Local

Tir cu arcul: In cautarea marii performante

Publicat: 14 iun. 1999

•Dintre actualele sporturi olimpice, tirul cu arcul, se pare, are viata cea mai lunga, inceputurile sale pierzindu-se in negurile istoriei. Cu secole sau chiar milenii in urma, arcul a ajuns, din arma de lupta sau de vinatoare si unealta de concurs. Debutul olimpic al acestei discipline s-a inregistrat in anul 1900 la Paris. Destul de tirziu, in 1977, in Romania au lua fiinta 6 sectii de tir cu arcul, specializarile antrenorilor fiind facute la Varsovia.

In Iasi, la poalele uneia dintre cele sapte coline, Galata, intr-un ambient linistit, sectia ieseana CSM Iasi numara in prezent in jur de 30 de arcasi. Cu participari constante la Balcaniade in Campionate Europene, „sagetatorii” ieseni au reusit citeva performante notabile in ciuda dificultatilor generate de lipsa fondurilor si a dotarii materiale.
– in 1994, pe 23 iulie, Constantin Frai – locul 5 la C.E. de juniori din Anglia;
– un loc 5 in ’98 la juniori in Suedia, obtinut de Neculai Curtura;
– in toamna lui ’98 tot Curtura a obtinut 3 titluri balcanice, cistigind si cele 3 competitii interne: de sala, in aer liber si pe teren accidentat;
– in ’98, acesta a ocupat locul 2 cu echipa la Balcaniada;
– in acelasi an, Cezar Alexandrescu – locul 3 in clasamentul Federatiei Romane de Tir cu arcul;
– locul 2 la Campionatul National de sala, record national pentru acelasi Cezar Alexandrescu.
Pentru acest an se intrevede un program competitional extrem de incarcat, in care echipa ieseana alaturindu-se lotului national de tir spera la citeva medalii europene prin Nicoleta Flueraru la seniori.
Hahau Viorel si Gigi Pusca (ambii de la Aninoasa), concurind la seniori sint printre cei care spera la medalii, iar la juniori sperantele se indreapta spre Neculei Curtura si Cezar Paulet la Europenele din luna august. Programul competitional se va incheia in octombrie, urmind sa se reia la inceputul anului viitor.
Stind de vorba cu antrenorul secund, Cezar Alexandrescu, nimeni altul decit fiul „principalului” Mihai Alexandrescu mi s-a confirmat inca o data veridicitatea proverbului despre aschia care nu sare departe de trunchi: „Tatal meu mi-a pus prima oara arcul si sageata in mina. La inceput am tras din curiozitate si placere, ajungind astazi sa-l practic la un nivel inalt”. Adrian Poeana, presedintele clubului, cel care a ajutat in numeroase rinduri sportul iesean, contribuind de altfel si la promovarea handbalistelor in prima liga, se arata increzator in sansele iesenilor la medalii in competitiile de anul acesta, in ciuda conditiilor de antrenament nu tocmai ridicate. Din spusele arcasilor ieseni am inteles ca arurile si sagetile sint vechi, in afara celor fabricate la Reghin mai achizitionindu-se o serie de materiale la mina a doua din strainatate.
„La pretul de 2.000 de dolari un arc si 25 dolari sageata nu ne vom putea permite achizitionarea unor materiale performante decit atunci cind cei cu bani isi vor intoarce privirea spre noi. Ii invitam deci pe cei interesati la clubul nostru, pentru a ajuta unul din sporturile olimpice cu cele mai vechi state” – avea sa declare antrenorul secund Cezar Alexandrescu
Narcis POHOATAloading...

Adauga un comentariu