Diete si regimuri

Top 5 alimente bogate in fibre pentru o digestie mai buna

Publicat: 16 mai 2019
25

Includerea mai multor fibre in dieta dvs. va poate ajuta sa imbunatatiti digestia, sa stimulati energia si sa va curatati intestinele. Iata cateva dintre cele importante alimente bogate in fibre, pe care ar fi bine sa le incluzi mai des in dieta. Inima ta iti va multumi, pentru ca fibrele au capacitatea de a preveni depunerea colesterolului pe artere.

1. Fasole. Fac parte din clasa leguminoaselor, vin in multe soiuri si sunt ambalate cu substante nutritive. Doar o ceasca de fasole gatita iti ofera intre 40-75% din doza zilnica recomandata de fibre. In afara de faptul ca este o foarte buna sursa de fibre, fasolea este bogata in proteine, magneziu si fier si poate promova o sanatate cardiovasculara mai buna.

2. Mere. Un mar pe zi nu poate tine medicul departe, dar va furnizeaza sigur o doza generoasa de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, ceea ce il fa ce benefic pentru pentru aproape orice organ. De la dulce si moale pana la acrisor si crocant, exista mere pentru toate gusturile. Un mar de marime medie contine aproximativ 4,5 grame de fibre – 15-20% din doza recomandata si aceasta fibra este in mare parte concentrata in coaja, asa ca nu le curarati aceasta parte daca doriti sa obtineti toate beneficiile. Merele sunt, de asemenea, ambalate cu antioxidanti, ajuta la combaterea cariilor si scad riscul unor boli precum Alzheimer si diabet.

3. Seminte chia. Sunt o sursa bogata de fibre, dar beneficiile lor se extind dincolo de curatarea sistemului digestiv. Ele provin din planta Salvia hispanica L. si au fost cultivate inca din anul 3500 i.Hr. in tari precum Mexic si Guatemala. 30g seminte de chia furnizeaza 11 grame de fibre – aproape 50% din doza zilnica! Ele sunt, de asemenea, bogate in acizi grasi Omega 3, calciu si proteine si o multime de alti nutrienti. Semintele de Chia pot fi adaugate in piureuri, terciuri de ovaz, granola sau iaurt, iar lista nu se opreste aici.

4. Ovaz. Sunt plini de substante nutritive si pot fi utilizati in retete variate. Fulgii de ovaz contin cantitati mari de fibre solubile unice, numite beta-glucani, ce ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. Printre acestea se numara capacitatea de a reduce nivelul de colesterol, reducerea nivelului de zahar din sange si a raspunsului insulinic, ameliorarea simptomelor de constipatie si imbunatatirea functionarii sistemului imunitar. Pe langa acestea, ovazul este, de asemenea, foarte satios, si poate reduce apetitul, ducand la consumul unui numar mai mic de calorii. Pe langa fibre, ovazul contine si proteine, magneziu si zinc, si pot ajuta la stimularea sanatatii inimii si la ameliorarea digestiei.

5. Linte. La fel ca fasolea, lintea este o minunatie in camara ta, avand in vedere profilul lor nutritional si versatilitatea. Lintea vine in mai multe soiuri – rosie, verde, maro si, de obicei, se prepara in 30-60 de minute (lintea rosie se gateste cel mai repede). O ceasca de linte gatita contine aproximativ 15 grame fibre. Lintea este, de asemenea, bogata in proteine, fier si vitamine B, si contine, de asemenea, antioxidanti valorosi.





Adauga un comentariu