Local

Topul salariilor din județul Iași în 2021! Lista celor mai bine plătite locuri de muncă. Iată cine sunt cei mai fericiți ieșeni

Publicat: 29 sept. 2021
Direcția de Statistică a prezentat un top al salariilor din județul Iași în 2021, în baza indemnizației lunare nete
Persoane aflată pe stradă în municipiul Iași

Un top al salariilor din județul Iași arată care sunt cele mai bine plătite locuri de muncă din ultima perioadă. Într-un top general, județul Iași se află pe locul 6 în țară, după regiunile cele mai dezvoltate. Datele oficiale arată că salariul mediu net în județul Iași este de 3.424 de lei

În ceea ce privește salariul mediu brut în județul Iași, acesta a ajuns la 5.558 de lei, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.424 de lei. Conform Direcției Județene de Statistică Iași, județul se află sub media pe țară, salariul mediu net fiind de 3.545 de lei. Cu toate acestea, într-un top al salariilor pe țară, județul Iași se află pe locul 6 în țară după zone precum București, Cluj, Ilfov, Sibiu și Timiș. Printre cele mai bine plătite locuri de muncă se numără cele din domeniul serviciilor.

Lista celor care se află în topul salariilor din județul Iași

În topul salariilor se află persoanele care desfășoară activități de servicii în tehnologia informației, activități de servicii informatice, unde media salarială ajunge la 8.709 lei lunar. Și cei care lucrează în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, unde media salarială netă ajunge la 7.133 de lei lunar, se află în topul salariilor. Conform raportului respectiv, și cei care lucrează în domeniul informațiilor și comunicațiilor se numără printre cei mai bine plătiți salariați. Media unui salariu net lunar a ajuns în acest domeniu de activitate la 7.112 lei. Urmează cei care lucrează în domeniul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului. Aceștia ridică un salariu mediu net de 6.919 lei lunar.

Bancherii, în topul salariilor din județul Iași

Datele statistice arată și faptul că în acest top se mai află și persoanele care fac intermedieri financiare, cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii. Media salarială ajunge în acest caz la 6.507 lei. Totodată, conform datelor oficiale, în top se mai află și cei cu activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii, cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale. În acest caz, media salariului net lunar este de 6.144 de lei. În topul salariilor se află un ieșean care lucrează în domeniul IT.

Cele mai prost plătite meserii din județul Iași

La polul opus, cele mai mici salarii sunt cele din domeniul de poștă și de curierat, unde salariul ajunge la 2.560 de lei lunar. În domeniul activităților de servicii administrative și activități de servicii suport, media salarială lunară netă este de 2.723 de lei. Și cei care lucrează în colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor, în activități de recuperare a materialelor reciclabile și activități și servicii de decontaminare au ajuns să câștige destul de prost. Media lunară a salariului net este de 2.497 de lei. De asemenea, cei care lucrează în domeniul fabricării mobilei au ajuns să câștige doar 2.365 de lei lunar.

Câți salariați sunt înregistrați în județul Iași?

Conform datelor oficiale, în județul Iași sunt 180.778 de salariați, majoritatea activând în domeniul serviciilor.

„Obiectivul cercetării statistice lunare asupra câștigurilor salariale îl constituie evaluarea tendințelor pe termen scurt ale câștigurilor salariale medii lunare și orare pe total economie și sectoare de activitate. Datele sunt agregate după activitatea omogenă a unităților. Aceasta înseamnă că în activitatea de administrație publică nu sunt cuprinse toate activitățile secundare desfășurate în administrația publică centrală și locală”, au precizat reprezentanții Direcției Județene de Statistică Iași.
Comentarii
Adauga un comentariu