Local

Topul infractiunilor in sezonul de vara, din Iasi

Publicat: 19 iul. 2016
1

@ Acestea sunt cele mai intalnite infractiuni reclamate de iesenii care povestesc cu amanunte cum au cazut prada escrocilor @ Învata din greselile celorlalti, evita sa devii o victima a propriului comportament
             
Va prezentam cele mai frecvente situatii reclamate de ieseni în aceasta perioada a anului. Unele dintre acestea nu se manifesta doar vara si le întâlnim pe tot parcursul anului. Conform politistilor, aceste tipuri de infractiuni sunt favorizate de neatentia oamenilor si hotii profita din plin de ele.

„Nu dorim sa îi tragem de urechi pe cei care nu îsi protejeaza în mod corespunzator bunurile personale, ci rolul nostru este de a informa cetatenii cu privire la modul în care actioneaza infractorii si ce speculeaza ei în comportamentul potentialei victime. Ne referim, în general, la un anumit gen de infractiune, si anume furtul, dar vor atinge si aspecte legate de pierderea unor bunuri si modul în care trebuie sa procedeze un cetatean care a gasit un bun care nu îi apartine”, au spus politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi. Cazurile de mai jos sunt însotite si de situatii concrete, sesizate politiei în ultimele zile.
           
Ferestre lasate deschise pe timp de zi sau noapte

Din cauza zilelor calduroase din ultima perioada, multi oameni, indiferent ca locuiesc  la casa sau apartament, lasa ferestrele deschise, ziua sau noaptea, pentru aerisire sau racorire. Acest lucru reprezinta „o motivatie” pentru infractori, de a comite un furt din locuinta, mai ales daca discutam de case sau apartamente situate la parterul sau etajele inferioare ale blocurilor. Din acest punct de vedere, trebuie sa manifestam atentie si sa ne luam masuri pentru descurajarea celor care încearca sa profite de acest lucru.

„Pe la prânz, am plecat de acasa, lasând geamul de la balcon deschis. La întoarcere, am constatat ca cineva mi-a furat din locuinta laptop-ul, pe care platisem 3.200 lei. Cred ca hotii au intrat pe fereastra lasata deschisa, întrucât locuiesc si la parter. Acum îmi dau seama ca am gresit, dar este prea târziu”, a pus un tanar pagubit.
           
Telefoane/portofele/genti lasate fara supraveghere
             
Este vara si lumea este mai relaxata. Mergem la terase, în cluburi sau alte locuri, în dorinta de a ne deconecta. Sau pur si simplu stam acasa. În orice moment, bunurile mici si valoare pe care le avem asupra noastra trebuie supravegheate. Cele mai multe furturi de acest gen se comit în spatii publice. Hotii sunt în cautarea unor astfel de oportunitati si atunci când observa un telefon nesupravegheat, încearca sa îl sustraga. Sansa de reusita a furtului este în strânsa legatura cu atentia pe care proprietarul o acorda bunurilor personale. “Seara, am plecat de acasa si mi-am lasat telefonul pe masa aflata în curtea casei. Era un telefon de ultima generatie, în valoare de circa 3.000 de lei. Nu ma gândeam ca o sa patesc asa ceva”, a spus o alta studenta care a cazut prada hotilor si neatentiei.
             
Furturi prin metoda: „ce telefon frumos ai, vreau sa îl vad si eu!”
             
Din ce în ce mai multi copii, începând chiar din ciclul primar, primesc telefoane din partea adultilor. Si nu discutam de terminale ieftine, ci de aparate de ultima generatie, smartphone-uri, a caror valoare este destul de însemnata. Nimeni nu neaga dorinta parintilor de a sti permanent unde se afla copilul lor si de a putea sa îl contacteze de câte ori considera ca este necesar acest lucru. Nu de putine ori, telefonul mobil reprezinta o recompensa pentru anumite rezultate ale copilului. Dar este necesar ca adultii sa constientizeze si altceva. Astfel, ne trimitem copilul la scoala, la joaca sau în alte locuri publice, cu o mica avere asupra lui. Pe care însa, de cele mai multe ori, nu stie cum sa o gestioneze, iar modul în care foloseste telefonul mobil îl poate transforma în tinta unui infractor.

„Baiatul meu mergea pe strada si tinea telefonul în mâna. A venit un tânar necunoscut, i l-a luat din mâna si a plecat. I-am spus ca daca nu are grija de el, altul nu îi mai cumpar”, a spus parintele unui copil pagubit.
           
Furturile din autoturisme
             
Hotii observa bunuri de valoare lasate la vedere în masini si trec la actiune. Fie forteaza portiera, fie sparg geamul acesteia, rezultatul este totdeauna acelasi: paguba constând în valoarea bunului sustras, la care se adauga si distrugerea provocata autoturismului. Bunurile furate sunt de obicei telefoanele mobile, aparate GPS, borsete, genti, iar hotii opereaza atât ziua, cât si noaptea si comit infractiunea într-un timp foarte scurt.

„Am lasat masina pentru scurt timp descuiata si în interior o borseta în care aveam documente personale si o suma importanta de bani.  Nu am crezut ca hotii pot opera atât de repede”, a povestit un iesean.

Adauga un comentariu