Hardware

Top al celor mai raspandite computere personale inainte de evenimentele din 1989.

Publicat: 15 feb. 2012

Norocosii care au avut la dispozitie un calculator inainte de caderea regimului comunist, fie din strainatate, fie romanesc, isi aduc aminte cu siguranta de emotia cu care incarcau jocurile de pe caseta. Erorile, in special la header, nu erau rare, iar „instalarea” unui singur joc putea dura uneori zeci de minute, cu poluarea sonora de rigoare.

Nimic nu se compara, insa, cu fiorul dat de grafica unui joc „high tech”, precum Saboteur. Calculatoarele pionierilor au disparut, dar nu vor fi uitate de cei care s-au bucurat de compania lor inainte de ’90.

1. HC – Basic …din toate punctele de vedere

Creat in 1985, HC 85 a fost reproiectat apoi pentru productia la scara industriala si pus in vanzare de ICE Felix Bucuresti. Ruland limbajul BASIC preluat de pe caseta, primul HC a functionat pe baza microprocesorului Z80 la 3,5 MHz.

2. CoBra – made in Romania 100%

Singurul calculator romanesc 100%, CoBra, a fost produs la Brasov si a fost gata de productia de serie in 1988. Folosit la desenarea structurilor mecanice, la rezolvarea problemelor matematice algoritmizate, CoBra si-a gasit aplicatii si in medicina sau contabilitate.

Cu specificatii tehnice foarte asemanatoare cu HC, CoBra oferea insa mai multe limbaje de programare: BASIC, C, FORTH, FORTRAN, PASCAL si PROLOG.

3. CIP – Calculator de Instruire programabil

CIP-ul a fost considerat cel mai slab calculator „personal” produs in Romania. A fost lansat in 1988 si era produs de „Electronica”.

Marea problema a CIP-ului era ca de fiecare data cand doreai sa-l folosesti trebuia sa incarci mai intai Basic-ul de pe o caseta. Toate celelalte calculatoare prezentate aveau „sistemul de operare” preinstalat.

4. ZX Spectrum – un lux

Creat in 1982 in Marea Britanie, ZX Spectrum a patruns si in Romania inainte de ’90, pe cai uneori ilegale. Sistemul de operare Sinclair BASIC si procesorul Z80 la 3,5 MHz au fost copiate mai tarziu de inginerii romani.

Grafica lui ZX Spectrum era limitata la 15 culori, 7 nuante deschise, 7 nuante inchise si negru, iar caseta era sistemul principal de incarcare a programelor.

5. Commodore 64 – un „titan” printre pitici

Introdus la vanzare in SUA in 1982, Commodore 64 este unul dintre cele mai importante computere ale anilor ’80 si a ajuns si in Romania intr-un numar limitat de exemplare.

Procesorul MOS 6510 la 1 MHz si memoria de 64 kB RAM si 20 kB ROM erau puse la incercare de tehnologia grafica VIC-II, cu o rezolutie grafica de 320×200, in 16 culori.

Commodore 64 ramane se afla si astazi pe biroul multor pasionati de retrocomputing, dar in 1985 a fost eclipsat de lansarea lui Commodore 128, cu procesor Z80A la 4 MHz si rezolutie RGBI de 640×200, ajuns in Romania mult mai tarziu dupa momentul ’90.loading...

Adauga un comentariu