Secretele istoriei

Toma Arnautoiu, eroul din munti – VIDEO

Publicat: 09 iun. 2013
3
Toma Arnautoiu a fost liderul grupului de rezistenta anti-comunista armata de la Nucsoara, numit si „Haiducii Muscelului„, format in 1949 impreuna cu col. Gheorghe Arsenescu. Grupul a fost sprijinit activ de mai bine de 100 de persoane, printre care Elisabeta Rizea. Multi dintre ei au fost arestati si torturati de autoritatile comuniste. A fost executat in noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.
In anul 1942 a fost admis la Scoala de Ofiteri de Cavalerie „Regele Ferdinand I”, iar un an mai tarziu este detasat stagiar la Regimentul de Garda Calare (cu gradul de elev sergent). La 15 aprilie 1944 este avansat la gradul de sublocotenent si absolva Scoala de Ofiteri de Cavalerie, clasandu-se al patrulea in promotia sa.
In septembrie 1944 a fost trimis pe front in razboiul contra Germaniei naziste. La 1 noiembrie 1944 a fost decorat cu Ordinul „Coroana Romaniei”, cl. a-V-a, cu spade si cu panglica de Virtute Militara si Frunze de Stejar (conform O.Z. nr. 244/1944). La 26 decembrie 1944 a fost ranit in luptele din Ungaria. Dupa trei luni de spitalizare revine in activitatea militara la Cercul Teritorial Gorj si apoi la Regimentul 5 Rosiori. La 20 iunie 1946 este mutat la Regimentul de Garda Calare, iar la 11 august 1946 este trecut din oficiu in cadrul disponibil.
La 6 august 1947 este avansat la gradul de locotenent. Pe 9 august 1947 este trecut in rezerva, conform I.D. nr. 1652/07.
In anul 1949, impreuna cu col. Gheorghe Arsenescu organizeaza grupul de rezistenta anti-comunista de la Nucsoara, jud. Muscel (in prezent jud. Arges). Grupul a avut initial 16 membri, dintre care patru femei. La scurta vreme, pentru a se putea ascunde si deplasa mai usor, dar si din cauza unor neintelegeri grupul s-a scindat. O parte din partizani au fost aresta?i sau au murit in confruntarile cu trupele de securitate.
Ultimii ramasi sub comanda lui Toma Arnautoiu au rezistat timp de noua ierni schimbind frecvent adaposturile, fiind aprovizionati cu strictul necesar de catre sateni, sau rechizitionand alimente de la stine, exploatari forestiere sau cabane.
In cele din urma, Securitatea racoleaza un apropiat al grupului si ca urmare, la 20 mai 1958, Toma Arnautoiu si fratele sau Petre sunt capturati. 
Vor fi anchetati la Pitesti timp de un an, ca de altfel si Maria Plop, arestata impreuna cu fiica ei si a lui Toma Arnautoiu, in varsta de doi ani.
Toma Arnautoiu, Petre Arnautoiu si alti 14 oameni care i-au ajutat in timpul anilor de prigoana au fost condamnati la moarte de catre Tribunalul Militar al Regiunii a II-a si executati in noaptea de 18 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.
Adauga un comentariu