Eveniment-Social

Toate detaliile despre Sarbatorile Iasului. Harta completa a evenimentului. Iata zonele blocate din municipiu

Publicat: 04 oct. 2019

@ Peste cateva zile, municipiul Iasi va deveni gazda celui mai mare eveniment religios din tara @ Sute de mii de pelerini sunt asteptati sa ajunga in Capitala Moldovei pentru a se ruga la moastele Cuvioasei Parascheva si ale Sfantului Ierarh Spiridon, aduse tocmai din Grecia @ Orasul va gazdui si o serie de evenimente culturale, artistice, dar si numeroase targuri, parte a Sarbatorilor orasului @ Primaria va cheltui anul acesta mult mai putin fata de anii anteriori

Municipiul Iasi se pregateste de sarbatoare. Peste cateva zile, orasul va primi sute de mii de credinciosi, din intreaga tara si nu numai, la hramul Cuvioasei Parascheva, cea mai mare sarbatoare religioasa din tara.

Oamenii sunt asteptati in perioada 11-15 octombrie la Catedrala Mitropolitana din Iasi pentru a se inchina la moastele Cuvioasei, dar si la cele ale Sf. Ierarh Spiridon, moastele acestuia urmand a fi aduse tocmai din Grecia.

Pe langa caracterul religios, luna octombrie va aduce si mai multe evenimente incluse sub auspiciul Sarbatorilor Iasului, ajunse la cea de a 28-a editie. Pentru anul acesta, municipalitatea va cheltui mai putin fata de anii anteriori, bugetul alocat fiind de circa 910.000 de lei.

De precizat este faptul ca bugetul general al evenimentelor asociate Sarbatorilor este de 1.037.700 lei. Anul acesta, municipalitatea va muta o serie de targuri in alte zone din oras fata de locul in care acestea se derulau de obicei. De exemplu, Târgul de Toamna de pe strada Palat a fost mutat pe pietonalul si bulevardul Stefan cel Mare, iar Parcul de Distractii, organizat în trecut pe strada Sarmisegetuza, va reveni în zona Strandului Municipal din strada Cicoarei. În schimb, Sarbatoarea Vinului si Târgul de Blanuri vor avea loc, ca de obicei, la Hala Centrala si pe strada Costache Negri. Strada Lapusneanu a fost inclusa ca noutate în program, pe aceasta artera pietonala urmând sa se desfasoare mai multe evenimente culturale.

Sarbatorile orasului vor debuta pe 7 octombrie si se vor incheia pe 15 octombrie. Târgul de Toamna va reuni pe esplanada Hala Centrala 31 producatori si comercianti cu caciuli de blana si haine de blana si piele.

Pe esplanada Costache Negri  – Aleea cu castani vor fi 41 producatori si comercianti cu caciuli de blana si haine de blana si piele. Pe Bulevardul si pietonalul Stefan cel Mare si Sfânt (de la Casa Modei pâna la Scoala "Gh Asachi") vor fi 61 casute în care vor expune 14 producatori si comercianti cu produse alimentare si 47 comercianti cu produse nealimentare. Sarbatoarea Vinului va reuni la Hala Centrala opt producatori de vin si 10 firme de alimentatie publica. Parcul de Distractii de la Strandul Municipal va reuni sase firme cu alimentatie publica si patru firme la parcul de distractii.

Spectacole in cartiere si la Palat

In toata aceasta perioada vor avea loc si o serie de spectacole folclorice si de muzica usoara. Vineri, 11 octombrie, ora 17.00 – Tatarasi – Esplanada Oancea; sâmbata, 12 octombrie, ora 17.00 – Alexandru cel Bun – Piata Voievozilor; iar duminica, 13 octombrie, ora 17.00 – Nicolina – Esplanada Nicolina I, vor avea loc spectacole folclorice.

In data de 14 octombrie, ora 17.00, la sediul Primariei Iasi va avea loc "Seara Valorilor", eveniment care va reuni circa 300 de invitati. In data de 15 octombrie, intre orele 18.00 si 22.00 va avea loc un super concert si foc de artificii in fata Palatului Culturii. Vor evolua Stefan Banica jr., Golden Gang (Alex Velea, Lino Golden, Mario Fresh, Rashid), Pasarea Rock, Ioana Ignat, Mircea Eremia si alti artisti (Yanis Pavel, Ioana Dumbrava, Roxana Cozma etc.). Vor prezenta Dan Negru, George Zafiu si Madalina Balan. La final va fi organizat un spectacol de focuri de artificii timp de 10 minute.

Pelerinaj in centrul Iasului

Intre 10 si 14 octombrie, municipalitatea a pregatit si Ceaiul Pelerinilor. Pe Traseul pelerinilor spre zona Facultatii de Teologie se vor da 35.000 de portii de ceai (cu 10.000 mai mult ca anul trecut) asigurate de Directia de Asistenta Sociala si Termo-Service SA. Pe 11 octombrie, de la ora 6.30, va avea loc procesiunea cu moastele Sf. Cuvioase Parascheva si depunerea lor pe platoul din fata Caminului preotesc "Sf. M. Mc. Gheorghe" pentru închinare.  In 12 octombrie, orele 19.00 – 20.30 va avea loc Pelerinajul "Calea Sfintilor"- procesiune cu moastele Sf. Cuvioase pe traseul Casa Nicodim – str. I. C. Bratianu – str. Cuza Voda – str. Armeana – Biserica "Sfântul Sava cel Sfintit" – str. Costache Negri – Manastirea "Sfintii Trei Ierarhi" – Catedrala Mitropolitana.

