Boli si tratamente

Tipuri de tumori cerebrale

Publicat: 26 iul. 2012
7

Extensia sau raspandirea cancerului este de obicei descrisa prin stadializare. Nu exista un sistem standard de stadializare pentru tumorile cerebrale. Tumorile cerebrale primare se pot raspandi in sistemul nervos central (creier si maduva spinarii), dar ele rar se raspandesc in alte parti ale corpului. Pentru tratament, tumorile cerebrale se clasifica in functie de tipul de celule din care s-a dezvoltat tumora, de localizarea tumorii in sistemul nervos central si de gradul tumorii. Exista mai multe tipuri de tumori cerebrale.
Gliomul trunchiului cerebral
Sunt tumori care se formeaza in trunchiul cerebral, regiunea anatomica din creier care se continua cu maduva spinarii. Aceste tumori sunt de obicei de grad inalt. Gliomul trunchiului cerebral de grad inalt si care se raspandeste peste tot in trunchiul cerebral este dificil de tratat cu succes. Pentru a preveni afectarea tesutului cerebral sanatos, gliomul trunchiului cerebral este de obicei diagnosticat fara a face biopsie.
Astrocitoame
Tumora pineala astrocitica: tumorile pineale se formeaza in sau langa glanda pineala. Glanda pineala este un organ de mici dimensiuni localizata in creier care produce hormonul numit melatonina, o substanta care controleaza ciclul somn-stare de veghe. Exista cateva tipuri de tumori pineale. Tumorile pineale astrocitice sunt astrocitoame care apar in zona pineala si pot fi de orice grad.
Astrocitomul pilocitic (gradul I): astrocitoamele sunt tumori care se formeaza in celulele cerebrale numite astrocite. Tumora se dezvolta incet si foarte rar se raspandeste in tesuturile din jur. De obicei se poate trata cu succes.
Astrocitomul difuz (gradul II): astrocitoamele difuze se dezvolta incet, dar adesea se raspandesc in tesuturile din jur. Unele dintre ele evolueaza spre un grad mai mare. Apar cel mai frecvent la adultii tineri.
Astrocitomul anaplastic (gradul III): astrocitoamele anaplastice sunt de asemeni numite astrocitoame maligne. Ele se dezvolta in ritm rapid si se raspandesc in tesuturile din jur. Celulele tumorale arata diferit de cele normale. Media de varsta a pacientilor care dezvolta astrocitoame anaplastice este de 41 ani.
Glioblastomul (astrocitom de gradul IV)
Glioblastoamele sunt astrocitoame maligne care se dezvolta si se raspandesc agresiv. Celulele sunt foarte diferite de cele normale. Glioblastomul mai este cunoscut ca si glioblastom multiform sau astrocitom de grad IV. Apare cel mai frecvent la adultii intre 45 si 70 de ani.
Tumorile oligodendrogliale (oligodendrogliomul)
Tumorile oligodendrogliale se formeaza din celulele numite oligodendrocite, care sustin si hranesc celulele nervoase. Gradele tumorilor oligodendrogliale sunt urmatoarele:
Oligodendrogliomul (gradul II): oligodendroglioamele sunt tumori care se dezvolta incet si au celulele foarte asemanatoare cu cele normale; aceste tumori apar cel mai frecvent la pacientii cu varste intre 40 si 60 de ani.
Oligodendrogliomul anaplastic (gradul III): oligodendrogliomul anaplastic se dezvolta rapid si celulele arata foarte diferit de celulele normale.
Gliomul mixt
Glioamele mixte sunt tumori cerebrale care sunt formate din mai multe tipuri de celule. Prognosticul este dat de tipul de celule cu gradul cel mai mare care se gaseste in tumoare.
Oligoastrocitomul (gradul II): oligoastrocitoamele sunt tumori care se dezvolta incet, fiind formate din celule care arata ca astrocitele si ca oligodendrocitele.
Oligoastrocitomul anaplastic (gradul III): aceste tumori sunt oligoastrocitoame de grad inalt. Media de varsta a pacientilor care dezvolta oligoastrocitoame anaplastice este de 45 de ani.
Tumorile ependimale (ependimoame)
Tumorile ependimale se dezvolta din celulele care se gasesc (captusesc) in spatiile libere din creier si in jurul maduvei spinarii. Aceste spatii contin lichid cerebrospinal, un lichid care protejeaza creierul si maduva spinarii. Gradele tumorilor ependimale sunt urmatoarele:
Ependimoame de grad I si grad II: aceste ependimoame se dezvolta incet si au celule care arata ca si celulele normale; adesea pot fi indepartate in intregime prin operatie.
Ependimomul anaplastic (gradul III): aceste ependimoame anaplastice se dezvolta foarte rapid.
Meduloblastomul (GRADUL IV)
