Stiri Turism

Tinta Elenei Udrea: relansarea turismului balnear

Publicat: 18 ian. 2012

Romania dispune de o treime din resursele curative ale Europei. Uriasul potential asteapta doar sa fie exploatat. Pana recent, tara noastra nu avea omologata nicio statiune.

Timp de douazeci de ani, in turism s-a vorbit mult si s-a facut putin. Ne-am impaunat cu potentialul natural al Romaniei si am privit cu cel mai autentic spirit mioritic cum tari incomparabil mai putin daruite de Dumnezeu ne-o iau inainte – cele mai la indemana exemple fiind Bulgaria si Ungaria – in timp ce intreaga infrastructura s-a transformat in ruina. In anul 2009, Ministerul Turismului a venit cu o noua strategie, in care turismul balnear este o prioritate. Argumentele ne-au fost prezentate de dr. Emilian Imbri, consilier al ministrului.


Ce am fost si ce am ajuns

Turismul balnear nu este legat de sezon sau vreme, produsul putand fi vandut 365 de zile din an (fie ploaie, fie vant), poate fi vandut individual, in grup sau in masa, este decontat de casele de asigurari de sanatate si poate si revitaliza si celelate segmente – turismul cultural, sportiv, de loisir etc. Este o solutie si pentru scoaterea din faliment a unor zone turistice moarte.

Pana la cel de-al doilea razboi mondial, luxul eclatant, balurile si cazinourile rimau perfect cu apele minerale si namolul curativ. Statiunile Herculane, Olanesti, Slanic Moldova, Sarata Monteoru sau Carmen Sylva (actualul Eforie) erau mai pretuite de aristocratia si crema medicala europeana decat Baden Baden, Wiesbaden sau Karlovy Vary.

Primele „bai” cu acte

In ciuda faptului ca o treime din rezervele Europei – ape termale, minerale, namoluri, ocne de sare, zone ozonificate – se gasesc in Romania, nu exista, pana de curand, nicio statiune balneara omologata, ne spune doctorul Imbri.

La inceputul mandatului Elenei Udrea, toate, fara exceptie, se aflau intr-o stare jalnica in ceea ce priveste infrastructura, dotarile medicale, personalul calificat.

Privatizari dubioase, lipsa oricarei strategii, managementul dezastruos, retrocedari anapoda etc, toate au dus la ruina unor orasele istorice, celebre inca din antichitate pentru proprietatile miraculoase ale apelor si namolurilor lor, cum ar fi Herculane sau Geoagiu.

Si totusi, niciuna nu era oficial atestata ca statiune balneara nici in Romania, daramite in Europa. Rezultatul: nicio casa de asigurari europeana nu deconta serviciile medicale sau de recuperare prestate in aceste statiuni.

In plus, Romania nu putea atrage niciun euro din imensele bugete de asigurari ale unor state cum ar fi Germania, Olanda sau tarile scandinave.

Medicii, agenti de marketing

De de nu ne promovam mai mult? „Primul pas este sa-i convingem pe medicii din Uniune, si nu numai, asupra proprietatilor curative ale resurselor noastre naturale. Ei sunt primii care pot recomanda anumite cure in anumite locuri, ei sunt primii promotori”, spune doctorul Imbri.

Dar, pe de alta parte, Romania nu poate risca sa iasa intr-o campanie oficiala cu aceste statiuni in starea in care se afla acum. Urmeaza investitiile in infrastructura rutiera si turistica.

Daca vine omul si nu gaseste ce i-ai promis, l-ai pierdut pe vecie. Mai trebuie ca si baza de cazare, agrement si intretinere sa fie la acelasi nivel. Pe langa bai, avem nevoie de spa-uri, servicii medicale, conditii de cazare, partii de schi, terenuri de tenis, trasee montane, restaurante de clasa, cazionuri, infrastructura rutiera.

Toate acestea, plus resursele balneo, trebuie prezentate ca un pachet la targurile turistice. Europenii numesc acest turism de remontare, sunt oameni activi, chiar daca unii dintre ei sunt pensionari, nu vin sa se vindece de sale, vin sa cheltuie, sa calatoreasca, sa faca sport. Nu vine turistul occidental sa stea in camera in pijama. Vrea sa iasa, sa viziteze, sa cumpere, sa petreaca. Aici avem o problema, nu putem sa le propunem locuri in care n-ai nimic de facut decat sa stai in cada”.

Axa Borsec-Herculane-Sulina

MDRT a inceput „reconstrutia” a trei orase emblematice: Borsec, Herculane, Sulina. Ele sunt prinse intr-un program al Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Conform consilierului ministrului turismului, aceste trei branduri istorice au fost alese tocmai pentru starea de degradare si uitare in care se aflau de zeci de ani. La Herculane stau sa demareze investitii de 25 de milioane de euro, care se vor regasi in constructia unui spa, in paralel cu renovarea centrului istoric.

La revitalizarea Borsecului contribuie si o partie de schi, care a inzecit numarul turistilor. Iar Sulina poate redeveni acel orasel cosmopolit fermecator dinainte de razboi.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit