News Flash:

Toate crematoriile din judet vor dispare

8 Decembrie 2004
777 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cele 17 crematorii din judetul Iasi vor fi inlocuite de incineratoare zonale si regionale •Toate crematoriile trebuie sa fie inchise pana in anul 2009

In urmatorii ani, la Iasi va fi construit un depozit zonal, care va avea arondat statii de transfer si statii de sortare a deseurilor. In acest moment, la Iasi exista 17 crematorii, majoritatea in stare avansata de degradare. Singurele unitati care au in dotare crematorii in stare de functionare relativ buna sunt Spitalele Clinice Sf. Spiridon, Sf. Maria, Cuza Voda, Elena Doamna si Spitalul Clinic Parhon. In acelasi timp, la Iasi sunt inchise doua crematorii, cele de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie.
Astfel, in cursul zilei de ieri, la Agentia de Protectie a Mediului Iasi a avut loc o conferinta avand ca tema "Instruire in managementul de deseuri", la care au participat agenti economici specializati in colectarea si valorificarea deseurilor periculoase. La dezbaterile referitoare la deseuri a fost prezenta si Elena Dumitru, specialist al Ministerului Mediului. "Pentru a ne alinia cerintelor Uniunii Europene am realizat un calendar de inchidere a acestor crematorii. Avem calendar pentru fiecare an", a declarat Elena Dumitru, directorul Directiei de Gestiune Deseuri si Substante Chimice Periculoase. Discutiile au mai fost axate si pe legalitatea importurilor de deseuri, in special din statele Uniunii Europene. "Importul de deseuri este interzis cu exceptia deseurilor care pot fi prelucrate in materii prime", a declarat Irina Petruc, seful biroului Gestiune Deseuri si Substante Chimice Periculoase din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Iasi. Majoritatea celor prezenti la eveniment au deplans faptul ca exista un regulament pe baza caruia se realizeaza supravegherea importului si exportului de deseuri periculoase, regulament care nu este de fiecare data respectat. "Deseul este privit ca o marfa, ca o problema de piata. Multe regulamente nu sunt respectate", a mai declarat Elena Dumitru. In Moldova sunt 110 incineratoare, din care 17 sunt in judetul Iasi. Pana in 2009, se vor construi incineratoare care vor avea capacitatea de 63 de mii tone, amplasate zonal. Regional acestea vor avea o capacitate de zece mii de tone. Costul unui kilogram de deseu este de 1,5 Euro, in timp ce, in acest moment, o instalatie de capacitate mica poate ajunge pana la 30 de mii Euro. Tot in cadrul conferintei, au fost prezentate ultimele acte normative aflate in vigoare, iar agentii economici au discutat problemele cu care se confrunta. In Romania exista in acest moment 346 de crematorii in spitale, pentru care au fost facute propuneri de catre Ministerul Mediului ca in fiecare an sa fie inchise cate 150. Concomitent, alte depozite vor trebui sa preia cantitatea de deseuri. Prin planul ministerului, pana in 2009 trebuie ca, toate crematoriile existente sa fie inchise. In acelasi timp, producatorii de materiale plastice si lemnoase au cerut o perioada de tranzitie de la crematorii, la incineratoare, de cinci ani de zile.
Irina CORBAN
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1318 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014748 (s)