Eveniment-Social

Top de ultima ora al universitatilor iesene. Vezi care sunt criteriile

Publicat: 10 iun. 2016
1

@ La mijlocul acestei veri, peste zece mii de absolventi ai claselor a XII-a vor da admiterea pentru a urma o facultate la cele cinci universitati de stat din Iasi! @ In acest context, este bine de stiut care sunt cele mai cautate specializari si care este rata de angajare dupa finalizarea studiilor @ Astfel, in topul celor mai cautate domenii pe piata muncii se situeaza domenii precum: limbi straine, informatica, arhitectura, mecanica, electronica si telecomunicatii, medicina veterinara, peisagistica sau administratie publica, relatii publice si comunicare

Anual, din miile de absolventi care termina o facultate in cadrul uneia dintre cele cinci mari universitati de stat iesene, doar o mica parte se angajeaza pe domeniul studiat. In acest context, marile companii si firme private din Iasi au decis sa faca studii pentru a arata de ce oameni au nevoie. Astfel, topul celor mai cautate specializari de catre angajatori sunt: electronica, instalatiile sau limbi si literaturi straine. Ele sunt urmate de facultati cu profil tehnic (constructii, mecanica, chimie, automatica si calculatoare) dar si de facultati precum drept, litere, stiinte economice, fizica, telecomunicatii, psihologie, transporturi, arhitectura, medicina veterinara, peisagistica sau administratie publica, relatii publice si comunicare.

Citeste si: La ce facultate trebuie sa te inscrii pentru un job bun

Care sunt preferintele liceenilor

Un alt punct important de vedere este si cel care are la baza optiunile din anii trecuti, dar si a sondajelor facute pe parcursul acestui an scolar, in legatura cu preferintele actualelor generatii de absolventi ai claselor a XII-a atunci cand vine vorba de alegerea specializarilor pe care doresc sa le urmeze. Spre exemplu, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), cei mai multi liceeni au anuntat ca vor optat sa se inscrie la facultati cu domenii precum: Economie si Administrarea Afacerilor, Litere, Filosofie si Stiinte Social Politice, Psihologie, Asistenta Sociala sau Relatii Internationale.

Citeste si: ADMITERE. Facultati care iti pot aduce salarii de mii de euro. USAMV Iasi pregateste specialisti cautati pe piata muncii

De asemenea, Matematica, Geologia si Geografia de la Cuza sau, de la Universitatea Tehnica (TUI) Gheorghe Asachi, Ingineria chimica, Stiinte ale mediului, Inginerie civila si instalatii, respectiv Electronica si telecomunicatiile. Concret, un numar mare de studenti care s-au angajat dupa terminarea studiilor sunt cei de la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata. Este vorba despre absolventii promotiei 2015 care, in proportie de peste 80 la suta, au reusit aiba o slujba pe domeniul studiat. De asemenea, la nivel european, tinerii cu studii superioare care au cea mai mare cautare sunt cei din domeniul Chimiei alimentare, Electrotehnicii si al Electronicii. Si cei care termina Informatica, Economia Informatica, respectiv Microelectronica si electronica aplicata, Informatica aplicata si ingineria electrica sau Arhitectura reusesc foarte usor sa-si obtina un loc de munca pe plan local sau in tara.

Citeste si: Ultimele detalii despre admiterea la UTI si USAMV

Citeste si: Atentie, absolventi de liceu! S-au publicat primele rezultate ale admiterii la UTI

 Mai mult, tocmai aceste facultati au parteneriate si cu firme sau companii prezente la Iasi si, inca din timpul studiilor, cei mai buni studenti sunt recrutati. Conform statisticilor oficiale, peste 85 la suta dintre ei reusesc sa obtina un loc de munca imediat dupa ce-si termina studiile, exact pe specializarile urmate. La Universitatea de Agronomie si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad, cele mai cautate specializari sunt cele pe zona Medicinei veterinare, horticulturii sau a peisagisticii. In final, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa, la mare cautare domenii sunt Medicina dentara sau Farmacia.

Citeste si: Topul celor mai bune facultati din Ias

Comentarii
  • 85% dintre absolventi isi gasesc de lucru? Probabil ca i-ati socotit si pe cei care se duc sa lucreze in vest in constructii si in agriculturi!

Adauga un comentariu