News Flash:

Tinutul sarii - FOTO, VEZI TABEL

11 Iunie 2010
3913 Vizualizari | 0 Comentarii
• Atractia Praidului - si unicului Tinut al Sarii - va creste în viitor • Sarea din Praid a oferit "painea" oamenilor din aceasta zona de-a lungul secolelor • Nu în ultimul rand, a oferit gustul si "sufletul" mancarurilor secuiesti si ardelenesti

Dinspre vest, Praidul este poarta judetului Harghita. Localitatea Praid este cea mai mare comuna din Harghita. Inglobeaza Ocna de Sus si micul catun Békástanya, cu doar 140 de locuitori. In comuna Praid traiesc aproximativ 7.250 suflete, iar în Praid cca. 4000 de persoane. In centrul Praidului se afla rascrucea de drumuri, prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin la Gheorghieni, iar spre sud-est prin Corund la Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est si sud-est de Muntii Ghiurghiului si din partea sud-vestica de platoul Siclod prin versantul Harom. Praidul se clasifica drept o asezare relativ "tanara", fiind atestat din anul 1564. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiara) vine din cuvantul "paraj" cu diminutiv, asa cum apare în tot bazinul Carpatic, si înseamna mic teren cu iarba sau pasune mica cu iarba. Aceasta "pasune" este strabatuta de raul Tarnava Mica si de afluentii acestuia. Tarnava Mica se naste la km 8 al drumului spre Gheorghieni din cele doua paraiase principale: Creanga Mare si Creanga Mica. Zona dintre cele doua paraie se numeste "Botul celor doua Crengi" de catre localnici. Acolo a fost candva casuta marelui poet maghiar Áprily Lajos - locul preferat al poetului - de care razboiul mondial l-a despartit definitiv. Praidul - ca si concept - este strans înrudit cu sarea si cu tot ce se leaga de aceasta. Dar explicarea formarii comunei numai cu sarea ar fi o greseala. Daca consideram numarul de angajati la salina, pana în anii 1958 - 59, acesta nu atingea nici o suta si din Praid erau numai 10-15%. Putem spera, nu fara motive, ca atractia Praidului - si unicului Tinut al Sarii - va creste în viitor. Putem afirma ca cel care s-a odihnit o data aici a beneficiat de frumusetea naturii si s-a bucurat de ospitalitatea localnicilor - s-a îmbogatit cu amintiri pentru o viata.

Salina Praid

Inceputurile istoriei Salinei Praid dateaza înca din epoca romana. Primul document în care apare ocna de sare din Praid dateaza din anul 1405. Dupa cele mentionate de Orbán Balázs, în anul 1861, întreaga zona locuita de secui si sasi a folosit sarea de la Praid. Exploatarea subterana a sarii a început în anul 1762. Tratamentul subteran a început prin anii 60, în mina Doja. In 1980, baza de tratament a fost stramutata la orizontul "50", care se afla la o adancime de 120 m de la suprafata. Pe o distanta de 1250 m de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei prin galeria de coasta. In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si al bolnavilor cine se trateaza aici ajunge pana la cifra de 2500-3000/zi. Zacamantul de sare din Praid constituie unul din cele mai mari masive de sare gema din Europa. Corpul de sare are o forma usor eliptica, cu diametrele de 1,2 km, respectiv 1,4 km si o adancime de 2700 m, avand rezerve pentru mai multe sute de ani, si constituie o comoara de nepretuit în economia Transilvaniei. Sarea din Praid, înca din secolul al XV-lea a fost denumita "sare secuiasca", dupa care de altfel s-a si denumit aceasta zona ("Zona sarii" sau "zona Ocnelor"). Sarea din Praid a oferit "painea" oamenilor din aceasta zona de-a lungul secolelor. Nu în ultimul rand, a oferit gustul si "sufletul" mancarurilor secuiesti si ardelenesti.

Tratament

Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mina, fiind foarte util în cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). Durata tratamentului este de 18 zile. Acest tratament subteran se desfasoara la orizontul "50", aflat la o adancime de 120 m de la suprafata. Pe timpul petrecut în subteran se recomanda gimnastica, condusa de un cadru specializat, plimbari si dozarea efortului fizic. Categoria de varsta între care oamenii se pot trata este între 2-60 ani, acestia fiind supravegheati permanent de catre personal medical. Dupa statisticile medicului de specialitate din comuna, se poate observa ca în cazul acelora care revin la tratament de 3-4 ori si reactioneaza pozitiv, scade numarul si intensitatea crizelor astmatice si creste capacitatea de rezistenta a organismului. Pentru acest scop comuna Praid este dotata cu un spital si trei cabinete medicale.

