News Flash:

Tintaura face pofta de mancare

25 Octombrie 2010
3335 Vizualizari | 0 Comentarii
Tintaura face pofta de mancare

Tintaura (Centaurium umbellatum), numită popular şi „fierea pământului" este o plantă cu reale calităţi terapeutice. De la această floare se utilizează partea aeriană, ce se recoltează în lunile iulie-septembrie, chiar în timpul înfloririi. Uscarea se face la umbră, în buchete atârnate pe sfori.


Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui


Printre calităţile terapeutice ale ţinaurei amintim: stimularea poftei de mâncare, detoxifiere, accelerarea şi mărirea cantităţii de bilă secretată, micşorarea stărilor febrile, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.


Datorită acestor efecte, consumul ţintaurei, în orice formă, este recomandat în stările gripale, febră, intoxicaţii alcoolice sau cu substanţe chimice, hepatită virală de tip A, B sau C, constipaţie, dischinezie biliară, giardia, anorexie, balonare, obezitate, dar şi pentru tratarea eczemelor sau a colicilor renali.


Vinul tonic creşte pofta de mâncare


Printre preparatele pe bază de ţintaură se numără infuzia şi tinctura sau siropul şi vinul tonic. 


Siropul din ţintaură: opăriţi două linguriţe cu plantă mărunţită în 300 ml de apă clocotită. Lăsaţi vasul acoperit timp de un sfert de oră. După ce strecuraţi, adăugaţi 500 g de zahăr şi lasaţi să fiarbă la foc mic, până se îngroaşă şi capătă consistenţa unui sirop.


După ce preparatul s-a răcit complet, trageţi-l în sticle închise la culoare.


Pentru stimularea apetitului, micuţilor trebuie să li se administreze înainte de mese două, patru linguri cu sirop, iar adulţilor câte patru, şase linguri.


Vin tonic: pregătiţi o sticlă cu un litru de vin negru (de preferat de ţară) în care veţi pune 12 linguri cu ţintaură mărunţită. Vreme de opt zile, lăsaţi la macerat, având grijă să agitaţi sticla zilnic. După cele opt zile, strecuraţi cu atenţie şi trageţi într-o altă sticlă. Cei ce suferă de lipsa poftei de mâncare trebuie să consume un păhărel din acest vin tonic cu circa 15 minute înainte de mese. 


Infuzie: opăriţi o linguriţă cu pulbere de plantă uscată într-o cană cu apă. Se infuzează, acoperit, 15, 20 de minute, se strecoară şi se bea câte un sfert de cană, cu 30 de minute înainte de masă.


Tinctura: puneţi într-o sticluţă 20 g de pulbere din plantă uscată şi 100 ml de alcool de 70 de grade şi lăsaţi la macerat, agitând zilnic. După o săptămână, strecuraţi. Se iau din această tinctură circa 30 de picături într-un pahar cu apă îndulcită, cu 30 de minte înaintea meselor principale.


tintaura vin tonic infuzie tinctura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2226 (s) | 22 queries | Mysql time :0.113294 (s)