În perioada studenţiei, unul dintre cele mai accesibile joburi pentru tineri e într-un pub. În calitate de ospătar sau chelner, trebuie să preiei comanda de la clienţi, să le duci ce comanda, apoi să debarasezi mesele. Salariul nu este mare, dar bacşişul compensează, în general. Ca să primeşti tips constant de la clienţi, îţi venim astăzi în ajutor cu câteva exemple de greşeli pe care să nu le faci niciodată atunci când lucrezi drept chelner sau ospătar.
Munca în domeniul HoReCa este destul de obositoare. Când serveşti la mese, indiferent că e cofetărie, cafenea sau restaurant, stai foarte mult în picioare, faci kilometri întregi între mese şi bucătărie, ai de-a face cu tot felul de caractere şi clienţi care mai de care mai dificili.
Iată cele mai deranjante greşeli, pe care e bine să le eviţi.
Ştim cu toţii că fiecărui chelner îi sunt alocate câteva mese. Dacă însă un client se aşază la masa altui chelner, dar este ignorat, nu înseamnă că şi tu trebuie să îl ignori. Poate colegul tău este la bucătărie, are o problemă sau e foarte ocupat cu alţi clienţi. Preia tu comanda. Astfel, imaginea localului nu va avea de suferit.
În unele locuri, abia după ce noul client se aşază la masă, din faţa lui sunt debarasate paharele şi sticlele. Regula este că masa trebuie curăţată şi dezinfectată imediat ce clientul s-a ridicat şi a plecat.
Poate că şi ţie ţi s-a întâmplat să te aşezi la o masă şi să aştepţi o veşnicie până să vină cineva, pentru a-ţi lua comanda. Asigură-te că eşti tot timpul atent la ce se întâmplă în local. Doar astfel vei avea evidenta clară.
Ideal este să-ţi notezi pe un carneţel tot ce comandă clientul. Doar dacă vrea un singur lucru, nu e necesar să scrii pe foaie. În rest, ideal e să notezi. Procedând astfel, dai dovadă de profesionalism şi îi arăţi clientului că dorinţa lui este importantă pentru tine.
Și aceasta este din categoria greșeli făcute de chelner sau ospătar. Nu-şi doreşte nimeni să aibă masa plină de băutură sau mâncare, dar nici să treacă mult timp între ele. Gândeşte-te ce prost te-ai simţi dacă felul doi ţi-ar fi adus după o oră din momentul în care farfuriile de la aperitiv au fost debarasate.
Iată câteva lucruri de care să ţii cont când lucrezi ca ospătar sau chelner, ca să eviți multe greșeli: