Boli si tratamente

Tipuri de migrene. Vezi si care sunt simptomele acestei afectiuni

Publicat: 22 sept. 2011
7

Migrenele au tendinta sa se transmita ereditar. Patru din cinci oameni care sufera din cauza migrenelor au in familie persoane care la randul lor au avut de suferit din cauza durerilor de cap. Daca un parinte sufera de migrene, copilul are 50% sanse sa sufere si el, iar daca ambii parinti sunt suferinzi, atunci riscul pentru copiii lor creste la 75%.

Simptomele migrenelor
Simptomele unei migrene pot sa se manifeste in variate combinatii si ele se refera de fapt la caracteristicile durerii.

1. Tipul de durere – este o durere zdrobitoare, puternica. Durerea de cap incepe usor si creste tot mai mult in intensitate, fiind adeseori agravata de activitati psihice.

2. Intensitatea durerii – durerea provocata de o migrena poate fi variabila ca intensitate, putand fi descrisa ca fiind usoara, moderata sau intensa.

3. Localizarea durerii – durerea isi poate schimba sediul dintr-o parte a capului in alta, poate afecta doar partea din fata a capului sau poate fi simtita in tot capul.

4. Durata durerii – majoritatea migrenelor tin aproximativ 4 ore, desi cele foarte intense pot dura chiar o saptamana.

5. Frecventa aparitiei crizelor – variaza de la individ la individ.

In mod obisnuit, un individ sufera cam 2-4 dureri de cap pe luna. La unii sunt mai rare (1-2 crize pe an), la altii sunt mai dese.

Alte simptome ale migrenelor pot fi: ameteala, voma, durerile abdominale, indeosebi de stomac, pierderea poftei de mancare, senzatia de frig sau, din contra, de caldura in exces, lipsa de vigoare, oboseala, vedere incetosata, diareea, febra.

Tipuri de migrene
Simptomele care semnaleaza prezenta migrenei ne indica si tipul migrenei. Acestea pot fi:

1. Migrene cu aura (cunoscute sub numele de migrene clasice);
2. Migrene fara aura (migrenele comune).

Simptomele migrenei cu aura
Migrenele cu aura sunt raspandite in procent de 20-30% printre cei care sufera in general de migrene. Aura poate sa inceapa cu o ora inainte de criza propriu-zisa si sa tina de la 15 pana la 60 de minute. Aceste simptome tin intotdeauna mai putin de o ora.

Aura vizuala include:

– puncte sau lumini stralucitoare;
– pata oarba;
– vedere distorsionata;
– pierderea temporara a vederii;
– linii curbe sau strambe.

Sunt aure care pot afecta si celelalte simturi. Aceste aure pot fi descrise simplu ca avand „un sentiment ciudat” sau pur si simplu persoana este incapabila sa descrie aura. Alte aure pot include auzitul unui sunet in ureche sau schimbari in miros, gust sau pipait. Unele migrene, mai rare, includ anumite tipuri de aure neurologice:

– migrena epileptica: paralizie temporara sau schimbari senzoriale ale unei parti a corpului (asemanatoare slabirii musculare); aparitia durerii poate fi asociata cu ameteala, amorteala sau tulburari temporare de vedere.

– migrena retinala: se manifesta prin pierderea temporara, partial sau completa a vederii cu un ochi, impreuna cu o durere intensa in spatele ochiului, care se poate raspandi pe toata suprafata corpului.

– migrena arterei bazilare: se manifesta prin ameteala, pierderea echilibrului, acestea precedand durerea de cap. Poate afecta partea din spate a capului. Aceste simptome apar deodata si pot fi asociate cu incapacitatea de a vorbi coerent, cu sunete deranjante in ureche si cu voma. Acest tip de migrena este strans legat de schimbarile hormonale din organismul femeilor.

– migrena oftalmoplegica: se manifesta printr-o durere acuta in jurul ochilor, incluzand paralizia muschilor din jurul ochilor. Aceasta stare este deosebit de grava, simptomele putand fi cauzate de o presiune pe nervii din spatele ochiului sau de un anevrism. Alte simptome includ vedere dubla sau alte tulburari de vedere. Din fericire, aceasta forma de migrena este foarte rara.

Simptomele migrenei „fara aura”
Migrenele „fara aura” sunt mai obisnuite si sunt intalnite in proportie de 70-80% printre cei care sufera de migrene. Cu cateva ore inainte de aparitia durerii, persoana in cauza poate sa simta simptome vagi, cum ar fi: anxietatea, depresia, oboseala.
Adauga un comentariu