Magazin

Top 10 greseli frecvente in administrarea medicamentelor

Publicat: 29 aug. 2014
1

Unele persoane apeleaza la automedicatie sau iau incorect medicamentele prescrise de medic, astfel incat isi pun in pericol sanatatea si chiar viata. Haideti sa aflam care sunt cele mai frecvente greseli privind administrarea medicamentelor:

De multe ori luam medicamente fara a ne consulta cu medicul si facem greseli in administrarea acestora care pot duce la complicatii. Unele alimente si bauturi pot interactiona cu medicamentele pe care le administram, de aceea este necesar sa respectam indicatiile de pe prospect pentru ca acestea sa fie eficiente.

Citeste si Efectele secundare ale somniferelor

Daca nu sunt luate corespunzator, multe dintre cele eliberate fara prescriptie medicala pot pune in pericol starea de sanatate; ne pot face mai mult rau decat bine.

Prezentam mai jos un top al celor mai frecvente greseli in administrarea medicamentelor:

Administrarea incorecta
Una dintre cele mai frecvente greseli consta in administrarea incorecta a acestora.

Astfel, dimineata, pe nemancate, sunt indicate diureticele si purgativele; medicamentele iritante pentru stomac, spre exemplu antiinflamatoarele, se administreaza in timpul mesei, iar medicamentele antiacide, colecistochinetice, hipocolesterolemiante se iau dupa ce ai mancat.

Gresirea dozei prescrise
Este indicat sa citesti cu atentie retetea medicala si sa te asiguri ca farmacistul o interpreteaza corect. Dozele din reteta trebuie sa corespunda cu cele notate pe ambalajul medicamentelor. O singura cifra scrisa gresit poate fi fatala.

Pisarea tabletelor, pentru a fi mai usor de inghitit
Potrivit Mediafax, persoanele in varsta au dificultati la inghitirea tabletelor si prefera sa le piseze si sa le dizolve intr-un pahar cu apa inainte. Specialistii spun ca ingerarea lor sub forma de pulbere creste riscul de supradoza, dat fiind ca organismul este expus brusc unei cantitati prea mari din substantele active ale medicamentului.

Citeste si ATENTIE! Iata ce trebuie sa stii despre PARALIZIA IN SOMN

Combinarea mai multor medicamente cu proprietati similare
Atunci cand un pacient ia mai multe medicamente in acelasi timp, efectele sunt dezastruoase asupra organismului. De exemplu, din neatentie putem sa folosim medicamente care au efecte similare, desi acestea au fost prescrise pentru afectiuni diferite, cum ar fi cele pentru anxietate si cele pentru insomnie – ambele au efecte sedative.

Asocierile medicamentoase pot amplifica sau, din contra, pot scadea eficienta terapiei.
Citeste cu atentie prospectul iar daca printre efectele secundare vei gasi simptome precum somnolenta, pierderi de memorie, varsaturi ai grija sa nu le combini.

Combinarea medicamentelor cu alcool
Atunci cand urmezi un tratament alcoolul este un factor de care trebuie sa tii cont. Combinat cu analgezice sau sedative, iti poate pune viata in pericol.

Administrarea Ibuprofenului inainte de exercitiile fizice
Cercetatorii au descoperit ca ibuprofenul luat inainte de exercitiile fizice intense, cum ar fi atletismul si ciclismul, afecteaza peretii stomacului.

Utilizarea analgezicelor pentru a combate raceala si gripa
Administrarea analgezicelor pentru a combate simptomele de raceala si gripa ar putea, de fapt, prelungi starea de rau, deoarece afecteaza unele procese de aparare a organismului, sustine Paul Little, profesor la Universitatea din Southampton.

Nerespectarea dozajului prescris
Spre exemplu, este foarte important de stiut ca depasirea dozei maxime de paracetamol afecteaza ficatul.

Nerespectarea orarului de administrare
Nerespectarea orarului poate duce la ineficacitatea tratamentului. Administrarea la intervale mai scurte decat cele prescrise poate duce la intoxicatii.

Citeste si DESCOPERIRE. Remediul neasteptat pentru cancer. Il avem in bucatarie si nu stiam

Neverificarea termenului de valabilitate
Decolorarea sau supracolorarea medicamentelor denota o alterare a lor. Acestea nu vor fi administrate bolnavilor.

Sursa: suntfericita.ro

Adauga un comentariu