News Flash:

Tomulesei cere despagubiri pentru ilegalitati

13 Ianuarie 2010
3562 Vizualizari | 6 Comentarii
Liviu Tomulesei si Dinu Apavaloaie
Un raport de audit public intern executat de serviciul de specialitate al Consiliului Judetean Iasi in luna iulie 2009 scoate in evidenta grave abateri de la prevederile legale cu efecte negative asupra eficientei activitatii desfasurate in anul 2008 la societatea comerciala Lucrari Drumuri si Poduri (LDP) SA Iasi, condusa in perioada respectiva de Liviu Tomulesei. Raportul mentionat stabileste ca, la data controlului de la LDP SA Iasi, unitate la care unic actionar este CJ Iasi, firma avea de recuperat aproape 150 mii lei, echivalentul a circa 40 mii Euro, sume cu o vechime mai mare de trei ani, ce fusesera prescrise.

Mai simplu, banii nu mai puteau fi recuperati, deoarece se implinise perioada de prescriere, asa cum rezulta din auditul respectiv. Majoritatea sumelor provine din perioada anului 2004, anul in care Liviu Tomulesei a ocupat functia de director general. Referitor la aceste sume pierdute de SC LDP SA, in nota explicativa pe care a intocmit-o Tomulesei, acesta precizeaza ca sumele n-au fost recuperate, desi au fost facute demersuri, demersuri ce "partial nu au putut fi probate datorita schimbarilor succesive de juristi, iar o parte din creantele provenite din anii 2000 - 2002 nu au forme complet legale incheiate pentru a putea actiona firmele respective in instanta".

Din aceasta exprimare rezulta ca schimbarea juristilor de la LDP SA de-a lungul timpului a facut sa nu mai poata fi gasite actele care demonstrau demersurile facute de Tomulesei pentru recuperarea sumelor prescrise. Dar auditorul mentioneaza in raportul sau ca sumele pierdute de LDP SA au fost aduse la cunostinta conducerii firmei de catre membrii Comisiei de Cenzori, la sfarsitul anilor 2006 si 2007, ani in care director general a fost Liviu Tomulesei.

La acesti bani se mai adauga echivalentul a altor circa zece mii Euro, reprezentand tot sume prescrise, nerecuperate de la fosti salariati ai unitatii. Principalul responsabil pentru pierderea acestor sume de bani de catre firma controlata de CJ Iasi, bani publici, este Liviu Tomulesei, asa cum stabileste auditorul.

Un milion euro pentru prieteni

In cursul anului 2008, SC LDP SA a incredintat lucrari in valoare de 3,6 milioane lei, echivalentul a aproape un milion Euro la cursul de la acea vreme, unor firme, motivand ca nu avea capacitatea de a le executa singura. O explicatie logica din partea directorului Tomulesei clarifica acest aspect: LDP SA a castigat mai multe licitatii decat numarul maxim de lucrari pe care le putea indeplini, astfel incat le-a transmis altor firme, contra unui comision de doua procente din valoarea fiecarei lucrari.

Aspectul este perfect normal, dar la aceste licitatii directorul Tomulesei nu s-a prezentat cu firmele deja alese ca subcontractanti, ci a ales executantul abia dupa ce a castigat licitatia. Alegerea acestora a fost facuta fara organizarea unei alte licitatii, la fel cum a procedat si in cazul achizitiei de materiale si transporturi.

Prietenul penal
Printre subantreprenorii alesi in mod arbitrar de LDP SA se numara si societatea comerciala Adems SRL Pascani, al carei patron era la vremea respectiva Dinu Apavaloaie, careia i-au fost incredintate direct contracte in valoare de 240 mii lei, din care 120 mii pentru refacerea podului din Costesti, si o suta de mii pentru refacerea unei punti in localitatea ieseana Miroslovesti. In plus, un alt contract i-a fost incredintat lui Apavaloaie, in valoare de aproape 50 mii lei, pentru amenajare drumuri de acces laterale, dar pe o alta firma a acestuia, respectiv As.Seb Company SRL Pascani.

In cazul acestor contracte nu au fost facute receptii ale lucrarilor si au existat situatii in care garantia de buna executie a fost restituita, desi acest lucru putea fi facut de beneficiarul lucrarii in termen de doua saptamani de la data procesului verbal de receptie a terminarii lucrarilor. Trebuie reamintit ca, recent, Dinu Apavaloaie a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fiind acuzat de comiterea unor infractiuni de coruptie.

