Casa si gradina

Tipuri de gazon si plante de gradina – Cum amenajezi o gradina usor de intretinut

Publicat: 03 mai 2018

Gazonul natural este cel mai important element intr-o gradina. Pentru a amenaja o gradina frumoasa, usor de intretinut, trebuie sa te asiguri ca ai ales tipul de gazon potrivit, care sa ofere un spatiu verde in doar doua saptamani. In articolul nostru afli idei despre cum sa alegi gazonul potrivit, cum sa identifici bolile si daunatorii gazonului, cum sa amenajezi o gradina usor de intretinut.

Tipuri de gazon pentru gradina

Este foarte important sa selectezi si sa cumperi gazonul potrivit pentru curtea casei. Nu orice tip de gazon este potrivit in gradina, in plus lumina soarelui este cruciala pentru cresterea firelor de iarba rezistente si verzi. Odata ce ai decis ce tip de gazon pui, vei face insamantarea pe sol bine pregatit, care sa fie bogat, roditor (tratat cu ingrasaminte).

Cel mai bun gazon de umbra pentru curtea casei

Daca stai la casa, poti avea probleme cu gazonul daca este pus la umbra. Surprizele apar chiar daca ai decis sa cumperi cel mai bun gazon de pe piata, care sa fie dens, rezistent si de un verde inchis.

Daca are parte de umbra este posibil ca dupa o perioada de timp sa se transforme intr-un gazon cu fire moi, subtiri, de un verde deschis.

Consecintele unor conditii necorespunzatoare (lipsa luminii, lipsa apei, excesul de apa):

Gazonul care creste la umbra poate avea firele subtiri, atacate de fainare (boala produsa de ciuperca Erysiphe graminis). Firele au pete albe, treptat se usuca si se formeaza goluri in peluza.
Datorita lipsei luminii, firele de gazon pot fi atacate de ciuperci.
Daca zona este umbrita si uscata, gazonul nu se va dezvolta normal, va avea firele slabe, iar acestea se vor distruge treptat.
Cel mai bun gazon de umbra este cel obtinut pe cale artificiala. Se pot folosi rulouri de gazon speciale pentru zonele de umbra.

Daca se doreste un gazon natural de umbra, este bine sa se aleaga un tip de gazon special, care are seminte de Festuca tricopylla. Expertii in gazon recomanda un produs de lunga durata care are seminte de Festuca arundinacea, Lolium perenne si Poa trivialis. Acesta este foarte bun pentru parcuri, curtea casei sau locuri de joaca cu umbra si semiumbra.

Sfaturi pentru ingrijirea gazonului de umbra:

Pamantul in care se face insamantarea cu seminte de gazon trebuie tratat in prealabil cu ingrasaminte.
Daca parcela de teren are pamantul lutos sau argilos este nevoie ca acesta sa se amestece cu nisip. Pentru ca gazonul sa fie frumos are nevoie de un sol bine aerat si drenat.
Gazonul nu se tunde prea scurt. Ar trebui sa aiba firele de cel putin 5 cm pentru ca fotosinteza sa se faca mai bine.
Irigarea trebuie sa se faca corespunzator, in functie de gradul de umiditate al solului. Daca irigarea este excesiva poate dauna gazonului, se formeaza balti de apa, ceea ce nu este de dorit.
Cel mai bun gazon de soare

Cu siguranta si tu iti doresti un gazon frumos, verde, in timpul verii. Pentru asta poti alege un gazon de soare care sa reziste la seceta si la soarele puternic din timpul lunilor caniculare de vara. Este recomandat gazonul care sa aiba seminte de Festuca arundinaceea, acesta este rezistent la soare.

Gazonul cu flori

Aceasta varianta de gazon este deosebita deoarece va crea o pajiste naturala cu flori, cu trifoi sau paralute, sau alte flori. De asemena, primavara, ar fi indicat sa ai un gazon cu flori specifice acestui anotimp, cu ghiocei, toporasi, viorele sau branduse. Astfel de plante aduc energie pozitiva in gradina casei.

Gazonul cu flori este de tip ornamental, poate fi creat cu ajutorul oricaror plante care infloresc si care vor alcatui un ansamblu cu pete de culori diferite. Se pot folosi flori salbatice sau flori de primavara, de vara sau toamna. Desigur un astfel de gazon are nevoie de multa atentie, trebuie sa fie irigat si ingrijit. Plantele pot fi ajutate sa creasca cu ajutorul ingrasamintelor, iar in rest trebuie lasata natura sa-si urmeze cursul. In scurt timp, florile vor crea un adevarat paradis plin de culoare si parfum.

Acest tip de gazon este rezistent la soare, la calcare si la cosit. Se tunde la un anumit interval de timp, la cateva saptamani, astfel se poate calca usor pe el. Nu necesita folosirea obligatorie a ingrasamintelor chimice. Gazonul cu flori poate cuprinde zone in care sa apara ghiocei, lalele de talie mica, narcise, sofrani, viorele de zapada, primule si alte plante.

Vixen studioloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit