National

Tokes ii scrie lui Iohannis dupa ce i-a retras decoratia

Publicat: 04 mart. 2016
1

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a adresat, vineri, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care spune ca a aflat cu „tristete si dezamagire” decizia de retragere a Ordinului „Steaua Romaniei”.

Tokes spune ca gestul arata ca el este acum „pedepsit” pentru libertatea de exprimare, la fel cum i s-a intamplat si inainte de Revolutie.

„Desi inca nu am primit niciun anunt oficial din partea Administratiei Prezidentiale, ieri dupa masa am aflat din presa cu tristete si dezamagire ca ati decis retragerea Ordinului Steaua Romaniei‘, distinctie ce mi-a fost acordata de catre presedintele Traian Basescu.

Multi am fost si multi suntem care am crezut ca dupa Revolutia de la Timisoara libertatile fundamentale si drepturile omului vor fi pe deplin respectate in Romania. Si iata, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat inainte de decembrie ’89 – pentru libertatea de exprimare”, scrie Tokes.

Europarlamentarul afirma ca a acceptat primirea distinctiei in 2009 pentru ca stia ca, de fapt, „timisorenii au primit recunostinta”, si nu el personal, iar acum aceasta este retrasa.

Tokes se apara spunand ca simpla criticare a unor articole din Constitutie intr-un stat de drept nu inseamna nerespectarea ei, ci este „pur si simplu uzul unui drept fundamental”.

„Se iveste de la sine intrebarea: toti cei care au fost condamnati pentru coruptie si au vreo distinctie din partea statului roman au fost supusi aceluiasi procedeu? Veti analiza sau nu faptele sau declaratiile lor, daca sunt conforme cu Constitutia Romaniei?”, continua Tokes.

Acesta i se adreseaza presedintelui si in calitatea acestuia de fost lider al FDGR, spunand ca Iohannis ar trebui sa stie ca granitele culturale ale natiunilor si granitele politice ale tarilor europene „de obicei nu coincid”, iar el a fost doar vocea care a incercat sa apere comunitatea maghiara, la fel cum a vrut sa o apere, cu alte ocazii, si pe cea a romanilor din Moldova, Ucraina sau Serbia.

„Si Ungaria are dreptul – ba chiar obligatia constitutionala – sa protejeze comunitatile maghiare de dincolo de granitele ei”, spune Tokes.

„Gestul dumneavoastra inspirat din demersul pornit de domnul Victor Ponta este nu numai contrar spiritului Timisoarei, ci si un imens autogol politic si diplomatic. Care va fi legitimitatea morala a demersurilor politicii externe romanesti vizavi de romanii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiar Ungaria? Sau doriti si dumneavoastra continuarea practicii de standard dublu: ce este bine si permis pentru romȃni este interzis pentru maghiari?”, mai spune Tokes.

In incheiere, europarlamentarul arata ca nu stie daca Iohannis a luat aceasta decizie din convingere sau s-a lasat „ghidat si supus presiunilor din partea Corinei Cretu, Victor Ponta si alti socialisti”, insa el va ramane oricum, „cu sau fara distinctie”, fidel idealurilor revolutiei din Timisoara.

„In aceasta regiune, romanii si maghiarii trebuie sa-si respecte reciproc libertatea celuilalt, si daca e cazul, trebuie sa luptam unindu-ne fortele pentru libertatea si drepturile noastre. Asa cum am facut in decembrie 1989 la Timisoara. Uniti in libertate: romani, germani, maghiari”, spune Tokes.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind retragerea decoratiei „Steaua Romaniei” a europarlamentarului Laszlo Tokes, informeaza Administratia Prezidentiala.

Klaus Iohannis a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca a luat act de deciziile instantelor in procesul prin care Laszlo Tokes a contestat hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei”, de retragere a aceste dinstinctii politicianului de etnie maghiara.

Comentarii
  • Da ? Tu care „freci ” Romania de cind te-ai nascut vrei „Steaua Romaniei „? Sa-ti dea tie si lui Basescu „steaua Ungariei ” Viktor Orban al vostru sau cine mai e presedinte .Ce ,traiti in cimpia Panoniei sau in Romania ?. Felicitari,Iohannis !

  • Retragerea decoratiei s-a facut pentru denigrarea Romaniei!! Putea sa ramana erou al revolutiei, dar a preferat sa injure tara in care s-a nascut! Felicitari domnule Presedinte!!

Adauga un comentariu