Actualitate

Toni Grebla, despre protestele din sistemul judiciar: ”S-a intors lumea cu susul in jos”

Publicat: 25 mart. 2019
1

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, a afirmat, luni, in legatura cu protestele judecatorilor si procurorilor, ca "s-a intors lumea cu susul in jos" daca el este la Instanta suprema si magistratii in strada.

"Daca eu sunt la Inalta Curte si magistratii in strada inseamna ca s-a intors lumea cu susul in jos", a spus Toni Grebla la Curtea suprema, intrebat despre protestele din sistemul judiciar. Inalta Curte de Casatie si Justitie are programat, luni, un nou termen al apelului in dosarul in care secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, a fost achitat in prima instanta pentru trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, constituirea unui grup infractional organizat si fals in declaratii. La termenul precedent, reprezentantul DNA a cerut ascultarea in sala de judecata a interceptarilor din dosar, fiind nemultumit de faptul ca instanta de fond a apreciat aceste convorbiri drept "simple declaratii banale, prietenesti". DNA a solicitat si reaudierea a 28 de martori, motivand ca declaratiile date de acestia in timpul urmaririi penale contin aspecte diferite fata de cele date la instanta de fond. De asemenea, procurorul a solicitat sa fie luate in considerare mai multe articole din presa locala privind participarea lui Toni Grebla la campania electorala din 2012.

Toni Grebla: Nu avem, din pacate, niciun semn de la Cotroceni

Toni Grebla si ceilalti inculpati din acest dosar au anuntat ca nu mai doresc sa fie audiati in sala de judecata.

Pe 11 mai 2018, un complet de trei judecatori de la Instanta suprema l-a achitat pe Toni Grebla in dosarul in care a fost trimis in judecata in 2015 pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, constituire a unui grup infractional organizat si fals in declaratii.

In acelasi dosar, au fost achitati oamenii de afaceri Ion Bircina si Mihai Prundianu, dar si Gheorghe Grecu si Victor Dolghi.

DNA sustinea ca, in perioada 2010 – 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiilor de senator (2010 – 2013) si judecator la Curtea Constitutionala (2013 – 2015), a pretins si primit de la omul de afaceri Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, in echivalent de 56.070 de euro. De asemenea, Toni Grebla este acuzat ca ar fi primit folosinta gratuita a unui post telefonic inregistrat pe o firma, in cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale, in cuantum total de 8.973 lei. In schimbul acestora, potrivit procurorilor, Grebla i-ar fi promis lui Bircina ca va interveni si va determina functionari publici – din cadrul societatilor si companiilor nationale cu capital de stat, ministere, autoritati publice centrale si locale – sa indeplineasca si sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile de serviciu ale acestora, astfel incat firmele controlate de omul de afaceri (cu interese in domenii de activitate diversa – energie, transport fier vechi) sa obtina contracte comerciale sau alt tip de facilitati comerciale

Adauga un comentariu