Strand

Strandul sarat si baile calde la vana sunt alimentate cu apa sarata pompata din mina Gh. Doja, de la o adancime de 150 m. Aceasta apa, care dupa o stationare de cateva luni în bazinul din subteran, îsi dobandeste o salinitate foarte mare, formeaza o atractie aparte, deoarece esueaza orice tentativa de înot, turistii plutesc neputinciosi la suprafata, asemanator unor dopuri de pluta. Aceste bai sarate, prin raritatea apei saline superconcentrate, atrag tot mai multi turisti si vizitatori, atat din împrejurimi cat si de peste hotare, si constituie, pe langa baza de tratament din salina, un important potential turistic cu latura curativa si de agrement.

Canionul de sare

Canionul de sare este superb, cu stanci si creste de sare albe sclipitoare, lapiezuri, turnulete, mici pesteri, izvoare cu ape sarate cu voaluri de cruste albe, depuse pe rocile din jur, si toate acestea asezate într-un peisaj magnific cu vegetatie bogata si multipla, de foioase si rasinoase laolalta.

Casa memoriala "Áprily Lajos"

In 19 octombrie 1991 a fost inaugurata Casa memoriala Áprily Lajos, unde gasiti un mic istoric despre poetul si traducatorul Áprily Lajos, cel care a petrecut copilaria în Praid.

Cetatea "Rabsonné"

Paraurile cristaline, stancile abrupte si padurile dense, ce înconjoara comuna Praid, ascund ramasitele unei asezari vechi, care se presupune ca a fost construita pentru a da glas unei garnizoane, care a avut sarcina de a apara cetatea Rabsonné.

Casa de cultura

In casa de cultura putem vedea o frumoasa expozitie etnografica, cu aproape 2000 de obiecte expuse.

Biserica romano-catolica

Biserica romano-catolica a fost construita în anul 1800. In anul 1782, în Praid au trait 130 catolici. Peste 100 de ani numarul lor a crescut la 500. In 1994 a început constructia unei noi biserici romano-catolice, care s-a încheiat în 1998. In 16 septembrie 2001 a fost inaugurata biserica noua.

Biserica reformata

Biserica reformata se gaseste pe partea stanga a drumului judetean care duce la Gheorghieni. A fost construita între anii 1790-96. Are doua clopote si o orga.

Biserica ortodoxa

Biserica ortodoxa "Sfanta Treime" a fost construita în 1929. S-a înfiintat cu ajutorul directorului Salinei Popescu Izidor, Ghizeran Ion teolog, si Dimitrascu N.I., sef de gara.

Versantul "Siklódi"

La o altitudine de 1025 m se afla versantul Siklodi, de unde ai o panorama extraordinara asupra tinutului.

Ce pot face in timpul liber?

Pe langa proprietatile terapeutice recunoscute ale sarii din Praid, statiunea si imprejurimile ei ofera diverse obiective turistice si posibilitati de excursii, drumetii, programe turistice de agrement, dintre care amintim:

Sovata (cca. 8 km) - unde puteti admira arhitectura deosebita a vilelor din statiune, puteti servi masa la una din numeroasele terase, puteti sa va racoriti si sa va tratati de diferite afectiuni dermatologice, ginecologice si reumatismale in apele Lacului Ursu, cel mai cunoscut lac helioterm din Europa amenajat ca si strand, acesta fiind deschis in fiecare an incepand cu 1 Iulie. Va puteti plimba prin padure, pe trasee marcate, in cautare de noi obiective turistice: Lacul Tivoli, Muntele de Sare, Lacurile sarate din jurul localitatii (Rosu, Negru, Verde, Alunis, Mierlei).

Corund (8 km) - renumit pentru mestesugarii sai, va ofera o adevarata desfasurare de arta traditionala si mestesuguri stravechi, pe marginea strazii fiind amenajate numeroase magazine cu obiecte traditionale din ceramica, lemn si tesaturi. O plimbare de aici cu trasura sau sania pe Valea lui Pavel sau pana la Mina de Aragonit va poate incheia ziua intr-un mod inedit. Daca sunteti interesati, putem organiza vizite in ateliere de ceramica unde maestrii populari sunt gata sa ne destainuie o parte din secretele artei lor.

Miercurea Nirajului ( 30 km) sau Baile Homorod ( 50 km)- daca sunteti iubitori de cai si calarie sau vreti sa va apropiati micutii de blandele animale.

