Magazin

Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului

Publicat: 29 aug. 2015

Cancerul este una dintre nemiloasele boli ale acestui secol. Statisticile ingrijoratoare reusesc sa sporeasca si sa justifice disconforul provocat doar la auzul acestui cuvant.
Cancerul reprezinta o mutatie genetica a celulelor, care la un moment dat incep sa se multiplice anormal, cu o rata mult crescuta fata de cea fiziologica, ducand la aparitia unor formatiuni bogat vascularizate, numite tumori. In stadiile avansate, aceste tumori pot afecta si alte organe in afara de focarul de la care au pornit, fenomen cunoscut sub denumirea de metastaze.

Etimologic, cuvantul „cancer” provine din limba greaca, insemnand crab, asociere datorata probabil membrelor crustaceului, ca o metafora pentru tendinta de extindere a tumorilor.

Mergand pe principiul conform caruia e mai usor de prevenit decat de tratat, atentia a fost indreptata spre metodele alternative de profilaxie. Pe langa suplimentele alimentare, stilul de viata si alimentatia in sine constituie o arma in preventia aparitiei unor afectiuni, printre care si cancerul.

Ghimbirul

Ghimbirul este un condiment cu o aroma puternica, dar si cu numeroase proprietati terapeutice. Acesta contine vitamina A, complexul vitaminic B, vitaminele C, E, si minerale precum magneziu, potasiu, zinc, siliciu. Este un bun energizant si are proprietati calmante in afectiunile digestive, deoarece combate greata, balonarea si indigestia. Pe langa aceste efecte, ghimbirul este mai ales un aliment anticancer si, utilizat a la long, previne aparitia tumorilor.

Daca aveti dificultati in a integra acest condiment in retetele cu care v-ati obisnuit, puteti consuma ghimbirul sub forma de ceai (din rizomii uscati), disponibil la plafar, sau il puteti adauga crud, in apa, alaturi de lamaie si miere dupa gust, si veti obtine o limonada minunata, potrivita pentru zilele calduroase.

Fructele de padure

Fructele de padure, mai ales afinele, sunt bogate in antioxidanti, substante care ajuta la prevenirea cancerului. Consumate mai ales proaspete, in sezon, sau congelate, in perioada anotimpului rece, fructele de padure reprezinta o gustare sanatoasa si satioasa.

Fasolea si lintea

Consumul frecvent de fasole si linte scade riscul aparitiei cancerului de colon. Acest lucru se datoreaza si cantitatii crescute de fibre continute de aceste legume, astfel ca, odata cu reglarea tranzitului, are loc si curatarea colonului, prevenind astfel aparitia polipilor pe intestin.

Ceaiul verde

Ceaiul verde, obtinut din frunzele de Camellia sinensis, este bogat in antioxidanti, are efecte antitumorale si este un bun tonic pentru organism. Efectul sau profilactic antitumoral se manifesta mai ales in ceea ce priveste cancerul de stomac si cel pulmonar. Tot din frunzele de C. Sinensis se obtine si ceaiul negru, care se prepara din frunzele fermentate. In urma procesului de fermentatie, se elibereaza o cantitate mai mare de cafeina fata de ceaiul verde, nefermentat.

Desi aromele celor doua bauturi nu difera foarte mult, aroma ceaiului verde este placut complimentata de lamaie, pe cand cel negru se consuma frecvent cu lapte, acesta reprezentand clasicul ceai englezesc.



loading...

Adauga un comentariu