Local

Toate firmele din Iași sunt obligate să semneze contracte pentru servicii de salubritate. Se vor face poze și vor fi aplicate amenzi

Publicat: 27 oct. 2020
Salubris SA Iași va identifica persoanele juridice care aruncă deșeurile necorespunzător, iar Poliția Locală va aplica amenzi usturătoare
Firmele din județul Iași refuză să semneze contracte pentru servicii de salubritate

Numeroase firme din județul Iași refuză să își facă un contract cu firmele de salubritate, încercând în acest mod să fenteze sistemul de colectare a deșeurilor, deși sunt obligate să aibă un astfel de contract. În aceste situații, operatorul Salubris trimite sesizări către Garda de Mediu Iași, care sancționează dur persoanele juridice

În municipiul Iași există numeroase firme private care refuză să încheie contracte pentru serviciile de salubritate și aruncă deșeurile „la vecini”. Din acest motiv, la punctele de colectare selectivă din Iași se vor monta camere de supraveghere de către Salubris SA. Se vor instala mai întâi în zonele periferice ale municipiului, acolo unde sunt identificate cele mai frecvente cazuri de depozitare neconformă și necontrolată a deșeurilor. Situațiile cel mai des întâlnite în timp real de angajații Salubris sunt cele ale mașinilor înregistrate pe numele persoanelor juridice din Iași. Concret, cele mai neplăcute situații sunt cele în care firmele care refuză să își facă contract cu o firmă de salubritate aduc cantități mari de deșeuri la punctele de colectare din municipiul Iași. Tot în aceste zone aduc și persoanele din zonele rurale, care nu selectează corect deșeurile.

Salubris SA încheie un protocol de colaborare cu Poliția Locală Iași

Cele 200 de camere de supraveghere care urmează să fie montate lângă tomberoanele puse de Salubris SA Iași se află în perioada de probe. Aceste probe constau și în implementarea unui server care să stocheze imaginile video pe o perioadă de 30 de zile. Astfel, înregistrările pot fi verificate pentru a identifica ulterior persoanele care aruncă necontrolat deșeurile. În cadrul acestor demersuri realizate de Salubris pentru implementarea sistemului de supraveghere video la punctele de colectare din municipiul Iași se realizează și un protocol cu Poliția Locală. Astfel, agenții de poliție vor avea acces la imaginile surprinse de camerele video, reușind să identifice persoanele care au încălcat regulile ca apoi să fie aplicate amenzile corespunzătoare.

Amenzile pentru persoanele care aruncă deșeurile incorect vor fi usturătoare

Până în prezent, Poliția Locală Iași nu a fost sesizată de Salubris SA pentru a aplica amenzi persoanelor sau societăților care depozitează greșit deșeurile. În câteva luni, însă, Salubris va colabora și cu Asociațiile de proprietari din zona metropolitană, iar amenzile vor fi aplicate pentru toți ieșenii care nu respectă procedurile. Între timp, sesizările angajaților Salubris ajung la reprezentanții Gărzii de Mediu Iași care sancționează firmele din Iași care nu respectă regulile de colectare separată a deșeurilor și care nu au încheiat contract de salubritate.

„Amenzile pot ajunge la 6.000 de lei. Prima etapă este cea de identificare a persoanelor juridice care aduc cu mașinile inscripționate pe numele firmei cantități semnificative de deșeuri, mai ales cele care se ocupă de lucrările de șantier. Apoi ne dorim să identificăm persoanele din mediul rural care aruncă zeci de saci cu deșeuri care nu sunt colectate conform cu regulile specificate. Bineînțeles că persoanele care aduc o pungă cu deșeuri fiind în trecere nu vor fi sancționate astfel”, a încheiat Ana-Maria Șchiopu, șef Birou la Salubris Iași.

Comentarii
  • da, salbris firma de „casa” a primariei care colecteaza taxe nu gunoi….
    de ce nu se plateste cat arunci? de ce impune o taxa? un birou de consultanta sau de avocatura de ce sa platesca 2-3m3 de gunoi daca nu-i produc?
    cel mai corect este cat arunci platesti…

Adauga un comentariu