Eveniment-Social

Toate femeile trebuie sa ajunga la acest cabinet din Iasi! Specialistii cauta o idee sa raspandeasca informatiile la paciente

Publicat: 05 apr. 2016
1

Noua procedura efectuata la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi pentru depistarea cancerului de san aduna din ce in ce mai multe femei interesate de starea lor de sanatate. Desi tehnica de stereotaxie nu este inca foarte cunoscuta, numarul femeilor care se prezinta la cabinetele de specialitate din cadrul institutului este din ce in ce mai mare. Stereotaxia mamara este o metoda mult mai simpla, prin care poate fi depistat cancerul la san, astfel ca vine in ajutorul pacientelor, fiind o metoda nedureroasa, pentru ca poate fi depistat un cancer in stadiul zero. Pana nu demult, aceasta tehnica era folosita doar la Bucuresti si Cluj, iar in prezent, Institutul de Oncologie din Iasi este singura unitate medicala din regiunea Moldovei care permite efectuarea stereotaxiei.

Citeste si: Pacientii unui spital din Iasi fac o sesizare catre Ministerul Sanatatii! Acestia vor sa clarifice situatia in care se afla

Intreaga procedura este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), iar pacientele au nevoie doar de cardul de sanatate si de biletul de trimitere de la medicul de familie si nu sunt nevoite sa plateasca nimic. Este bine ca femeile, in general dupa o anumita varsta, sa vina periodic la un astfel de consult, pentru a putea depista la timp orice afectiune. Daca o femeie face o mamografie la 40 de ani si este descoperita cu probleme, este bine ca fiica sa vina la control cu cinci ani mai devreme, adica la 35 de ani, pentru depistarea oricaror probleme care exista. De asemenea, principala problema cu care se confrunta medicii specialisti este ca femeile nu sunt destul de bine informate cu privire la posibilitatea acestor proceduri.

„Cazurile in familie de cancer de san se raporteaza la mama, matusa, bunica sau sora. Nu stiu daca informatia ajunge la toata lumea, sa afle toate pacientele ca si la Iasi pot efectua o astfel de procedura, insa speram ca in timp sa se prezinte cat mai multe femei. E o tehnica noua pentru ele”, a precizat dr. Raluca-Alina Plesca, medic specialist in radiologie si imagistica medicala din cadrul IRO Iasi.

Adauga un comentariu