținere de permis de conducere, disponibilitate la program prelungit (ar fi ideal dacă ai putea să te muți în firmă), disponibilitate de a lucra în weekend și alte calificări suplimentare, totul pentru un salar de 1500 – 2000 lei net. Iaca ciu-ciu. Nu tataie. S-au dus vremurile cu 2000 lei net/lună, în timp ce o infirmieră la un spital de stat, se duce într-un venit de 3000 – 3500 lei net lunar. Acum ceva timp în urmă, s-a scris și în presă că un portar la o intituție publică avea 1000 de euro net/lună. Dacă un portar are atât, atunci, unul cu facultate, trebuie să prornească de la 1500 euro net/lunar. Dacă nu, să muncească patronii.

Adauga un comentariu