News Flash:

Topul alimentelor recomandate pentru inima

2 Noiembrie 2010
1946 Vizualizari | 0 Comentarii
Specialistii au intocmit o lista cu produse recomandate pentru protectia sistemului cardiovascular. Produsele mentionate sunt printre cele mai bune pentru intarirea inimii si promovarea sanatatii vasculare.

1. Somonul este foarte bogat in acizi grasi Omega 3, proteine, importanti antioxidanti si vitamina D. Sunt recomandate doar anumite specii, deoarece somonul poate contine si un procent ridicat de colesterol.

2. Semintele de in contin acizi grasi Omega 3, fibre si fitoestrogeni, proteine (aproximativ 20 de grame la 100 grame de produs). Este foarte bogat in tiamina (vitamina B1), consumul a 100 de grame aducand organismului peste 100% din doza zilnica recomandata. Continutul in magneziu, fosfor, calciu si fier recomanda consumul acestor seminte.

3. Ovaz. Fulgii de ovaz sunt recunoscuti ca avand efecte protectoare pentru inima deoarece pot reduce concentratia colesterolului (ca urmare a continutului ridicat in fibre solubile). In combinatie cu o dieta redusa in grasimi, ovazul scade riscurile bolilor cardiace ca urmare a continutului in beta-glucan. Pe langa fibre si Beta-Glucan, fulgii de ovaz au si cantitati optime de acid gras Omega 3, magneziu, potasiu, folat, niacina, calciu.

4. Fasolea neagra contine principalele vitamine din complexul B, niacina, folati, magneziu, calciu si acizi grasi Omega 3, alaturi de un procent semnificativ de fibre solubile. Desi este recomandata in astfel de diete, nu trebuie nici sa exageram, deoarece si continutul caloric este relativ ridicat.

5. Migdalele contin din plin acizi grasi Omega 3, vitamina E (100 grame de migdale asigura un aport de vitamina E de 175% din doza zilnica recomandata), magneziu (74% din doza recomandata), folati, fibre solubile, proteine (25 de grame la 100 de grame de produs), fosfor, zinc, lipide cu efect benefic (mono si polisaturate), precum si fitosteroli. Migdalele pot fi combinate zilnic in iaurt cu fructe proaspete, se pot da arome salatelor de fructe.

6. Nuci sunt bogate in acizi grasi Omega 3, vitamina E, magneziu, folati, fibre solubile, fitosteroli, grasimi nesaturate. Pot fi consumate simplu sau pot da o tenta crocanta salatelor, pastelor sau deserturilor: prajiturilor, biscuitilor, pandispanurilor.

7. Vinul rosu aduce organismului flavonoizi, antioxidanti, polifenoli si catechine. Unele studii efectuate pe animalele de laborator au demonstrat faptul ca vinul rosu contine o substanta cu reale efecte cardioprotectoare, numita resveratrol. Acesta este produs din coaja strugurilor in procesul de fermentatie. Datorita metabolizarii puternice la nivel hepatic, resveratrolul se va inactiva si nu va ajunge in circulatia sistemica daca il bem imediat pana la fund. Specialistii insista, insa, sa nu depasim cantitatea de un pahar de vin rosu pe zi.

8. Tonul are un continut important de acizi grasi Omega 3, vitamina D, folati si niacina si este foarte bogat in proteine. Specialistii sugereaza si un pranz pe baza de ton: salata de verdeturi, fructe si ton la conserva.

9. Tofu este facut din lapte de soia coagulat si presat. Este foarte important in bucataria asiatica, insa de cativa ani a ajuns si la noi, in diverse sortimente, deci a devenit accesibil. Printre cei mai importanti nutrienti din tofu se numara: niacina, folati, calciu, magneziu si potasiu. Fitoestrogenii din soia pe care ii contine sunt considerati agenti importanti in reducerea nivelului colesterolului plasmatic. Specialistii sunt de parere ca prin consumarea zilnica a 25 de grame de tofu, in cadrul unei diete cu continut redus in grasimi saturate si colesterol, se poate reduce semnificativ riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare.

10. Orez brun. Aceasta varietate a orezului clasic poate fi gasita in cereale integrale sau ca atare, la supermarket sau la magazinele Plafar. Este foarte bogat in vitamine ale complexului B (in special vitamina B1, B2, B5 si B6), fibre, niacina, magneziu, mangan, fosfor, zinc. Numarul de calorii este similar orezului alb.

11. Lapte de soia este o emulsie stabila ce contine uleiuri vegetale, apa si proteine, in care sunt introduse boabele de soia. Produsul final obtinut are un procent similar de proteine ca si laptele de vaca. Prin coagularea sa se obtine tofu. Un pahar de 250 ml de lapte de soia are 140 de calorii, 10 grame de proteine, 2 grame de fier si 80 mg de calciu.

12. Afinele nu sunt recomandate doar de gustul delicios, ci si de continutul ridicat si variat in nutrienti. Ele contin: carotenoizi (beta caroten si luteina), flavonoizi (antocianina), polifenoli (acid ellagic), vitamina C, vitamina K, folat, calciu, magneziu, mangan, potasiu si fibre. Substantele acestea promoveaza importante efecte antiinflamatorii si pot proteja nu doar de afectiuni cardiace, ci si de diverse neoplazii.

