Eveniment-Social

Toleranta a devenit o solutie economica

Publicat: 10 nov. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:7391;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Moldovenii sint in topul traficului de tigari, de stupefiante si de arme •Autoritatile stau cu miinile in sin •Fratii se imbogatesc in timp ce toata lumea se gindeste la ei ca la niste victime

Cit? „Da’ da cit vrei. Opt mii?” – ma priveste intrebator. Nu – raspund. „Da sapte…” Ii dau. 7.000 de lei, un pachet de tigari; pentru patriotism, da bine – imi spun in gind – pentru graniceri nu, si nici pentru gardienii care trec, impasibili, pe linga noi – cu niste bite atirnate, la vedere, de briu.
Astia sint moldovenii, de la care mai toti iesenii cumpara cite ceva. Nu din patriotism. Preturi mici, pe masura produselor, pe masura nevoilor. Ei sint fratii nostri, uitati peste Prut, la marginea imperiului rosu, imperiului nepasarii sau al inconstientei, care fac afaceri de miliarde de lei.

Of, Natasa…

Olea are peste 55 de ani – si-i vezi virsta numai cind vinde cite ceva din sarsanalele smotocite deja de graniceri: furiseaza priviri, si-i tremura barbia. „Cit?”, „De unde?” sau „Cum?” sint, probabil, cele mai frecvente cuvinte ale unui moldovean venit aici cu marfa. Olea vinde de toate – voia sa-mi dea, pe mai nimic, un sac de griu, sau orez – pentru ca la ei, la scoala, salariile au intirziat mult, si sint platiti in produse.
Andrei – studentul etern – risipeste rapid induiosarile pentru moldoveni. „Fac afaceri”, ride strimb la mine. Dupa un timp, ma dumiresc si ce fel de afaceri: arme, droguri sau femei. Poate ca Andrei se lauda. „Nu, e pe bune; vrei, dai lozu’ si pleci, si nu mai scoti vorba ca nu-i bine”. Poate ca are dreptate; Andrei are o ceafa groasa, de luptator, si prieteni cam dubiosi.
Moldoveni: o galerie de personaje care au transformat Iasul intr-un oras-bazar. In care fratii de peste Prut isi etaleaza produsele. Pentru autohtoni, legile sint stricte sau chiar aspre – nu ai voie sa faci comert decit in anumite conditii. Pentru moldoveni, prevaleaza legea tolerantei: vind ce, unde si cum vor.

Tigari, droguri, gogosari, arme

Dupa ce s-a impus timbrarea tigarilor, traficul ilicit de tigari venite de peste Prut a crescut enorm. „Sint tigari facute pe vapoare, in largul Marii Negre, si ajunse in Romania cu ajutorul traficantilor”, declara un oficial al fabricii de tigarete din Iasi. Afacerea e „tare”: raportat la numarul de fumatori din Iasi care apeleaza la „scorurile” mici ale moldovenilor, lunar, peste 1,5 miliarde de lei (numai din Iasi) sint cheltuite pentru fumurile cu iz de Moldova.
Bani pompati intr-o asa-numita economie subterana.
Iar daca gogosarii, ceapa sau chiar tigarile nu fac mare rau, traficul de droguri schimba datele problemei. In 1999, doua cazuri au schimbat destinele unor tineri – un student si un elev. Ultimul a dus la o captura de 0,75 kg cannabis, si sint destule voci care sustin ca in licee, scoli si campusuri studentesti se consuma – mai nou – tigari „din alea”.
Ultima bomba: la granita cu Republica Moldova, recent, a fost retinut un transport cu aparatura militara strategica de ultima ora. Balize antisubmarin, pe care armata romana nu le-ar fi putut folosi, incarcate in doua camioane si insotite cu documente de transport falsificate. Valoarea trasportului care ar fi tranzitat Romania – sute de mii, daca nu cumva chiar milioane de dolari.
Alte afaceri ies, incet, la lumina: transportuile de alcool pentru „export”, in care sint amestecate citeva firme moldovenesti, sau importul de produse metalurgice – la preturi de dumping, spun specialistii.

Scenariu fara raspuns

In fiecare dimineata, trenurile burdusite cu canistre, bagaje pline de legume si inevitabilele tigari, poposesc in gara „Nicolina”. Actiunile vamesilor si ale Politiei de frontiera sint probabil rare, pentru ca, in ciuda eforturilor acestora, piata e efectiv inundata cu tigari. Dintr-un tren sint confiscate doar citeva cartuse, doar pentru a scrie ceva in procesul-verbal. In rest, moldovenii scapa usor. Basarabenii ocupa apoi spatiul din apropierea garii „Nicolina”, chiar la strada, unde desfac bagajele si isi fac reclama. Din cind in cind, zona e tranzitata de cite un politist de strada; dupa rond, gentile se deschid din nou si vinzarea continua. Cit despre aportul gardienilor publici, vom discuta intr-unul din articolele viitoare, pentru a nu ramine datori acestei institutii.
Asa se face ca, din toleranta autoritatilor si nevoile la care te imping buzunarele cam subtiri, afacerile fratilor – initiate dupa 1989 – au crescut la citeva miliarde bune, lunar, numai in Iasi.
Intrebarea este: cine cistiga din toleranta si cu ce pret?
Iulian CAZACU
Adauga un comentariu