Sighisoara (75 km) - Cetatea Medievala, Muzeul din Turnul cu Ceas, Biserica din deal si la cca. 20 km de Sighisoara spre Medias, la Danes aveti posibilitatea "sa va rupeti de lume", petrecand cateva ore in complexul turistic de aici unde puteti calari, admira caii, poneii si strutii, puteti servi masa, va puteti plimba savurand linistea ce domneste aici.

Targu Mures (70 km) unde pe langa Palatul Culturii, vechea cetate, centrul orasului si numeroase magazine, nu pierdeti ocazia sa vizitati si Gradina Zoologica de aici, care, spre deosebire de altele din tara, este destul de bine amenajata si ingrijita.

Bucin-Castelul de la Lazarea - Gheorghieni-Lacul Rosu- Cheile Bicazului- Lacul Bicaz ( 160 km) - un traseu de o zi intreaga, dar care merita facut, avand posibilitatea ca, pe langa a admira minunatiile naturale ale zonei, sa va si plimbati cu barca pe Lacul Rosu sau vaporasul pe Lacul Bicaz, sa serviti masa la unul din restaurantele aflate chiar pe malul lacurilor, sa va plimbati cu ATV-uri. Daca va ajunge timpul la intoarcere puteti ocoli lacul Bicaz vizitand statiunea Durau de la poalele Masivului Ceahlau si statiunea Borsec.

Sovata

Oras central-nordic al Romaniei (Judetul Mures), aflat pe cursul superior al raului Tarnava Mica, in Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu (Carpatii Orientali), altitudine 475-530 m, 60 km est de Municipiul Targu Mures (resedinta Judetului Mures). Statiune cu sezon permanent, Sovata a fost mentionata pentru prima data ca loc tamaduitor intr-un document din 1597, dar abia in 1850 devine statiune balneara. Sovata este inconjurata de dealurile Cireselu (912 m), Capela (720m), Bechis (1.079 m), de Dealul Mic si Muntele de Sare si curios, dat fiind faptul ca se gaseste pe un munte de sare, este acoperita de paduri de fagi batrani, de stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si mesteceni. Statiunea are o clima subalpina, cu veri racoroase (temperatura medie in iulie este de 18,5°C) si ierni blande (temperatura medie in ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuala este de 7,6°C , iar media anuala a precipitattiilor este de 750 mm.
Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Alunis (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorate (cu concentratie mare- de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentand fenomene heliotermale (vara, temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionand ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adancime), cel mai mare lac heliotermal, sa varieze intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1m si 40-60°C la adancimea de 1,5 m.
Statiunea este indicata in principal pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate), dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala), stari posttraumatismale (dupa operatii vindecate la articulatii, muschi, oase, dupa luxatii si entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoza).
Statiunea Sovata beneficiaza de dotari multiple (pentru bai calde, in cada sau bazin, cu apa minerala sarata prelevata din lacuri; pentru tratamente ginecologice si impachetari cu namol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie; saune; sali de gimnastica medicala; plaje pe malul Lacului Ursu si Lacului Alunis etc.); conditiile de cazare sunt excelente (hoteluri cum ar fi "Sovata", "Bradet", "Alunis", "Faget", "Caprioara", beneficiind in unele cazuri de baza de tratament proprie, vile, hanuri, moteluri si cabane). Posibilitatile de recreare si de practicare a sportului sunt de asemenea numeroase (un club cu sala pentru jocuri mecanice, sala de lectura, cinematograf, bazine acoperite, discoteci, popicarie, excursii la Dealul Saca si la Varful Cireselu etc.)

"Decada Balneara"
20 ianuarie – 30 iunie 2010

Programul "DECADA BALNEARA" se adreseaza tuturor celor interesati sa-si ingrijeasca sanatatea, prin efectuarea unor tratamente in statiuni balneare, cu factori naturali de cura. Tariful este neschimbat din anul 2007!

Pachetul de servicii cuprinde urmatoarele :
- 10 zile in statiune, 9 nopti cazare
- pensiune completa pe durata sejurului
- tratament - minim 7 zile, cate 2 proceduri/zi
- o consultatie medicala la inceputul sejurului

Pentru a beneficia de serviciile de tratament este necesara o recomandare de la medicul de familie/specialist si dovada platii asigurarilor de sanatate sau talon de pensie.

Tariful/ pachet/ persoana in camera dubla, este:
- hotel 2 stele: 650 lei
- hotel 3 stele: 750 lei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014988 (s)