Secretele istoriei

Tito o figura aparte printre ceilalti conducatori ai tarilor comuniste

Publicat: 11 oct. 2013
3
Tio, Josip Broz, pe numele sau adevarat, s-a nascut la 7 sau 25 mai 1892, in localitatea Kumrovec din Regatul Croatia-Slovenia, in acea vreme parte din Imperiul Austro-Ungar, si a murit la 4 mai 1980, la Ljubljiana. A fost al saptelea copil al croatului Franjo Broz si al slovenei Marijia. Inca din copilarie a avut contacte cu miscarile muncitoresti, iar in 1910 s-a alaturat Partidului Social-Democrat al Croatiei si Sloveniei.
In toamna anului 1913 a fost inrolat in Armata Austro-Ungara, iar in ianuarie 1915 a fost trimis pe Frontul de Rasarit in Galitia, impotriva Rusiei. Grav ranit, a fost capturat de catre rusi si inchis. Dupa Revolutia din Octombrie, s-a alaturat Garzilor Rosii in Omsk. Dupa mai multe peripetii, s-a intors in locurile natale, alaturandu-se Partidului Comunist Iugoslav. A fost secretarul general, ulterior presedinte, al Ligii Comunistilor din Iugoslavia, intre 1939 si 1945, si a condus partizanii iugoslavi, miscare de gherila in Al Doilea Razboi Mondial, in 1941-1945. Dupa razboi, a devenit prim-ministru (1943-1963) si presedinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. Din 1943 pana la moartea sa in 1980, a detinut gradul de Maresal al Iugoslaviei, avand functia de comandant suprem al Armatei Populare Iugoslave (JNA).
Pe timpul conducerii lui, JNA era a patra armata puternica din Europa. Tito a fost creatorul  si seful celei de „a doua Iugoslavii”, o federatie socialista ce a existat din Al Doilea Razboi Mondial pana in 1991. Este responsabil pentru moartea a mai mult de 300.000 de oameni, scrie romanialibera.ro.
Lagarele sale de concentrare nu se deosebeau prea mult de Gulagul sovietic, iar violenta politica si autoritarismul sau au nenorocit destinul a milioane de oameni, printre ei aflandu-se cei de etnie germana, persecutati in mod deosebit. Desi a fost unul dintre fondatorii Cominformului, a fost de asemenea primul si singurul cu succes membru al Cominformului care l-a sfidat pe Stalin, sustinand independenta caii spre socialism, numita de analistii politici „comunism national” sau „titoism”. Urmand aceste principii, Tito a fost principalul fondator si promovator al Miscarii de Nealiniere si primul secretar general, sustinand astfel politica de nealiniere dintre cele doua blocuri ostile in timpul Razboiului Rece. Stalinist sau titoist, comunismul s-a dovedit o ideologie impotriva naturii umane, drept care a si disparut din multe tari, iar din altele, macar oficial, e pe cale de disparitie. Adauga un comentariu