Meduloblastoamelesunt tumori cerebrale care incep sa se formeze in portiunea cea mai de jos a creierului. Sunt formate din celule cerebrale anormale care se gasesc intr-un stadiu timpuriu de dezvoltare. Meduloblastoamele sunt de obicei descoperite la copii sau la adultii tineri cu varsta intre 21 si 40 de ani. Aceasta forma de cancer se poate raspandi prin intermediul lichidului cerebrospinal de la creier la maduva spinarii.
Tumorile pineale parenchimale
Tumorile pineale parenchimale se formeaza din celulele parenchimale numite si pinocite, celule care formeaza marea majoritate a glandei pineale. Aceste tumori difera de tumorile pineale astrocitice, care sunt astrocitoame ce se formeaza in tesuturile care sustin glanda pineala. Gradele tumorilor pineale parenchimale sunt urmatoarele:
Pineocitomul (gradul II): pineocitoamele sunt tumori pineale care cresc incet si care apar cel mai frecvent la adultii cu varste intre 25 si 35 de ani.
Pineoblastomul (gradul IV): pineoblastoamele sunt rare si cu putere malignizanta mare. Apar de obicei la copii.
Tumorile meningeale (meningioamele)
Tumorile meningeale se formeaza din meninge, formatiune membranoasa care inconjoara nevraxul (creier si maduva spinarii). Tipurile de tumori meningeale sunt urmatoarele:
Meningiomul de grad I: meningioamele sunt cele mai frecvente tumori meningeale. Meningiomul de grad I este o tumora benigna si care se dezvolta incet. Apare cel mai frecvent la femei.
Meningioamele de grad II si III si hemangiopericitomul: acestea sunt tumori meningeale maligne rare. Se dezvolta rapid si se pot raspandi in creier si maduva spinarii. Meningioamele de grad III sunt mai frecvente la barbati. Hemangiopericitoamele adesea recidiveaza dupa tratament si majoritatea metastazeaza in alte parti ale corpului.
Tumora cu celule germinale
Tumorile cu celule germinale se formeaza din celulele germinale, celule care au rolul de a forma sperma in testicule si ovulele in ovare. Aceste celule se pot deplasa in alte parti ale corpului si forma tumori. Printre tipurile de tumori cu celule germinale se afla germinoamele, carcinoamele cu celule embrionare, coriocarcinoamele si teratoamele. Ele pot aparea oriunde in organism si pot fi fie benigne, fie maligne. In creier, de obicei se formeaza in zona centrala, langa glanda pineala si se pot raspandi in alte parti ale creierului si in maduva spinarii. Majoritatea tumorilor cu celule germinale apar la copii.
Craniofaringiomul (gradul II)
Craniofaringiomul apare in regiunea selara a creierului, langa glanda pituitara. Glanda pituitara este un organ mic, de marimea unei boabe de mazare, localizata la baza creierului. Aceasta glanda controleaza multe din functiile organismului, in special procesul de crestere. La adulti aceasta tumora apare cel mai frecvent dupa varsta de 50 de ani. Craniofaringioamele pot face presiune pe tesuturile vitale cerebrale ducand la aparitia anumitor simptome. Tumorile pot de asemeni bloca circulatia normala a lichidului cerebrospinal si cauza cresterea de volum a craniului (hidrocefalie). Prognosticul este bun pentru craniofaringioamele care pot fi indepartate complet prin operatie. Pot aparea de asemeni tumori pituitare in aceasta regiune.
Tumorile cerebrale recurente la adulti
Tumorile cerebrale recurente sunt tumori care recidiveaza (reapar) dupa ce au fost tratate. Adesea acestea recidiveaza, uneori dupa multi ani dupa tratarea tumorii initiale. Tumorile pot recidiva in creier sau in alte parti ale corpului.
Tumorile cerebrale metastatice
Tipurile de tumori care in mod frecvent metastazeaza in creier sunt cancerele pulmonare, mamare, tumorile cu localizare primara neprecizata, melanoamele si cancerele de colon. Aproximativ jumatate din tumorile metastatice ale maduvei spinarii sunt date de cancerul pulmonar.

Prognosticul depinde de urmatorii factori :
– varsta pacientul sa fie mai mica de 60 de ani
– localizarea tumorilor in creier sau in maduva spinarii sa fie mai mica de 3 luni
– localizarea anatomica a tumorilor in creier sau in maduva spinarii
– raspunsul tumorii la tratamentul aplicat
– posibilitatea ca tumora primara sa continue sa se dezvolte sau sa metastazeze.

Prognosticul este mai bun pentru metastazele cerebrale ale cancerului mamar decat a altor tipuri de cancer. Prognosticul este prost pentru metastazele cerebrale ale cancerului de colon.

 

Adauga un comentariu