Magazin

Topirea ghetarilor din Antarctica si Groenlanda atinge cote alarmante!

Publicat: 22 aug. 2014
Gheturile din Groenlanda si Antarctica se topesc intr-un ritm record, ajungand sa piarda anual un volum de aproximativ 500 de kilometri cubi, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la Institutul Alfred Wegener (AWI) din Bremerhaven, informeaza Deutsche Welle. Pierderile anuale s-au dublat in cazul Groenlandei si s-au triplat in Antarctica de Vest fata de anul 2009.
Echipa de specialisti condusa de Veit Helm a utilizat date culese, timp de doi ani, de satelitul ESA Cryosat-2 si a creat modele digitale de elevatie pentru Groenlanda si Antarctica, rezultatele fiind publicate in revista on-line The Cryosphere, informeaza Agerpres.
„Noile harti de elevatie sunt instantanee ale starii actuale a suprafetei intinse acoperite de gheata„, a precizat Helm, citat de Deutsche Welle. „Cotele sunt foarte precise, mergand pana la cativa metri inaltime, si acopera aproape 16 milioane de kilometri patrati din zona de gheata”, a adaugat el.
Cele mai mari schimbari de altitudine au fost detectate la Ghetarul Jakobshavn (cel despre care se spune ca ar fi scufundat pachebotul Titanic in anul 1912) din Groenlanda de Vest si la Ghetarul Pine Island din Antarctica de Vest. Constatarile studiului concorda cu rezultatele altor cercetari stiintifice efectuate in ambele zone mentionate.


loading...

Adauga un comentariu