Bizar

Top 7 traditii si obiceiuri de Paste, din Romania

Publicat: 10 apr. 2017

Top 7 traditii si obiceiuri de Paste, din toata tara:

7. FETELE SPALA LIMBA CLOPOTULUI DE LA BISERICA
Bucovina: In Noaptea Invierii, fetele nemaritate merg la clopotnita bisericii unde se oficiaza slujba de catre preot si spala cu apa neinceputa limba clopotului. Persoana care scoate apa din fantana trebuie sa taca toata ziua, pana in momentul in care apa este folosita pentru spalarea clopotului.

6. PREOTUL SFINTESTE BUCATELE
In Campulung Moldovenesc, crestinii se aduna in cerc asteptand sosirea preotului care va sfinti bucatele din cosuri si lumanarile. Cosurile sunt acoperite cu o stergura croita cu elementele traditionale specifice zonei.

Citeste si Ce nu e bine sa faci inainte de Florii. ATENTIE: NU ai voie sa…

5. COCOSI ALBI LA BISERICA
Calarasi: Credinciosii duc cu ei la biserica, pe langa cosul cu cozonaci, sunca si vin doi cocosi albi. Atunci cand acestia incep sa cante la miezul noptii, multimea incepe sa strige „Hristos a Inviat!”.

4. COPIII ANUNTA INVIEREA DOMNULUI
Lapus: In Maramures, copiii merg a doua zi dupa Inviere la vecini sa anunte minunea care s-a intamplat, si anume renasterea Fiului Dumnezeiesc. Acestia primesc cadou un ou rosu.

3. COVRIGII, NELIPSITI DE LA MASA DE PASTE
In Arges, pe langa sarmale, umplutura, rulada de porc sau alte delicatese specifice Pastelui, gospodinele pregatesc covrigi in cuptor.

Citeste si Traditii de nunta: Afla de ce se poarta verigheta pe al patrulea deget

2. PRIMA MASA: VIN + PAINE SFINTITA
In anumite zone din Banat, credinciosii se pun la masa si iau o lingurita de vin cu paine sfintita, inainte de orice aliment, chiar si inainte de a spune „Hristos a Inviat”. Vinul simbolizeaza sangele, iar painea trupului lui Hristos.

1. TOACA SI OSPATUL
Tara Motilor: Cel mai interesant obicei vine din Tara Motilor. Aici, feciorii comunitatii trebuie sa duca toaca in cimitir si s-o pazeasca. Daca este furata, vor fi pedepsiti sa organizeze un ospat mare a doua zi.

sursa: teoloading...

Adauga un comentariu