13. Morcovii contin din plin carotenoizi (alfa si beta caroten), vitamina C, vitamina A si fibre. Au un continut foarte redus in sodiu, deci pot fi recomandati pacientilor cu probleme hipertensive datorate regimului alimentar hipersodat. Morcovii pot fi adaugati in foarte multe mancaruri, in salate sau pot fi consumati cruzi.

14. Spanacul este foarte bogat in luteina (un carotenoid) si beta-caroten, in vitamine din complexul B, folat, vitamina C, vitamina K, magneziu, potasiu, calciu, fier si fibre. Frunzele de spanac pot fi adaugate salatelor sau sandvisurilor.

15. Broccoli au un continut ridicat in beta-caroten, vitamina C (100 g asigura 150% din necesarul zilnic) si E, potasiu si folat, vitamina B5, calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc si fibre. Specialistii recomanda ca in supele instant sa taiem si cateva fire de broccoli crud sau sa il consumam in salate.
 
16. Cartofii dulci contin vitaminele A, C, E, B5, B6, beta-caroten, magneziu, fosfor, potasiu si fibre din abundenta. Se recomanda consumul lor sub forma natur, fierti sau copti, deci fara a fi intens pregatiti, cu sos de ananas sau cu ierburi aromate.

17. Ardeiul gras poate da nu doar un plus de gust, ci si un plus de culoare meselor zilnice. Fie ca il preferam rosu, verde sau galben, valorile sale nutritive sunt similare. Este foarte bogat in urmatoarele substante: vitamina B6, vitamina C, niacina, potasiu si fibre. Ardeiul gras poate fi adaugat salatelor, sandvisurilor, poate fi pus pe gratar si asezonat cu usturoi si ulei de masline.

18. Sparanghelul ar trebui consumat mult mai des pentru ca are un continut crescut de beta-caroten si luteina, vitamina din complexul B (in special vitaminele B1, B2, B6, dar nu numai), folati (vitamina B9), vitamina C, vitamina K, fier, fosfor, calciu, magneziu, zinc si fibre (aproximativ 2 grame la 100 de grame de produs proaspat consumat). Sparanghelul are putine calorii, este complet lipsit de colesterol si este foarte sarac in sodiu. Acestea, alaturi de multitudinea nutrientilor continuti, il recomanda in dieta tuturor celor care doresc sa isi protejeze aparatul cardiovascular si sa isi intareasca sanatatea, in general.

19. Portocalele au un continut bogat in beta-criptoxantina, alfa si beta-caroten, luteina si flavonoizi, vitaminele B1, B5, vitamina C (100 grame de fruct asigura 75% din necesarul zilnic), folati, potasiu si fibre. Pentru a beneficia de acesti nutrienti, specialistii insista sa consumam portocalele crude sau in sucuri naturale, insa de preferat sucuri facute de noi insine.

20. Rosiile sunt consumate in intreaga lume si sunt printre cele mai iubite legume. In salate, mancaruri sau, pur si simplu, crude, ele au devenit deja o parte integranta a dietei zilnice. Iar studiile demonstreaza faptul ca au si roluri protectoare impotriva afectiunilor cardiace. Rosiile contin, printre altele, licopen, considerat a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, precum si vitamina C, A, antocianina, alfa si beta-caroten, potasiu, folati si fibre.

21. Dovleceii sunt recomandati datorita continutului in carotenoizi (beta-caroten si luteina), vitamine din complexul B si vitamina C, folati, dar si calciu, magneziu, potasiu si fibre. Sunt si redusi in calorii, 1.000 de grame avand doar 16 calorii. Dovleacul poate fi consumat copt, acest mod de preparare pastrandu-i o parte din principalele vitamine.

22. Pepenele galben contine luteina, alfa si beta-carotenoizi, vitamina C si multiple vitamine B, folat, potasiu si fibre. In sezonul cald este perfect pe post de gustare intre mese, poate fi tinut la frigider si inlocuieste, astfel, inghetata, sau poate deveni cu usurinta desertul preferat dupa fiecare masa a zilei.

23. Ciocolata neagra. Efectele sale benefice asupra sanatatii deriva din acest procent ridicat de cacao si din faptul ca, astfel, are o cantitate crescuta de antioxidanti (derivati din semintele macinate si fermentate de cacao). Se pare ca ciocolata neagra poate ameliora temporar rezistenta ADN-ului la stresul oxidativ celular. Consumul moderat poate favoriza reducerea tensiunii arteriale, insa specialistii ne avertizeaza sa alegem ciocolata cu un continut de minim 70% din cacao.

24. Ceaiul este foarte bogat in antioxidanti in catechine si in flavinoizi si poate avea un rol protector in special asupra tonusului vascular (poate reduce semnificativ tensiunea arteriala). Are, de asemenea, roluri benefice si in ceea ce priveste protectia impotriva bolilor coronariene. In plus, ceaiul poate stimula si tranzitul intestinal, amelioreaza flora intestinala si are proprietati anticarcinogene. (revista medicala).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1394 (s) | 22 queries | Mysql time :0.024867 (s)