Boli si tratamente

Tipuri si simptome de hepatita autoimuna

Publicat: 14 feb. 2011

Hepatita autoimuna este tipul de hepatita care nu a aparut ca urmare a unei infectii virale sau in urma consumului de alcool/ medicamente, ci este cauzata de atacarea structurilor hepatice de catre limfocitele T citotoxice proprii.

Fiind o boala autoimuna, analizele de laborator arata de obicei modificarea imunogramei, a electroforezei, dar si prezenta unor autoanticorpi. In 70% din cazuri, aceasta boala apare la femei, uneori asociindu-se cu alte boli ale ficatului, inclusiv alte tipuri de hepatita (virala A, toxica, alcoolica, etc) .

Sunt trei tipuri de hepatita autoimuna:

Tipul 1 

– este forma obisnuita de hepatita autoimuna
– poate sa apara la orice varsta
– gamaglubulinele sunt mult crescute
– evolueaza catre ciroza in jumatate din cazuri
– se pot trata bine cu prednison
– sunt prezenti anticorpii ASMA, ANA, Antiactina
– aproximativ 50% din acest tip de hepatita asociaza alte boli autoimune: diabet zaharat tip 1, glomerulonefrita proliferativa (boala de rinichi), tiroidita sai boala Graves ( boli ale tiroidei), sindrom Sjögren (boala cu anemie autoimuna, uscaciuna gurii si scaderea secretiei lacrimale), rectocolita ulcerohemoragica (boala inflamatorie a intestinului cu pierdere de sange prin scaun),vitiligo (pete depigmentate ale pielii)

Tipul 2

– este mai rar, afecteaza de obicei fetitele de 2-12 ani
– se poate asocia cu boli autoimune, dar mai rar, si are autoanticorpii Anti-LKM si P-450 IID6;
– poate evolua catre ciroza in 80% din cazuri, gamaglobulinele sunt putin crescute si raspund mai slab la prednison.

Tipul 3

– afecteaza adultii
– se poate asocia cu alte boli autoimune in > 50% din cazuri
– se poate trata bine cu prednisone
– gamaglobulinele sunt moderat crescute, sunt prezenti antegenele solubil ficat-rinichi, citokeratinele 8 si 18, si pot evolua in 75% din cazuri catre ciroza.

Cele mai importante simptome ale hepatitei autoimune sunt: oboseala (astenia, slabiciunea musculara), icterul (poate fi prezent insa si in alte boli), pruritul (mancarime a pielii), diaree, eruptii pe piele de tip acnee, edeme, hirsutism, amenoree, dureri de torace (in cazul in care se inflameaza pleura), dureri de articulatii, disconfort abdominal in regiunea superioara, greata/varsaturi, scaderea poftei de mancare, scaune decolorate.

Investigatiile pot arata un ficat marit, dilatarea unor vase mici pe piele, care iau forma de stelute (stelute vasculare), cresterea moderata a temperaturii (stare subfebrila).

Citeste si: 

Ficatul si alcoolul 

Ciroza alcoolica 

Sexul si virusurile hepatice 

10 cai de contaminare cu virusul hepatic C 

Remedii naturiste pentru hepatita  loading...

Adauga un comentariu