In 13 octombrie, ora 9.00 va avea loc Sfintirea Bisericii "Sf. Apostol Toma" din cartierul Alexandru cel Bun. In data de 14 octombrie, intre orele 9.00 si 13.00, pe pietonal va avea loc Sfânta Liturghie arhiereasca, iar de la ora 12.00 – Masa Pelerinilor la Cantina de Ajutor Social, unde vor fi împartite 60.000 de portii de sarmale, colaci, vin, suc, apa.

Modificari majore in circulatie. Iata lista strazilor inchise

Astfel, circulatia pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt se va inchide pe portiunea dintre Casa Modei si I.C. Bratianu intre 7 si 17 octombrie, ca o extensie a actualului pietonal, portiune unde se vor amplasa casutele pentru participantii la targul de sarbatorile orasului. In plus, se va inchide si circulatia in piata Palatului Culturii, intre liniile de tramvai si strada A. Panu. Aceasta decizie intra in vigoare din 12 octombrie, ora 7.00, pana pe 16 octombrie, ora 24.00.

Decizia a fost luata ca urmare a amplasarii scenei pentru concertul de Sarbatorile orasului. Tot in aceasta perioada se va inchide circulatia auto pe strada A. Panu si strada Palat, intre strada Achim Stoia (zona Moldova Business Center) si strada Sf. Andrei (zona Bancii Transilvania), decizie care va intra in vigoare in 15 octombrie intre orele 15.00 si 24.00, de asemenea pentru derularea concertului de la Palat. In anumite cazuri, circulatia pe strada A.Panu poate fi inchisa de la intersectia cu strada Sf. lazar. Tot pe 15 octomebrie, ziua concertului, va fi inchisa circulatia tramvaielor intre orele 16.00 si 24.00. Pentru ca acel concert din fata Palatului sa se desfasoare in conditii optime, in ziua de 15 octombrie,  intre orele 15.00 si 24.00 vor fi amplasate patru autobuze CTP Iasi intre A. Panu si strada Palat.

Pentru ca si cei veniti la hramul Cuvioasei Parascheva sa fie in siguranta, s-a luat decizia inchiderii circulatiei auto pe strazile pe care se formeaza traseul pelerinilor, intre 10 octombrie, ora 24.00 si 15 octombrie, ora 24.00, in vederea amplasarii unor ecrane de mari dimensiuni. Tot in aceasta perioada se va restrictiona si circulatia rutiera in zona strazii Basarabi si a aleilor din jurul Bisericii "Sf. Apostol Toma" pentru sfintirea lacasului de cult in ziua de 13 octombrie, restrictii impuse intre orele 7.00 si 15.00.

Vezi si: UPDATE – Sarbatorile Iasului au ajuns la final! Iesenii s-au bucurat de concertul din fata Palatului Culturii – FOTO/LIVE VIDEO

"În vederea organizarii acestei editii a Sarbatorilor Iasului, pe lânga directiile si societatile noastre, am avut discutii cu toti partenerii institutionali. Vreau sa multumesc public tuturor partenerilor nostri pentru implicarea lor! Ne dorim ca organizarea sa fie impecabila. Iesenii si Iasul merita evenimente de calitate, pe masura prestigiului orasului nostru, cu atât mai mult cu cât atentia întregii tari va fi îndreptata în aceste zile spre Capitala Moldovei. Mai ales, vreau sa multumesc public zecilor de mii de pelerini si turisti care în aceste zile vin la Iasi si sa îi asigur ca la fel ca de obicei, vom fi gazde civilizate si primitoare! În acest spirit al ospitalitatii si reculegerii în cea mai mare sarbatoare crestina, fac apel la toti iesenii sa fie gazde bune, sa rabdam disconfortul normal generat de aglomeratie si de trafic, sa ne gândim la beneficiile enorme de imagine pe care le are Iasul în aceste zile, când atentia întregii tari este îndreptata asupra noastra, si sa constientizam sansa pe care orasul nostru o are, de a gazdui moastele ocrotitoarei Moldovei si cel mai mare pelerinaj din tara!", a spus primarul Mihai Chirica.

Comentarii
  • Tiganeala. Ce cauta comerciantii in centru. Trebuiau mutati toti unde era bilciul. Sarbatoarea vinului tot in centru, cu toti betivii, mancare, manele, etc. Tiganeala. Nu ma mai votati ca nu fac nimic pt Iasi. De fapt….am sa mai cumpar niste case.

  • Gunoi de festival retardat, full de tiganeala, scandal, putoare, etc…pelerinii cu.rului veniti sa linga putreziciuni pentru ca asta dupa moarte le ofera un loc in imaginatia lor…asta ne mai trebuie, orasul nu e sufocat destul…mars dr.acu inapoi de unde ati venit, nu mai blocati orasul pentru cei care merg la munca de dimineata pana seara.

    • Bravo!!! Sa spui profilul tau aici de facebook, te adaugam noi acolo. Noi USR-PLUS , vrem sa facem ce nu au reusit turcii pe vremea lui Stefan Cel Mare, din pacate el sa opus ! Tu pari de al nostru! Hai sa furam tara impreuna. Te asteptam pe facebook sa le dai replica la cei care tin piept ca aceasta tara , sa valoreze sangele varsat prin atatea razboaie ale domnitorilor ce au aparat valorile crestine! Un Iuda a fost mereu, de la Iisus pana la Mihai Vitezul,Mircea Cel Batran, Ceausescu , Diaconescu,Vadim Tudor.

  • Doamne, cata rautate! Ce rai suntem, oameni buni! De ce te numesti iesean si vorbesti in numele nostru? Nu te-ai intrebat daca toti avem aceiasi opinie violenta si rauvoitoare ca tine? Ce urat arata totul in ochii tai!

Adauga un comentariu