News Flash:

Topul 10 al celor mai bune alimente

2 Septembrie 2010
2337 Vizualizari | 0 Comentarii
alimente
Pană nu demult, regină în topul celor mai sănătoase alimente era considerată soia. In coada clasamentului se situa carnea de manzat şi branzeturile. Să nu mai vorbim de cartofi şi paste, privite ca inamicii cei mai mari ai siluetei. Iată că un studiu recent efectuat de nişte cercetători americani a dat peste cap lucrurile… Oamenii de ştiinţă de la American Dietetic Association au publicat lista produselor la care nu trebuie să renunţăm, efectuand şi o listă e celor mai sănătoase alimente. 1. Afinele Au o mare putere antioxidantă, acesta fiind principalul atuu pentru care se situează pe locul 1 în clasamentul sănătăţii. Afinele, murele, zmeura şi fragii sunt bogate în flavonoizi, substanţe antioxidante ce combat formarea radicalilor liberi (responsabili de îmbătranirea precoce a celulelor). Specialiştii recomandă chiar consumarea unei ceşti şi jumătate cu aceste fructe pe zi pentru a preveni numeroase afecţiuni, printre care şi ateroscleroza, diabetul şi hipertensiunea. Cu cat culoarea fructului este mai intensă, cu atat este mai mare este conţinutul acestuia în flavonoizi. Iarna, cand fructele acestea nu se mai găsesc, le puteţi consuma congelate sau sub formă de sucuri naturale 100% fără zahăr, care menţin nealterat conţinutul de flavonoizi. 2. Lactatele Se situează pe poziţia secundă, cu condiţia să fie slabe. Laptele degresat, iaurtul slab şi branza de vaci sunt alimente indispensabile pentru sănătatea oaselor. Astfel, pentru a-ţi face plinul de calciu, vitamina D, potasiu şi proteine, dieteticienii americani te sfătuiesc să consumi cel puţin trei porţii de lactate pe zi, ţinand cont de faptul că o porţie este corespunzătoare unei ceşti cu lapte sau cu iaurt degresat sau cu 50 g de branză. 3. Sardelele Peştii graşi, printre care sardinele, somonul, tonul, heringul fac bine pentru că sunt bogaţi în acizi graşi omega 3, ce fac sangele mai fluid şi previn infarcturile şi bolile cardiovasculare. Ideal este să se consume cel puţin două porţii de circa 150 g. de peşte pe săptămană. Dar regula nu este valabilă pentru copii şi femeile însărcinate sau pentru mamele care alăptează. Aceste categorii trebuie să evite: tonul, somonul şi peştele spadă. 4. Spanacul Verdeţurile cu frunze de culoare verde închis sunt o mină de substanţe hrănitoare preţioase. Spanacul, broccoli, salata verde sunt catalogate drept alimente bogate în vitamina C, betacaroten, acid folic şi magneziu, un amestec puternic de substanţe importante în confruntările cu bolile cardiace şi cu unele tipuri de tumori (la esofag, stomac şi colon). 5. Painea integrala Bobul de grau, dar şi cel de orez şi orz păstrează marea parte a principiilor nutritive în crustă, adică în învelişul extern care este eliminat în timpul rafinării, sărăcind produsul în fibre şi vitamine. De aceea medicii recomandă painea, pastele, orezul şi derivatele din cereale de tip integral, care ajută la micşorarea nivelului de colesterol din sange şi vă protejează de riscul bolilor cardiovasculare. In plus, ele furnizează vitamine din grupul B, ce menţin în stare bună sistemul nervos, şi acid folic, ce contribuie la formarea globulelor roşii. 6. Fasolea Poate substitui carnea deoarece conţine proteine şi foarte puţine grăsimi, vitamine din grupul B, fier, potasiu şi zinc. Iată de ce ar trebui să o aveţi în farfurie de cel puţin trei ori pe săptămană, în locul cărnii. De asemenea, boabele de fasole sunt foarte preţioase, pentru că au puţine grăsimi şi multe fibre, lucruri ce ţin în frau colesterolul. 7. Migdalele Migdalele, nucile şi alunele fac parte din grupul proteic, pentru că au nivel ridicat de proteine, fier, calciu, potasiu şi mai ales, vitamina E. Toate aceste elemente au proprietăţi antioxidante în măsură să protejeze celulele de radicalii liberi şi să prevină apariţia ridurilor. Doza zilnică recomandată de vitamina E este luată din 50 g de migdale. Tot aici se înscriu seminţele de floarea-soarelui, uleiul realizat din ele sau cel obţinut din măsline. 8.Cartofi dulci Pentru romani, cartofii sunt un aliment comun. Dar caţi dintre dumneavoastră ştiu că tuberculul mediu de cartor conţine aproape de două ori mai mult potasiu decat o banană medie? Surprizele însă nu se opresc aici. Un cartof mediu are de aproape două ori mai mult betacaroten decat morcovii! Ei sunt recomandaţi copţi, deoarece prin fierbere pierd o bună parte din conţinutul de vitamine, care, la cuptor răman intacte. 9. Rosiile Un studiu efectuat de cercetătorii americani pe un grup de 40.000 de bărbaţi a scos în evidenţă efectele protective ale dietei pe bază de roşii. In acest fel, riscul apariţiilor tumorilor la prostată a scăzut cu 45% printre cei care au consumat cel puţin zece porţii pe săptămană. Meritul este al licopenei, o substanţă antioxidantă, ce aparţine grupului de vitamine caroten şi îi conferă roşiei culoarea. Efectul licopenei nu se opreşte aici. Din aceleaşi studii reiese că substanţa respectivă ar putea fi eficientă şi faţă de cancerul la san, stomac şi colon. Cu cat roşiile sunt mai coapte, cu atat conţin mai multă licopenă. De asemenea, vitamina A regăsită în roşiile coapte este de 14 ori mai mare faţă de cele verzi. 10. Ouale Mai întai erau considerate indispensabile, apoi condamnate din cauza conţinutului mare de colesterol. Abia acum au fost reabilitate. Bogate în proteine, fier şi în vitamine din grupul B, două sau trei ouă pe săptămană constituie o alternativă pentru peşte şi carne. Totuşi, un singur ou conţine 70% din doza zilnică de colesterol admisă. Este indicat să mancaţi ouă de mărime mică sau medie iar în ziua respectivă să evitaţi alte alimente cu conţinut mare de colesterol precum: scoicile, carnea, peştele, untul şi prăjiturile. Măncaţi mai multe legume, fructe şi cereale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

1 afinele 2 lactatele 3 sardelele 4 spanacul 6 fasolea 7 migdalele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1396 (s) | 22 queries | Mysql time :0.028722 (s)