Potrivit anchetatorilor, Apavaloaie este acuzat ca, in calitate de administrator al Adems SRL Pascani, a emis mai multe facturi fictive catre SC TSP Ecoterm SA Navodari, firma administrata de administratia locala a orasului Navodari. Reteta era foarte simpla: Apavaloaie emitea facturi fictive, nereale, catre firma din Navodari, iar directorii societatii virau sume de bani nemeritate. La schimb, Dinu Apavaloaie oferea alte favoruri celor care il ajutau sa produca bani fara sa execute nici un serviciu. Faptele evidentiate de anchetatorii DNA ar fi avut loc in perioada anilor 2002 - 2005.

Firesc, se pune intrebarea daca nu cumva asemenea acte de coruptie nu s-au inregistrat si in cazul colaborarii dintre LDP SA, condusa de Liviu Tomulesei, si Adems SRL Pascani, a actualului consilier judetean Dinu Apavaloaie? Din comunicatul emis de DNA, Apavaloaie a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu si fals, in cazul de la Navodari. Deocamdata, astazi este programata desfasurarea unui termen in procesul intentat de Tomulesei Consiliului Judetean Iasi si SC LDP SA, proces prin care cere daune - interese de peste 100 mii Euro, suma ce reprezinta in opinia sa echivalentul prejudiciului ce i-a fost cauzat prin revocarea in decembrie 2008 a contractului de administrator unic.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

prietenul penal
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (6)

Spirache - San  | #91890
Nu cumva vorbiti de Dinu Apavaloaiei cel care e prieten la catarama si cu domnul...Simirad ? Cum nu e asa ? Nu Apavaloaie a " modernizat " biroul si WC-ul lui Simirad de la CJ ? Oare chiar degeaba ? Ce parere are cumatrul Boasa de la Todiresti ?
TIN  | #91891
DAR APAVALOAIE FACE SI ACUM AFACERI CU LDP RESPECTIV D-NA GILCA CARE ESTE MAREA DIRECTOARE DIN FRUNTEA INSTIT.O MARE HOATA SI BIRFITOARE CRED CA SIMIRAD E DUS CU PLUTA DE A DECIS SA O PUNA SA CONDUCA LDP-UL.CONCURSL PE CARE LA DAT A FOST ASA DE OCHII LUMII CACI EA HABAR NU ARE CE TREBUIE SA FACA DE AIA A DUS FIRMA IN PRAGUL FALIMENTULUI.MAI MULT SI-A PUS PROPRIUL NEPOT CONTABIL SEF UN ALT INCOMPETENT CARE NU FACE NIMIC TOATA ZIUA CI DOAR CONSUMA DIN PROTOCOLUL UNITATII.
VIHE  | #91892
ai dreptate tinule dar eu mai stiu ca pe vremea cind se spune ca tomulesei a facut ilegalitati la ldp director adjunct era sotul acestei directoare,respectiv GILCA NECULAI,sai fie tarina usoara,oare nu au facut impreuna ilegalitati ,eu stiu ca ldp-ul ia platit familiei Gilca intretinerea la bloc, sa vezi doamne ca ei erau foarte saraci si nu aveau din ce trai ,oare acei bani nu erau publici?
Nelu  | #91893
Cel care este in carti acum la LDP este marele fost actual consilier NECHIFOR cainele de odaie al sandilaului SIMI
ela  | #91894
actualul director de la ldp a incadrat fara concurs toate rudele ,toate cunostintele care stau degeaba,fitosi si cu pretentii iau salarii mari chiar mai mari decit cei vechi desi au aceleasi functii
Titi  | #91895
Daca si Nechifor mai ajunge director la o societate de drumuri inseamna ca ne-am dilimanit cu totii . Acest Nichifor e absolvent de textile , ce o fi avind cirpele cu asfaltul dumnezeu ma ierte . In plus tot personajul asta are sau este actionar la o firma de transporturi persoane Rindunica parca se cheama si e cunoscut faptul ca este favorizat la licitatiile de trasee. E interesant de urmarit evolutia pechinezului asta ...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2845 (s) | 24 queries | Mysql time :0.162830 (s)